Karvahattu päässä sortoa vastaan – dokumentti kuvaa Hannu Karpon poikkeuksellista uraa

Suoratoisto

Karpo

Ohjaus: Ari Matikainen. 84 min. K7. 2020. Elisa Viihde

***

Hannu Karpo on Suomen tv-historian ikonisimpia ja vaikutusvaltaisimpia hahmoja. Miehen ura kesti yli 50 vuotta, mutta parhaiten hänet muistetaan miljoonayleisön keränneestä sarjasta Karpolla on asiaa (1983–2007). Siinä ärhäkkä toimittaja nosti esille kansalaisten ongelmia, erityisesti byrokratian kurimuksessa.

Ari Matikaisen ohjaamassa dokumentissa Karpo nimihenkilö autoilee pitkin Suomea muistellen uraansa. Karpon ulosanti on totutun suoraa, selkeää ja lakonisen humoristista, mutta äänessä kuultaa hetkittäin myös vahingoniloa ja katkeruutta. Osa anekdooteista on tuttuja, mutta etenkin tarinat Ylen viinanhuuruisesta työympäristöstä ansaitsevat tulla kerrotuiksi.

Karpo on pysytellyt julkisuudesta poissa muutoin kuin työnsä kautta. Myös nyt toimittaja Karpo on pääosassa, ja hänen perhe-elämäänsä avataan vain suhteessa työntekoon. Sampo Karpon kaksoisrooli poikana ja työkaverina tarjoaa kuitenkin laajemman näkökulman Hannuun ihmisenä.

Karpon tyyli tehdä tv:tä pysyi hämmästyttävän samanlaisena median ja yhteiskunnan muutoksista huolimatta. Tätä seikkaa dokumentin vuosikymmenten läpileikkaus korostaa paremmin kuin yksittäiset Youtube-klipit.

Karpoa toisaalta syytettiin sosiaalipornosta ja asenteellisuudesta, toisaalta pidettiin eräänlaisena yhden miehen instituutiona ja kansalaisten viimeisenä valituskanavana. Dokumentti korostaa ymmärrettävästi jälkimmäistä näkemystä.

Samalla se esittää Karpon uppiniskaisena työnarkomaanina, joka oli valmis käyttämään loputtomasti aikaa ja jopa ylittämään lain rajoja välittääkseen katsojalle haluamansa näkemyksen. Tämän vuoksi olisi ollut kiinnostavaa nähdä vielä enemmän materiaalia kulissien takaa.

Näkemiin taivaassa

Ohjaus: Albert Dupontel. 117 min. K16. 2017. Yle Areena

***

Pierre Lemaitren romaaniin pohjautuva Näkemiin taivaassa on synkkä veijarikomedia ensimmäisen maailmansodan veteraaneista, jotka korjaavat satoa sodan niittämällä kuolemalla. Sotahullu luutnantti ( Laurent Lafitte), joka tapatti taisteluissa kernaasti omia miehiään, ei tunne häpyä rahastaessaan ruumisarkkuhuijauksella. Myös sodasta kovan hinnan maksaneet rivisotilaat Edouard ( Nahuel Pérez Biscayart) ja Albert (ohjaaja Albert Dupontel) alkavat tehdä bisnestä omaisten surulla tekaistuja hautamuistomerkkejä kauppaamalla.

Näkemiin taivaassa kuvaa Pariisia, jossa Belle Époquen iloisuus ja vapaamielisyys ovat vaihtuneet raajarikkoihin, huumeriippuvaisiin ja huijareihin. Rujous ja kurjuus yhdistyvät saduille ominaisiin epärealistisiin käänteisiin. Mutta koska tarina liikkuu takaumissa Albertin muistellessa poliisikuulustelussa edesottamuksiaan, jää tilaa tulkinnalle, että tapahtumat ovat vähintään väritettyjä.