Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kehyksiin voi laittaa melkein mitä tahansa – vaikkapa pienen nuken, herätyskellon tai delfiinin luun

Kehystämö Galleria Patinan vuoden ensimmäinen näyttely on nimeltään Kehysten kertomaa. Patinan yrittäjä, kehystäjä ja galleristi Ella Hirsiaho kokosi esille erilaisia kehystystöitä vuosien varrelta. Näyttelyllä halutaan rohkaista ihmisiä miettimään, mitä kaikkea voikaan kehystää. Värikkäässä ja nostalgisessa näyttelyssä on mukana sekä asiakastöitä että Hirsiahon itse ideoimia kehystystöitä.

Perinteisesti kehyksellä viimeistellään, rajataan ja suojataan taideteos. Hirsiaho näkee kehystämisen myös nostavan esineiden arvoa, kun ne pääsevät kauniisti esille. Hirsiahon mukaan Patinaan tuodaan selvästi eniten kehystettäväksi tauluja ja valokuvia, mutta kehyksiin voi laittaa lähes mitä tahansa. Hirsiaho kertoo päässeensä vuosien varrella kehystämään muun muassa delfiinin luun, linnun kallon ja yli satavuotiaan pienen nuken.

– Eräs asiakas halusi kehyksiin piparkakkumuotteja, joiden taustalle tuli hänen sukulaisensa ruutuvihkoon käsinkirjoittama vanha pipariresepti. Toinen halusi muuttonsa yhteydessä kehystää jotain, joka muistuttaa häntä talosta, josta hän muutti pois. Kehyksiin valikoitui talosta löytyneen vanhan lehden sivu sekä linnunpesä, jonka asiakas oli löytänyt taloon muuttaessaan ja säilyttänyt vuosikymmeniä, Hirsiaho kertoo.

Uuden elämän kehystettynä ovat näyttelyssä saaneet muun muassa vanhat sakset, 1930-luvun tanssikengät ja kaunis taskukello, joka ei enää käy. Kiiltokuvat, kolikot ja erilaiset etiketit nousevat kehystettyinä kauniisti oikeuksiinsa.

Usein asiakkaalla on tunneside kehystettävään esineeseen. Hirsiaho iloitsee, että kehystäjänä pääsee usein kuulemaan tarinoita esineiden ja kuvien taustalla. Hänestä on erityisen palkitsevaa, kun kehystettäessä muistoesineiden historia säilyy ja saa jatkoa.

– Asiakkailla on usein mielessä, millaisen tunnelman he haluavat lopputulokseen. Kehystäessä pääsee käyttämään myös luovuutta, Hirsiaho kertoo hymyillen.

Kehysten kertomaa, Kehystämö Galleria Patina, 9.1.–3.2.2021