Koronarajoitukset inspiroivat nuoret kansantanssia ja streetiä yhdistävään tanssivideoon; klikkaa ja katso lopputulos

Pandemian aiheuttamat rajoitukset ovat vaikeuttaneet nuorten harrastustoimintaa monin tavoin. Vaikea tilanne voi kuitenkin synnyttää jotain täysin uutta. Tästä esimerkkinä on Prikka-ryhmän tanssivideo, joka yhdistää kansantanssin uusiin elementteihin.

Kun jyväskyläläisen kansantanssiryhmä Prikan harrastajilta tiedusteltiin syyskuussa ideoita syksyn aikana toteutettavaan projektiin, ei arvattu mitä voisi syntyä lopputuloksena. ISOn Tanhuujiin kuuluvan ryhmän 10–14-vuotiaat tanssijat toivoivat pääsevänsä yhdistämään kansantanssia johonkin toiseen tanssilajiin, kuten breakdanceen tai hiphoppiin.

Syksyn aikana nuoret päättivät luoda tanssivideon, jonka levittäminen onnistuisi ajasta ja paikasta riippumatta. Ryhmän ohjaaja, jämsäläinen Marjo Örn, innostui ideasta ja kipinän sai myös 21st Folk Street -teoksen käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastannut jyväskyläläinen mediataiteilija Toni Essel. Lopulta projekti laajeni tanssiaiheiseksi lyhytelokuvaksi.

21st Folk Street on teos, jossa yhdistetään ennakkoluulottomasti kansanperinteen ja street-kulttuurin elementtejä. Tämä näkyy niin puvustuksessa, musiikkivalinnoissa kuin liikekielessä.

Teoksen tanssiosuuksien harjoitteleminen oli sekä ryhmän ohjaajalle että ryhmän tanssijoille hyppy uuteen ja tuntemattomaan, sillä suurin osa ryhmän tanssijoista on harrastanut vuosia nimenomaan kansantanssia.

Perinteisten viikkoharjoitusten lisäksi ryhmä pääsi jyväskyläläisen kulttuuriyhdistys TUFF:n ohjaajien Arttu Rintakummun ja Pietari Kauppisen vetämään break-työpajaan. Yhteistyö TUFF:n kanssa kuuluu myös musiikissa, sillä R2ISDJ2:na tunnettu Rintakumpu on yhdistänyt kansanmuusikko Ville Ojasen musiikkia omaansa.

Esselin ja Örnin lisäksi työryhmään kuuluvat kuvauksesta vastannut Leo-Emil Korhonen sekä kahden ryhmässä tanssivan lapsen vanhemmat Katariina Hiukka ja Anja Saksola. 21st Folk Street -teoksen toteutuksen mahdollisti syyskuussa 2020 myönnetty 2 000 euron suuruinen Nuori Kulttuuri -apuraha, minkä lisäksi teosta on työstetty vapaaehtoisvoimin.

Tanssivideo on julkaistu ISOn Tanhuujien youtube-kanavalla keskiviikkona 27.1. Video nähtävillä täällä.