Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

12 Alvar Aallon suunnittelemaa museorakennusta ei koskaan toteutunut

Alvar Aalto -museon peruskorjaus käynnistyy maaliskuussa. Uudistettu museo avataan yleisölle vuonna 2023.

Remontissa toteutetaan myös nivelosa hiljattain remontoidun Keski-Suomen museon ja Aalto-museon välille.

Museon perusnäyttely suljettiin marraskuun lopulla. Viimeinen gallerianäyttely ennen peruskorjausta on nimeltään Haave museosta.

– Aalto suunnitteli 15 museorakennusta, joista kolme toteutui. Näyttelyssä esitellään kymmenen kohdetta, kertoo museoamanuenssi Mari Murtoniemi.

Kaksi Aallon suunnittelemaa museota, Keski-Suomen museo ja Alvar Aalto -museo sijaitsevat vierekkäin Jyväskylässä Ruusupuiston rinteessä. Kolmas toteutunut kohde on taidemuseo Kunsten Tanskan Aalborgissa.

Rakennuksia yhdistää tietynlainen arvokkuus, ja kuinka ne ovat arkkitehtonisesti suunniteltu ennen kaikkea taiteen esittämiseen.

Aaltoa kiinnosti museosuunnitelmissaan se, miten yleisö kulkee tilassa. Myös valo oli asia, johon hän kiinnitti erityistä huomiota.

Mari Murtoniemi

– Aaltoa kiinnosti museosuunnitelmissaan se, miten yleisö kulkee tilassa. Myös valo oli asia, johon hän kiinnitti erityistä huomiota, Murtoniemi sanoo.

Näyttelyyn on koottu museokohteisiin liittyviä luonnoksia, kilpailuehdotuksia, arkkitehtuuripiirustuksia, valokuvia ja pienoismalleja.

Aalto teki museosuunnitelmia kuudella eri vuosikymmenellä, tyylillisesti 1920-luvun klassismista 1960–70-lukujen modernismiin.

– Määrällisesti eniten museosuunnitelmia Aalto teki 1950- ja 60-luvuilla, Murtoniemi kertoo.

Aallolle oli tärkeää ottaa huomioon rakennusta ympäröivä maasto. Usein hänen suunnittelemansa rakennukset liittyivät voimakkaasti rakennuspaikkaansa.

Näyttelyssä esitellään kotimaisia ja ulkomaisia kohteita. Aalto suunnitteli museot muun muassa Perniöön, Tallinnaan sekä Lähi-idän Bagdadiin ja Shiraziin. Aalto otti suunnittelutöissään huolella huomioon kunkin maan kulttuuriperinnön ja ilmaston.

– Tallinnan taidemuseossa Aalto olisi hyödyntänyt paikallista kalkkikiveä. Bagdadin taidemuseon ulkopuoli olisi päällystetty sinisillä sauvatiilillä, sillä se sopi alueen keramiikkaperinteeseen, Murtoniemi kuvailee.

Haave museosta. Alvar Aalto -museon Galleria. 6.11.2020–21.3.2021