Kalenterit ovat olleet vuosia opiskelijajärjestöille keino rahoittaa yhteistä harrastamista tai tukea hyväntekeväisyyttä. Luokanopettajaopiskelijoille oli alusta asti selvää, että heidän kalenteristaan pitää löytyä sanomaa ja kaikki tuotot lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.
– Kun saatiin opiskelukaverin kanssa idea, meillä oli jo samana päivänä ensimmäinen tarjous painosta sähköpostissa, Aino Ylipiessa, toinen kalenterin projektipäälliköistä muistelee naurahtaen.
Openteri oli tehty jo kerran aikaisemminkin, noin viitisen vuotta sitten, mutta nyt oli korkea aika päivittää se 2020-luvulle. Ensimmäisessä ryhmätapaamisessa luokanopettajaopiskelijoiden kesken kalenterin kantaviksi teemoiksi nousivat sukupuoliroolien rikkominen ja itsensä ilmaisun vapauden liittäminen myös opettajiin.
– Se on ehkäpä koko kalenterin ydinsanoma. Kuka tahansa saa olla juuri sellainen, kuin itse haluaa. Tämä koskee myös opettajia.
Kalenterin sivuilla nähdään muun muassa meikattu mies poseeraamassa ja parrakas nainen peilin ääressä. Ei mitenkään hirvittävän räväyttävää, mutta seinäkalentereissa harvemmin nähtyjä henkilöitä ja tilanteita.
– Kaikki kuvattiin yhden viikonlopun aikana. Kuvauskohteet vaihtelivat yksityisasunnon, yhteistyökumppaneiden tarjoamien tilojen ja studion välillä.
Siinä sitten moikkailtiin ilkosen alasti fukseja, joita ei oltu nähty koko syksynä.
Valokuvauksesta vastasi valokuvaajaopiskelija Jenny Albrecht Gradialta.
– Kokonaisuuden hallinta jännitti ehdottomasti eniten. Olimme kuulleet Jennystä paljon hyvää, mutta silti onnistuin stressaamaan kaikesta mahdollisesta ennen kuvausviikonloppua. Sitten kun homma lähti rullaamaan, ei ehtinyt jännittää edes omien kuvien ottamista, Aino Ylipiessa myöntää.
Heti aluksi otettiin kalenterin kanteen päätynyt yhteiskuva, jossa opettajaopiskelijat pitelevät kylttejä käsissään.
– Siinä sitten moikkailtiin ilkosen alasti fukseja, joita ei oltu nähty koko syksynä. Kuvauksissa oli onneksi koko ajan lämmin ja luottavainen tunnelma, Ylipiessa kertoo.
Koronavuoden syksy oli Ylipiessan mukaan erinomainen aika toteuttaa kalenteriprojekti. Aikaa on jäänyt, kun opiskelijatapahtumia ei ole pystynyt järjestämään.
– Saatiin aikaiseksi jotain yhteistä tekemistä, jolla oli myös merkitys.
Kalenterin tuotot ohjataan Mieli Ry:n lasten ja nuorten yksikölle.
– Mielenterveyden ja yksin jäämisen teemat ovat olleet pinnalla viime aikoina vahvasti. Nuoret ja lapset olivat opettajan ammatin näkökulmasta helppo valinta.
Kalenteri on edelleen myynnissä, ja sitä voi tilata Openterin sosiaalisen median kanavien, Facebookin ja Instagramin kautta.
Lopuksi Aino Ylipiessa haluaa antaa sanasen kalenterin teemoja tai sanomaa epäileville.
– Yhdenvertaisuuden nostaminen kantavaksi arvoksi on täysin linjassa valtakunnallisen perusopetuksen opetussuunnitelman kanssa. Samoin tavoin me opettajat olemme ihmisiä kuin muutkin työssä käyvät, ja vapaa-aikanamme saamme tehdä täysin mitä haluamme – oli se sitten vaikka riisua kalenteria varten, jos niin itse haluamme.