Keski-Suomen Sairaala Nova avasi ovensa viime tiistaina 19.1. Yhteispäivystyksen vs. ylilääkäri Arja Lehtola kertoo, että päivystykseen on hänen mielestään nyt helpompi tulla kuin entiseen ensiapuun.
– Nyt ei tarvitse kävellä ylämäkeen parkkihallista, ja parkkitiloja on pysäköintihallissa vielä enemmän, kun henkilökunnalle valmistui oma parkkihalli. Myös ulkona on enemmän parkkipaikkoja kuin ennen. Päivystys on pääoven vieressä ja ovemme on merkitty selkeästi, Arja Lehtola sanoo.
Uudessa sairaalassa on pääovi Nova 1, ja se sijaitsee sairaalan Keuruun päässä. Toisessa päässä sairaalaa ovi on Nova 2 eli lähempänä vanhaa sairaalaa.
Synnyttäjät on ohjeistettu menemään Nova 2 -ovesta. Myös joillekin poliklinikoille mennään siitä ovesta. Kaikki muut kulkevat Nova 1 -ovesta.
– Tänne on tulossa vielä helmikuun lopulla Nova-terveysasema. Heidän päiväaikainen kiirevastaanotto on päivystyksen tiloissa. Potilaan kannalta pitäisi tulla etuja, ettei tarvitse lähteä esimerkiksi Kuokkalasta Kyllöön verikokeisiin tai röntgeniin. Kaikki palvelut ovat nyt samassa rakennuksessa, Arja Lehtola toteaa.
Nova-terveysaseman kiirevastaanoton päiväaikaiset tilat ovat yhteispäivystyksen käytössä iltaisin ja öisin.
Ennen ensiapuun tuloa suositellaan soittoa 116 117-numeroon, jolloin voi sairaanhoitajan kanssa keskustella sairaanhoidon tarpeesta.
Ensiapuun tullessa ei oteta enää vuoronumeroa, vaan ilmoittaudutaan aulassa esimerkiksi Kela-kortilla ilmoittautumispisteessä. Seuraavaksi odotetaan pääsyä sairaanhoitajan ensiarvioon ja hän ohjaa eteenpäin, kun on tehty hoidontarpeen arvio.
– Päivystyksessä on nyt todella avarat, valoisat ja hienot tilat. Erityisesti hätätilapotilaan hoito nopeutuu, koska akuuttihoitohuone on isompi. Leikkaussali, teho-osasto ja sydänyksikkö ovat ensiavun yläpuolella. Nyt ei tarvitse kuljettaa potilaita pitkiä käytäviä eri paikkoihin, vaan suoraan hissillä ylös. Niin sanottu kuuma sairaala on kompakti kokonaisuus, Lehtola sanoo.
Aivan uutta on ensiavussa oleva erillinen lastenpäivystys. Kaikki lapset ohjataan omaan tilaan heti arvion jälkeen. Siellä on paaripaikkoja enemmän kuin entisessä ensiavussa. Lastenpäivystykseen on mahdollista jäädä jopa yön yli seurantaan, jolloin lasta ei siirretä välttämättä osastolle.
– Lapsipotilaiden osalta olemme päässeet nyt virallisen päivystysasetuksen mukaiseen toimintaan. Se on vähän huono asia, että kun sairaalaa suunniteltiin, ei tiedetty pandemiasta. Meillä olisi ollut omat tilat päihde- ja mielenterveyspotilaille. Valitettavasti tilat on jouduttu nyt muuttamaan väliaikaisesti pandemiayksiköksi. Infektiopotilaat hoidetaan nyt niissä tiloissa, Arja Lehtola toteaa.
Uudessa sairaalassa henkilökunnan turvallisuus on noussut hänen mukaansa uudelle tasolle uusien teknisten ratkaisujen avulla.
Se on jo uudessa sairaalassa huomattu, että opasteita tarvitaan lisää. Arja Lehtolan mukaan niitä pitää suunnitella yhteisesti, että ne saadaan järkeviksi.
– Minusta on hyvä, että seurataan vähän aikaa toimintaa ja katsotaan, mitkä opasteet ovat tarpeellisia potilaiden näkökulmasta. Meillä on alussa aulaemäntä, joten ei tarvitse huolestua osaako mennä oikeaan paikkaan.