Erkki Patrikainen on pitänyt vuosia huolta Harjun portaista – "Liian moni odottaa, että muut tekevät"

Erkki Patrikaisen lapioinnista huolimatta Harjun portaiden juurella lukee edelleen ei talvikunnossapitoa, jotta ihmiset ymmärtävät olevansa itse vastuussa liikkumisestaan ja osaavat olla varovaisia. Sami Rahkonen

Sami Rahkonen

– Alun perin ajatus syntyi, kun työkaveri lähti keskustaan asioille ja katsoin, kun hän oikaisi Harjun yli. Ihmisiä oli kulkenut sen verran, että jonkinlaiset askelmat olivat muodostuneet lumeen, mutta ei se turvallinen ollut. Oli minulla sen verran omakin lehmä ojassa, että treenaan mielelläni portaissa, Erkki Patrikainen kertoo kipinästä ryhtyä huolehtimaan Harjun portaista.

– Harju on upea paikka, kaupungin helmi. On ravintola, näköalapaikka ja Keski-Suomen Luontomuseo. Sinne pitää päästä talvellakin, myös Nisulan ja Mäki-Matin puolelta, hän jatkaa.

Patrikainen tapasi puhdistaa portaat aamulla kuuden ja yhdeksän välillä tai illalla kahdeksan ja kymmenen välillä. Aikaisen ja myöhäisen ajankohdan vuoksi yksityinen hyväntekijä pysyi pitkään piilossa.

Patrikainen ehti ylläpitää Harjun portaita usean vuoden ajan, kunnes Jyväskylän kaupunki otti portaat hoidettavakseen.

– Tänä talvena olen hoitanut ne neljä kertaa, kun olen ehtinyt ennen poikia, hän kertoo. Pojilla Patrikainen tarkoittaa kaupungin kunnossapitäjiä.

Patrikainen on asunut ikänsä Harjun tuntumassa. Hän aloitti työt veljensä Pekan vuonna 1970 perustamassa parturi-kampaamo Pekankulmassa vuonna 1977. Vuodesta 2013 lähtien hän on toiminut Pekankulman yrittäjänä. Mallin toisten hyväksi tekemisestä Patrikainen sai jo pikkupoikana.

– Äidillä oli ensin elintarvikekauppa ja myöhemmin myös kioski kaupan yhteydessä tässä samalla kadulla. Olin jo pikkupojasta lähtien kaupassa apuna ja näin, kuinka asiakkaita palvellaan.

Patrikaista harmittaa, että yksilön vastuu tahtoo jäädä yhä useammin oikeuksien taakse.

– Liian moni odottaa, että joku muu tekee tai vastaa. Välillä voisi katsoa peiliin ja miettiä, mitä itse voisin tehdä ja edistää sitä, että paikat ovat kunnossa, hän sanoo ja jatkaa:

– Elämä tuntuu mielekkäämmältä, kun huolehditaan paremmin lähimmäisistä. Ei täällä kukaan yksin pärjää. Yksi osaa yhtä ja toinen toista.

Lumitöiden mallin Patrikainen sai pikkupoikana kadun toiselta puolelta.

– Suurin innoittaja on ollut Paul Finne. Hän piti Mäki-Matinkadun auki itse kehittämällään lapiolla. Taloyhtiö tarjosi Finnelle apua, mutta hän halusi tehdä mieluummin itse, kun siten tuli paremman näköistä jälkeä, Patrikainen kertoo.

– Hän teki lumitöitä vielä yhdeksänkymppisenä.

Finnen talo sijaitsi Pekankulmaa vastapäätä Pitkäkadun toisella puolella. Finnen maalliset lapioinnit ovat jo loppuneet. Sittemmin myös talo purettiin ja tilalle rakennettiin rivitalo. Nyt Harjun juurella lapioi Patrikainen.

Tammikuisena perjantaina Harjun juurella paukkuu pakkanen. Elohopea on kutistunut alle 25:n. Kaupungin ”pojat” ovat puhdistaneet lumet 91 ylemmältä puuportaalta, mutta Patrikaiselle on jäänyt pienemmät portaat alempana. Lisäksi hän lapioi väylän Pitkäkadulta alemmille ja edelleen ylemmille portaille.

Patrikaisen huoltohommat eivät rajoitu talvikauteen, vaan hän pitää Harjulla silmät auki ympäri vuoden. Viime keväänä hän lakaisi Neron portaat.

– Huomasin, että portaat olivat hiekan vuoksi liukkaat. Askelmat ovat niin lyhyitä, että portaissa voi helposti kaatua, joten lakaisin ne ennen vappua, koska silloin on aina väkeä liikkeellä.

Hiljainen hyväntekijä on pääosin tyytyväinen alueeseen.

– Harju kaipaa ennen kaikkea sitä, että se pidetään siistinä ja väylät auki. Jonkin verran voisi alempana olevaa puustoa harventaa, että Harjulta näkisi maisemia paremmin, Patrikainen ehdottaa.

Erkki Patrikaisen työtä Harjulla liikkuvien hyväksi on esitetty myös Jyväskylän vuoden liikuntateoksi. Vuoden liikuntateko paljastetaan perjantaina.

Henkilökohtaista

Liikutko muuten kuin portaissa lapion kanssa?

Isän kanssa tuli hiihdettyä, ja se on jäänyt päälle. Uimassa käyn jäiden lähdöstä jäiden tuloon. Yleensä menen Viitaniemeen Tuomiojärven rantaan kävellen tai pyörällä, teen aamujumpan ja uin. Sitten syön aamiaisen ja lähden töihin. Armeijan jälkeen lopetin kilpaurheilun. Olen liikkunut koko ikäni. Sisällä olen liikkunut lähinnä tanssin parissa. Nautin ulkona liikkumisesta ja retkeilystä omien lasten ja ystävien kanssa.

Teetkö vapaaehtoistyötä muuallakin kuin Harjulla?

Vastikään kävin leikkaamassa iäkkään asiakkaan hiukset hänen kotonaan. Tein samalla lumityöt myös heidän pihallaan. Pidän kunnossa myös uintipaikkaa Viitaniemessä.

Onko sinulla perhettä?

Minulla on kolme lasta ja yksi lapsenlapsi. Tytöt asuvat Helsingissä ja poika Tampereella. Lapsenlapsi on kohta kaksi vuotta.

Millaista on yrittää keskustan ulkopuolella?

Tämä on hyvä paikka. Autolla pääsee oven eteen ja ikkunasta aukeaa upea maisema, jossa näkyy vuodenaikojen vaihtelu.

Mikä on paras kuulemasi parturivitsi?

Tulee mieleen eräs keskustelu, kun kysyin asiakkaalta, mitä mieltä hän on työni kiteytyksestä: ”Palvelen sinua PÄÄasiassa keskittyen olennaiseen”. Sanavalmis asiakas vastasi, että ” ja minä olen NAINEN”. Vastasin, että juuri niin, olet se NAINEN, jota palvelen.

Kommentoi