Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jyväskylän Sydän on pysäytetty – Haave konserttisalista halutaan pitää hengissä

Jyväskylän kaupunginvaltuustossa keskusteltiin maanantaina kulttuuritiloista. Asialistalla ollut Jyväskylän Sydän -projektin päättäminen ja jatkotoimenpiteet kirvoitti keskustelua ennen kaikkea konserttisalista.

Kokoomuksen Jaakko Selin luonnehti musiikkisalin sijaintia kaupungissa ikiliikkujaksi, jolle selvitetään aina uusi paikka. Aila Paloniemi (kesk.) puolestaan huomautti, että konserttisalia on odotettu pidempään kuin sote-uudistusta ja tänä aikana monessa pienemmässäkin kaupungissa on onnistuttu sali saamaan.

Eila Tiainen (vas.) totesi, että kulttuurin priorisoinnissa olisi kaupungissa viimein ryhdyttävä puheista tekoihin.

Sinuhe Wallinheimo (kok.) kiinnitti loppuraportissa huomiota kohtaan, jossa todetaan, että Jyväskylän ydinkeskustan elinvoimaisuus on vajonnut selvästi alemmas kuin missään toisessa yli 100 000 asukkaan kaupungissa. Jyväskylän Sydämestä odotettiin piristysruisketta ydinkeskustalle.

Paviljongista tilat kaupunginorkesterille

Valtuutettujen kehumassa Jyväskylän Sydän -loppuraportissa esitetään jatkotoimenpiteiksi, että kaupungin kulttuuripuitteita ryhdytään parantamaan Kulttuurin kaari -etenemissuunnitelman mukaan. Kaaressa keskeistä on kaupungin omistamien kulttuuritilojen peruskorjaukset.

Ehdotuksen mukaan teatteritalo peruskorjataan ja uudistetaan kaupunginteatterin käyttöön. Investoinnin kokonaisarvo on noin 25 miljoonaa euroa. Peruskorjauksen tarvesuunnittelu on jo lähtenyt liikkeelle. Peruskorjauksen hankesuunnitelma valmistuu kevääseen 2022 mennessä. Peruskorjaus voidaan aloittaa kesällä 2024 ja peruskorjaus valmistunee kesällä 2026.

Kaupunginorkesterin tilaratkaisuksi raportti esittää Paviljongin Wilhelm-salia, joka akustoidaan kaupunginorkesterin konserttikäyttöön sopivaksi nopealla aikataululla. Muutosten kustannusten arvioidaan olevan 5 miljoonaa euroa.

Lyseon suojelurakennukselle ehdotetaan peruskorjausta muiden muassa kansalaisopiston, Lyseon museon ja järjestöjen käyttöön. Hankkeen kustannusarvio on noin 15 miljoonaa euroa.

Pääkirjaston, Jyväskylän taidemuseon ja Suomen käsityön museon yhteisen tilaratkaisun periaatteita, vaiheistusta ja sijaintipaikkaa raportti esittää määriteltäväksi 2020-luvun puolivälissä. Tilainvestoinnin kustannuksiksi arvioidaan noin 40 miljoonaa euroa. Kokonaisuuden toiseen vaiheeseen voisi sovittaa myös musiikkisalin, jonka kustannusarvio tiloihin integroituna olisi 20–30 miljoonaa euroa.

Lisäksi ehdotettuihin tilaratkaisuihin liittyy Salmirannan kokoelmakeskuksen laajentaminen kuluvan vuosikymmenen puolivälin jälkeen. Tämän kustannusarvio olisi noin 10 miljoonaa euroa.

Päätökset esitetyistä investoinneista ja tilaratkaisuista valmistellaan tulevina vuosina kulttuuri- ja liikuntalautakunnan osalta sivistyksen toimialalla ja ne tuodaan tarvittaessa myös kaupunginhallituksen ja -valtuuston päätöksentekoon.

Yhteinen toivo konserttisalista

Keskustelun päätteeksi kaupunginvaltuusto merkitsi tiedoksi Jyväskylän Sydän -projektin loppuraportin ja päätti Jyväskylän Sydän -projektin.

Valtuutettujen yhteinen huoli konserttisalihaaveen hautautumisesta jalostui toivomusponneksi siitä, ettei Paviljongin Wilhelm-salin mahdollinen remontointi orkesterin väistötilaksi keskeytä varsinaisen musiikkisalin suunnittelua vaan ratkaisun väliaikainen luonne tiedostetaan. Ponsi hyväksyttiin yksimielisesti.