Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saatavuus ratkaisee rokotusten aikataulun; rokotusaikaa ei voi vielä varata

Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla on annettu 25.1. aamupäivään mennessä koronarokote yli 1 700 henkilölle. Rokotteita on annettu sosiaali- ja terveyspalveluiden kriittisille, koronapotilaiden kanssa toimiville työntekijöille sekä asumis- ja hoivapalveluyksiköiden henkilöstölle. Myös ikääntyneiden asukkaiden rokottaminen saatiin käyntiin asumis- ja hoivapalveluyksiköissä.

Alkaneella viikolla kaupunki on saamassa käyttöönsä tuhat rokotetta. Niillä jatketaan asumispalveluyksiköiden ja hoivapalveluiden asukkaiden ja henkilöstön rokottamista. Henkilöstöä ja asukkaita on hoivapalveluyksiköissä alueella noin 6 745.

Ylilääkäri Johanna Tuukkanen arvioi, että laajan väestön rokotukset alkavat viikolla 10. Aikatauluun vaikuttaa keskeisesti se, miten rokotteita Suomeen saadaan ja miten ne jakautuvat sairaanhoitopiireittäin. Rokotus annetaan maksutta kaikille yli 16-vuotiaille asukkaille.

Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten tavoite on, että 80 prosenttia yli 16-vuotiaista asukkaista on rokotettu heinäkuun loppuun mennessä.

Yli 70-vuotiaita asukkaita on kolmen kunnan alueella yli 20 000 ja perussairauden vuoksi riskiryhmään kuuluvia on noin 10 000. Rokotukset toteutetaan vaiheittain keskitetyissä rokotusyksiköissä. Ajanvaraus avataan asukkaille sitten, kun rokotteiden saamisesta Suomeen ja Jyväskylään on saatu varmuus.

– Kyselyitä tulee jo runsaasti siitä, milloin aikoja voi varata. Ajanvaraus avataan, kun meillä on täysi varmuus siitä, milloin rokotteita lääketehtailta Suomeen ja edelleen Jyväskylään saadaan. Kun tiedot varmistuvat, ajanvaraus avataan ja siitä tiedotetaan laajasti, Johanna Tuukkanen kertoo.

Ajanvaraus on mahdollista tehdä joko sähköisesti tai puhelimitse sitten, kun toiminta käynnistyy. Rokotukset toteutetaan sovitussa järjestyksessä, jotta kaikkia asukkaita kohdellaan yhdenvertaisesti.

– Ajanvarauspalvelu perustuu joko henkilön syntymävuoteen tai saatuun diagnoosiin. Ohituskaistaa rokotuksiin ei siten pääse muodostumaan. Muun niin sanotun terveen aikuisväestön vuoro koittaa, kun riskiryhmät on rokotettu.