Elokuva-arvio | Vanhemmuuden pikakurssi Myllypurossa – Hölmö nuori sydän kuvaa teiniraskautta ja rasismia Selma Vilhusen ohjaamassa elokuvassa

Suoratoisto

Hölmö nuori sydän

Ohjaus: Selma Vilhunen. 102 min. K12. 2018. Elisa Viihde. ***

Selma Vilhunen on lyhyehkön ohjaajauransa aikana ehtinyt saada jo muun muassa Oscar-ehdokkuuden ( Pitääkö mun kaikki hoitaa? 2012) ja Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon ( Tyttö nimeltä Varpu, 2016). Hölmö nuori sydän toi palkintokaappiin puolestaan Berliinin elokuvajuhlien Kristallikarhun.

Elokuva kuvaa, miten 15-vuotiaat Kiira ( Rosa Honkanen) ja Lenni ( Jere Ristseppä) joutuvat yhden yön lemmen seurauksena kasvamaan vanhemmuuden vaikeaan vastuuseen ilman kunnon työkaluja. Miljöönä toimivat Itä-Helsingin monikulttuuriset vuokralähiöt.

Perhesuhteiden käsittely nuorten näkökulmasta on tuttu teema Vilhusen aiemmasta tuotannosta. Uutta sen sijaan on äärioikeistolainen liikehdintä, jota edustaa Ville Haapasalon esittämä Janne. Aihe sopii nuortenelokuvaan ja on uskottavasti kerrottu, mutta toisaalta tapa, jolla Lennin suistuminen rasistisesti motivoituun toimintaan kerrotaan, on yllätyksetön ja alleviivaava.

Vilhusen suurin vahvuus on edelleen nuorten näyttelijöiden henkilöohjaus, ja Honkasen ja Ristsepän välinen dialogi ja vuorovaikutus on luontevaa ja aidonoloista. Mukaan on saatu vakavasta aiheesta huolimatta sopivasti huumoria.

Z: Amazonin kadonnut kaupunki

Ohjaaja: James Gray. 134 min. K-16. 2016. Yle Areena. ***

James Grayn käsikirjoittama ja ohjaama Z: Amazonin kadonnut kaupunki pohjautuu David Grannin kirjaan, jonka alaotsikko A Tale of Deadly Obsession in the Amazon tiivistää, mistä tosipohjaisessa tarinassa on kyse.

Se kertoo Brasilian ja Bolivian rajaseutua kartoittamaan lähteneen brittiarmeijan tykistöupseeri Percy Fawcettin ( Charlie Hunnman) elämästä vuosina 1905–1925. Asumattomaksi uskotulta alueelta muinaisen korkeakulttuurin jäänteitä löydettyään hänen pakkomielteekseen muodostui ”kultaisen kaupungin” löytäminen, minkä tieltä avioliiton ja perhe-elämän kaltaiset rajoitukset saivat väistyä.

Fawcettin vaikutus populaarikulttuuriin on suurempi kuin hänen merkityksensä tutkimusmatkailijana tai arkeologina, sillä häntä pidetään yhtenä Indiana Jonesin ja Arthur Conan Doylen luoman professori Challengerin esikuvista.

Siksi on hieman yllättävää, että hänet esitetään Z: Amazonin kadonneessa kaupungissa pikemmin romanttisena idealistina kuin rämäpäisenä seikkailijana. Tunnelma sademetsässä on painostava ja viipyilevä tuoden mieleen ennemmin Werner Herzogin ja Francis Ford Coppolan kuin Steven Spielbergin viidakot.