Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paljasjalkainen helsinkiläinen teki Jyväskylä-pelin, jossa on haastetta paikallisillekin

Mikä puulaji kasvaa keskellä Yliopistonkatua, mitkä kolme valokirjainta sijaitsevat korkealla Kauppakatu 30:n rakennuksen seinässä, mitä Jeesus tekee Kaupunginkirkon alttaritaulussa ja mikä Rautalammilla perustettu ravintolaketju avasi ravintolan satamaan 2018?

Muun muassa näitä asioita kysytään marraskuussa ilmestyneessä Jyväskylä-aiheisessa Nähdään Kompassilla -lautapelissä.

Pelin idea on yksinkertainen: Pelaaja etenee, kun vastaa kysymyksiin oikein. Kysymysaihe valitaan noppaa heittämällä.

Kysymysten aihealueet ovat kulttuuri, urheilu, historia, rakennukset ja kadut, yritykset ja ravintolat sekä lähiseutu ja luonto. Kysymyksiä on yhteensä 720.

Alkuun muutama fakta pelin tekijästä. Hän on suomenruotsalainen ja paljasjalkainen helsinkiläinen Jesper von Hertzen. Hän on yksityiskohdista pitävä 40-vuotias 10-kuisen tyttölapsen isä. Tytön nimi on muuten sama kuin Verdin ooppera ja suomalainen korumerkki.

Jesper Von Hertzen työllistää itsensä tietovisoja tekemällä. Aikaa kuluu lisäksi freelancer-töissä Ylellä ja sulkapallokentällä. Sulkapallon nelinpelin SM-hopeaa voittanut Von Hertzen oli 37-vuotiaana vanhin ensimmäistä kerta nelinpelin SM-finaaliin päässyt kisaaja.

Mikä sai helsinkiläisen tekemään Jyväskylä-aiheisen pelin?

– Olen tehnyt aiemmin vastaavat pelit Helsingistä, Turusta ja Tampereelta. Puolison mökki sijaitsee Muuramessa, joten Jyväskylään oli valmiiksi kosketuspintaa, von Hertzen kertoo.

Pelin tekemisen aikaan von Hertzen kiersi Jyväskylää autolla, pyörällä ja kävellen.

– Eniten pohjatyötä tein netissä, mutta yritän aina löytää yksityiskohtia ja asioita, joita ei netistä löydä, tai edes tiennyt etsivänsä. Paikan päällä on käytävä myös siksi, että aistii kaupungin tunnelman.

Pelintekijää kiehtovat erityisesti rakennukset ja niiden yksityiskohdat.

– Kuten se, mitä lukee kaupungintalon seinässä Kirkkopuiston puolella.

Nähdään Kompassilla on tarkoitettu jyväskyläläisille ja heille, joilla on jonkinlainen kosketus kaupunkiin.

– Peli sopii esimerkiksi sellaisille, jotka ovat opiskelleet Jyväskylässä. Muuten peli on liian vaikea.

Peliä on tehty 2 100 kappaletta. Parissa kuukaudessa vajaa puolet on myyty.

Peliä on ollut myynnissä lähinnä Jyväskylässä ja lähiseudulla.

– Erityisesti kivijalkaliikkeissä kauppa on käynyt hyvin, mikä on mukavaa, sillä niitä pitää puolustaa. Ilman kivijalkaliikeitä kaupungit olisivat tylsempiä.

Vastaukset jutun tietovisakysymyksiin: koivu, JTY, siunaa lapsia, Konttiravintola Morton ja seinässä lukee ”kunnallistalo”. Puistokadun seinämaa­lauksen rengasvalmistajan saa käydä itse katsomassa.