Miljoonasateen Heikki Salo lupaa, että syksyllä yhtye julkaisee singlen ja vuoden sisällä koko levyn uutta musiikkia

Joskus kaikki seuraa kaikkea. Ensin oli tulossa peruskorjattuun Keski-Suomen museoon Miljoonasateen näyttely, josta silloinen Jyväskylä Sinfonian intendentti Nikke Iso-Möttönen sai idean yhteisestä konsertista. Konsertti toteutui viime maaliskuussa, ja jo harjoituksissa syntyi ajatus yhteisestä levystä. Idea eteni vauhdilla ja se äänitettiin elokuussa Suolahtisalissa. Askeleet kahdelle – Pas de deux julkaistaan 12. helmikuuta, ja se tavallaan käynnistää yhtyeen 35-vuotisjuhlavuoden.

– Tämä on varmaan työteliäin levy Miljoonasateen historiassa tekniseltä puolelta. Äänityksissä, miksauksissa ja editoinnissa meni niin pitkään, että saimme paketin lähtemään eteenpäin vasta joulukuun alussa. Koemme suurta onnistumisen riemua ja meidän mielestä tästä tuli tosi hieno levy. Jyväskylä Sinfonia on hieno yhteistyökumppani, Miljoonasateen solisti Heikki Salo kehuu.

Hän kertoo, että konsertissa iso orkesteri ja bändi eivät olleet omina yksikköinään. Bändi meni jo harjoituksissa sinfoniaorkesterin sekaan.

– Lavalle ei tuotu kokonaista rumpusettiä, koska meillä on Jarmo Hovi. Hän pystyy korvaamaan rumpusetin rytmisoittimien monipuolisuudella. Sähköbassoa soittava Ari Laaksonen soitti kontrabassoa ja kitaristi Matti Nurro soitti myös esimerkiksi ukulelea ja busukia. Me pärjäsimme tässä produk­tiossa sillä, että jokainen soittaja on niin monipuolinen.

Heikki Salolle laulaminen ison orkesterin kanssa oli hieno kokemus.

– Kun laulaa tuollaisen kokoonpanon kanssa, se on yhtä aikaa suurta ja yhtä aikaa intiimiä. En koskaan laula samalla tavalla Miljoonasateen kanssa. Ison orkesterin kanssa laulu on välillä kuiskausta ja vastaavasti laulan niin paljon mitä kropasta lähtee. Tekstin tekijänä huomasin, että vaikka lavalla on paljon soittimia, teksti nousee framille esityksessä.

Sinfonia esiintyi Miljoonasateen kanssa jo vuonna 1994, jolloin sovituksista vastasi Jyrki Heikkilä. Uuteen konserttiin sovituksia tekivät myös Mauri Sumén ja Sampo Kasurinen.

Viime keväänä oli Jyväskylässä yksi konsertti ja sali oli täynnä. Lisäkonsertin piti olla jo helmikuussa, mutta se on tarkoitus toteuttaa Jyväskylässä 29.5.

Yhtyeeltä on tulossa monen vuoden jälkeen levyllinen uutta musiikkia.

– Syksyllä julkaisemme uutta musiikkia ainakin singlen verran ja kokonaisen levyn julkaisemme vuoden sisään.

Miljoonasateen kesän kalenteri on täynnä, ja Salo toivoo, että keikat toteutuvat.

– Ei bändi ole mitään, jos ei saa keikkailla. Just eilen puhuttiin kaverin kanssa, että koska pidetään palaveri. Katsoin kalenteria, ja totesin, että helmikuussa on yksi merkintä: 22.2. on parturi.

Joutilaana ei Heikki Salo ole ollut. Hän tekee muun muassa vaimonsa Sirkku Peltolan ja säveltäjä Eeva Kontun kanssa isoa musikaalitekstiä.

– Kirjoitustyö on itse asiassa aika kivaa, kun ei tarvitse olla koko aikaa lähdössä jonnekin. En ole tehnyt vuoden aikana yhtään junamatkaa. Ennen koronaa matkustin 1–3 kertaa viikossa Helsinkiin.