Somehuijareista voi koitua pitkäaikainen, sitkeä riesa. Tämän joutuivat kokemaan myös jyväskyläläisen joogastudio Laiven yrittäjät Kaisa Peltonen ja Elviira Hyytiä. Joulukuussa järjestetyn, ilmaisen joogatapahtuman piti tuoda hyvää mieltä ja oloa kaikille halukkaille Facebook Liven välityksellä, mutta toisin kävi.
Etäjoogatapahtumasta tehtiin Facebookiin lukuisia valetapahtumia, ja lisäksi huijarit postasivat alkuperäiseen tapahtumaan sekä yrityksen Facebook-sivuille tekaistuja striimauslinkkejä, joissa pyydettiin pankkikortin tietoja.
– Valitettavasti jotkut niitä ehtivät myös huijareille antaa – siitäkin huolimatta, että linkit näyttivät selkeästi jonkin ulkomaalaisen toimijan lähettämiltä, Kaisa Peltonen harmittelee.
Yrittäjät ajattelivat, että kyseessä olisi vain yksittäinen tapaus. Sama ruljanssi alkoi kuitenkin uudelleen reilu viikko sitten, kun joogastudio yritti järjestää uutta ilmaistapahtumaa.
– Siitä oli tehty noin kymmenen valetapahtumaa. Huijarit varastivat suoraan tekstejä ja kuvia meidän Facebook-sivuiltamme. Ne alkoivat näyttää ihan oikeilta tapahtumilta, joten en ihmettele, jos tämä vie ihmisiä harhaan.
Juuri ennen joogatapahtuman alkua myös Laiven omille Facebook-sivulle alkoi taas sataa huijauslinkkejä, filttereistä huolimatta.
Kolmannella osapuolella, eli Facebookilla, on tässä todella iso valta.
Tutkija Margareta Salonen
Peltonen on pettynyt siihen, ettei Facebook reagoinut huijaukseen käytännössä millään tavalla ja toteaa, ettei uskalla hetkeen vastaavia ilmaistapahtumia järjestää.
– Yritimme tehdä Facebookille kaikenlaisia ilmoituksia eri syillä, mutta he ainoastaan ottivat kommentointioikeuden pois valetapahtumista, eivätkä poistaneet niitä. Samalla Facebook otti jopa meidän alkuperäisestä tapahtumasta kommentointioikeudet pois, eli huijarit tekivät luultavasti meidän tapahtumasta Facebookille ilmoituksen, Peltonen huokaa.
Peltonen ja Hyytiä ilmoittivat huijausvyyhdistä myös poliisille.
– Poliisin vastaus oli, että näitä valitettavasti tapahtuu koko ajan enemmän. Kun kyseessä on pienet rahasummat, poliisi ei voi aloittaa mitään isoa tutkintaa. Mielenkiintoista, miten paljon huijarit saavatkaan tuloja, kun näitä huijauksia tuntuu olevan liikkeellä paljon.
Jyväskylän yliopistossa journalismia ja sosiaalisen median ilmiöitä tutkiva väitöskirjatutkija Margareta Salonen alkoi kartoittaa Laiven tapauksesta kuultuaan aihetta tarkemmin ja kertoo yllättyneensä siitä, kuinka yleisiä pieniin, yksittäisiin toimijoihin tai henkilöihin kohdistuvat ”hyökkäykset” nykyään ovat.
– Muun muassa jyväskyläläinen Olutsatama-tapahtuma joutui aiemmin vastaavan tapahtumasarjan kynsiin. He onnistuivat kuitenkin nopealla reagoinnilla ehkäisemään suurimmat harmit, hän mainitsee.
– Facebookin suuntaan puuttuu ongelmatilanteissa käytännössä ihmiskontakti. Ongelmia ei pääse tarkemmin selittämään kellekään, vaan huijauksia pystyy ainoastaan klikkailemaan ilmiannetuiksi. Kolmannella osapuolella, eli Facebookilla, on tässä todella iso valta, Salonen toteaa.
Hänen mukaansa vastaavien huijausten ennaltaehkäisy on miltei mahdotonta.
– Kun havaitsee joutuneensa verkkohäirinnän kohteeksi, pitää toimia nopeasti. Valeprofiilit tai tapahtumat pitää systemaattisesti ilmiantaa, ja siihen kannattaa valjastaa mukaan kaikki mahdolliset tuttavat. Kyse on joukkovoimasta.
Salonen ohjeistaa, että somen käyttäjien tulisi tarkastella esimerkiksi Facebook-tapahtumia kriittisesti ennen minkäänlaisia klikkauksia. Tapahtumasta kannattaa varmistaa ainakin, onko siinä kirjoitusvirheitä, ketkä tapahtumaa ovat kommentoineet ja miten, sekä miettiä, miksi suomalainen tapahtuma on mahdollisesti englanniksi. Ja mikä tärkeintä: mihin vaikkapa pankkikortin tietoja muka tarvitaan.
Salonen muistuttaa, että huijausta voi edistää, vaikka ei itse pankkikortin tai muita henkilökohtaisia tietojaan huijareille luovuttaisikaan.
– Tälläkin hetkellä jo moneen kertaan ilmiannetussa Hyvän unen jooga -huijaustapahtumassa on 3000 kiinnostunutta. Jos näkee tuttunsa olevan kiinnostunut jostakin, saattaa helposti klikata tapahtumaa itsekin, jolloin huijaus taas leviää. Pienetkin teot saattavat siis paisua isoiksi, hän sanoo.