Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joulu kului selvitellen ja soitellen – koronajäljittäjä Katri Kinnusen mukaan haastavinta on saada ventovieraan luottamus puhelimessa

Jyväskylän koronajäljitystiimissä työskentelevä sairaanhoitaja Katri Kinnunen, 38, vietti joulunsa töissä. Ihmiset suhtautuivat tartuntaketjujen jäljittäjän joulupuheluihin melko tyynesti, ja hyvää joulua toivoteltiin yhteisymmärryksessä puolin ja toisin.

– Aika rauhallisesti meni. Ihmiset olivat hyvin tavoitettavissa, mikä on tosi positiivinen asia. Arkena, kun on töitä, koulua ja harrastuksia, tavoittaminen on välillä iso haaste, Kinnunen kuvailee.

Haastavinta Kinnusen työssä on ventovieraan ihmisen luottamuksen saavuttaminen puhelimessa. Koronaan sairastuneiden kun pitäisi käydä jäljittäjän kanssa yksityiskohtaisesti läpi edellisten päivien, tai jopa viikkojen, tapahtumia.

– Tässä mennään hyvin henkilökohtaisiin asioihin, ja se voi tuntua hämmentävältä. Pitää osata kohdata ihminen, kuunnella häntä rauhallisesti ja säilyttää hienotunteisuus.

Selvitystyön lisäksi jäljittäjän arkeen kuuluu oleellisesti myös psykososiaalista ohjausta.

– Joissakin perheissä sairastuminen voi olla iso kriisi, johon tarvitaan keskustelutukea. Myös käytännön asioiden hoitaminen karanteenissa tuottaa usein ongelmia, ja tähän meillä on velvollisuus järjestää apua.

Kinnusen mukaan Jyväskylän jäljitystiimissä työskentelee kymmenkunta henkilöä. Joulu tosin hoidettiin muutaman työntekijän voimin.

Kinnunen avaa työnsä kulkua: Ensin sairastunut henkilö haastatellaan perusteellisesti. Joskus riittää yksi tunnin puhelu, joskus puheluita pitää ottaa useampi.

– Hänen kauttaan lähdetään selvittämään altistuneita henkilöitä. Tässä huomioidaan altistumisen kesto ja olosuhteet, kuten onko oltu ulko- vai sisätiloissa, huonetilan koko, lähikontaktit, fyysiset kosketukset ja niin edelleen. Tämän jälkeen tavoitellaan ja ohjeistetaan karanteenijoukkoa eli heitä, jotka ovat virallisesti altistuneet tartuntavaaralliselle taudille. Oireiset ohjataan testiin ja oireettomat kotiin seuraamaan vointiaan, Kinnunen luettelee.

Koronajäljittäjät tekevät työtään periaatteessa virka-aikana, mutta välillä päivät venyvät pitkiksi.

–  Minäkin olen perheellinen ihminen, joten koko perhe joustaa. Aika ajoin työ on melko stressaavaa, mutta toisaalta ihmiset ovat useimmiten hirmuisen kiitollisia ohjauksesta ja tuesta. Koen työn erittäin tärkeäksi. Meidän tiimimme tekee todella hyvää yhteistyötä, hyvällä yhteishengellä. Tämä auttaa päästämään näistä asioista myös irti.