Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

30 leikkipuiston talvihuolto jäihin – suosituimpien puistojen lumet luodaan tänäkin talvena

Jyväskylän kaupunki karsii tänä talvena isosti leikkipuistojen talvikunnossapidosta. Edellisinä vuosina kaupungissa on ollut 41 talvihuollettua puistoa, nyt niitä on vain 11.

Muutos liittyy kaupungin talouden tasapainottamiseen. Viherpalvelupäällikkö Tuija Pajusen mukaan leikkipuistojen talvihuollosta, tai huoltamatta jättämisestä, saadaan säästöjä noin 75 000 euroa.

Pajunen kertoo, että leikkipuistojen talvikunnossapitoa on pyritty hajauttamaan alueellisesti ja huollettavat puistot on valittu niiden suosion mukaan.

– Sellaisissa paikoissa, joissa on paljon käyttöä, huolehditaan talvikunnossapidosta edelleen. Esimerkiksi Mäki-Matin perhepuistossa lumityöt tehdään ihan normaalisti. Kaikkien puistojen lähellä olevat kulkureitit kyllä puhdistetaan lumesta, joten puistoihin pitäisi päästä joka tapauksessa. Niissä leikkiminen on kuitenkin käyttäjän omalla vastuulla, Pajunen sanoo.

Jyväskylän kaupungin puistomestari Jari Moilanen kertoo, että käytännössä ”Ei talvikunnossapitoa” -kyltti tarkoittaa sitä, että lumen lapiointi, puiston sisällä olevien kulkuväylien kolaaminen tai auraaminen, hiekoitus sekä leikkivälineiden puhdistaminen lumesta on jäänyt pois.

Kaikkien puistojen roskikset tyhjennetään edelleen tarvittaessa ja rikkoutuneet leikkivälineet korjataan, jos niistä tulee ilmoituksia.

Meille on tullut joitakin huolestuneita viestejä, että puistoissa on lapsia, vaikka siellä ei ole talvikunnossapitoa.

Jari Moilanen

– Leikkipuistoja saa ja voi kyllä käyttää. Jos talvi on vähäluminen, tällä ei ole juuri merkitystä. Jos lunta tulee paljon, niin sitten säästöt voivat toki hankaloittaa puistojen käyttöä. Säästöt tulevat siitä, kun omaa väkeä ja urakoitsijoita ei käytetä käsilumitöiden tekemiseen, Jari Moilanen avaa.

Kaiken kaikkiaan Jyväskylässä on yli sata leikkipuistoa. Moilanen muistuttaa, että talviolosuhteet tulee huomioida, oli puisto talvihuollettu tai ei. Jos talvikunnossapitoa ei ole, myös leikkivälineiden raput ja tasot voivat olla lumen peitossa ja liukkaat.

– Meille on tullut joitakin huolestuneita viestejä, että leikkipuistoissa on lapsia, vaikka siellä ei ole talvikunnossapitoa. Kyllä puistoa saa käyttää joka tapauksessa, ei se vaaralliseksi muutu. Ja saa siellä lumitöitäkin tehdä, ihan samalla tavalla kuin vaikka lumiukkoja, Moilanen toteaa.

Joidenkin kaupungin leikkipuistojen yhteydessä on myös luistelukenttiä. Liikuntapaikkavastaava Tuomo Mäkisen mukaan niistä lähes kaikki jäädytetään entiseen malliin, eikä leikkipuistojen talvikunnossapidosta säästäminen liity luistelupaikkoihin.

Kenttien ylläpidosta huolehtii kaupungin liikuntapalvelut.

– Puistojen jäät ovat kuitenkin todella suosittuja, eikä niitä mielellään jätetä jäädyttämättä. Olemme optimistisia, että tästä tulee ihan kunnon talvi ja kentillä pystytään luistelemaan, Tuomo Mäkinen sanoo.

Kaikkien puistojen lähellä olevat kulkureitit kyllä puhdistetaan lumesta, joten puistoihin pitäisi päästä joka tapauksessa. Niissä leikkiminen on kuitenkin käyttäjän omalla vastuulla.

Tuija Pajunen