Satu Tuominen tekee etätöitä Sevettijärveltä, jossa näkyy enemmän poroja kuin ihmisiä – luonnon äärellä syntyi myös uusi single

Satu Tuominen, taiteilijanimeltään Tuonelan tyttö, vastaa puhelimeensa melko lähellä Norjan rajaa, Sevettijärvellä Inarin kunnassa. Pihalla käyskentelee poroja, joita hän ruokkii kylässä tapaamansa poromiehen kanssa aikaisin aamulla ennen etätyöpäivää jyväskyläläisen Firstbeatin tuotesisältöpäällikkönä.

Sevettijärvellä on hiljaista, ja poroja näkyy huomattavasti enemmän kuin ihmisiä.

– Maailma pakotettiin nyt valmiiksi siihen, ettei tarvitse olla paikan päällä, jotta voi tehdä työtä menestyksekkäästi, Tuominen toteaa.

Suurimman osan ajasta hän asuu pienessä mökissä ilman juoksevaa vettä. Vapaa-aika kuluu pitkälti mökkiä lämmittäessä, avantoja kairatessa ja luontoa ihaillessa.

– Täällä olen ihan perusasioiden äärellä. Haen juomaveden puolen kilometrin päästä lähteestä, eikä mikään ole itsestäänselvää.

Tuominen päätti muuttaa Jyväskylästä pohjoiseen vuosi sitten. Pohjoiseen hän aikoo myös jäädä, lukuun ottamatta työn tuomia Jyväskylä-visiittejään.

Jos olisin pysynyt terveenä, en olisi ehkä koskaan uskaltautunut lauluntekijäksi.

Tuominen on paitsi tuotesisältöpäällikkö, myös lauluntekijä. Tähän mennessä hän on sanoittanut ja säveltänyt kappaleita muille ja tehnyt muun muassa vielä julkaisematonta elokuvamusiikkia, mutta viime viikolla hän julkaisi ensimmäisen oman singlensä, Juuret, Tuonelan tytön nimissä.

Musiikkiaan hän kuvailee mystiseksi pop-rockiksi.

– Minulla on pitkä urheilutausta hiihdon ja valmentamisen parissa. Lisäksi pelasin futista, treenasin ja valmensin karatea ja kiipeilin sekä lumilautailin tosi intensiivisesti. Loukkaantumisia ja tippumisia tuli aika paljon, ja lopulta en oikein pystynyt urheilemaan. Hyvä ystäväni hommasi minulle kitaran ja patisti toteuttamaan pitkäaikaisen unelmani musiikin tekemisen parissa. Jos olisin pysynyt terveenä, en olisi ehkä koskaan uskaltautunut lauluntekijäksi. Ajattelin aina, että tehkööt he, jotka osaa, hän pohtii.

Tuominen kouluttautui lauluntekijäksi Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa. Inspiraationsa hän saa luonnosta, ja se on yksi syy, miksi Lappi vetää häntä puoleensa.

– Luontoyhteys on ollut minussa aina vahvana. Ajattelen, että kivet, järvet, kannot, puut ja tunturit pystyvät opettamaan enemmän kuin kirjoista koskaan voi oppia.

Erityisesti Tuomista kiehtoo suomalainen mytologia, josta myös Tuonelan tyttö -nimi kielii. Se viittaa Kalevalan Tuonen tyttiin, Tuonen mustan joen lautturiin.

– Kalevala itsessään on todella monitulkintainen ja syvällinen. Se on ihan oma maailmansa. Kun miettii niitä merkityksiä, tuntuu, että Kalevalassa on oivallettu tästä elämästä paljon enemmän kuin nykypäivän maailmanmenossa ymmärretään.