Jouluksi omaan taloon Luhankaan – muusikko Sanna ”Litku” Klemetti on Surkkarin vuoden 2020 joulupukki

– Joulupukki on aina ollut mun mielestä jotenkin kuumottava tyyppi, vähän sellainen ärtyisä vanha mies. Ehkä sillä on kauhea stressi, kun sen pitää hoitaa kaikkien maailman lasten lahjat, laulaja Sanna Klemetti, artistinimeltään Litku Klemetti, pohdiskelee Jyväskylän kaupunginteatterin tuolissa samalla kun kampaaja-maskeeraaja Tuija Kytölä meikkaa hänen kulmakarvojaan valkoiseksi.

Klemetillä on aikaa olla maskeerattavana. Piti mennä keikalle Helsinkiin, mutta ajalle tyypilliseen tapaan reissu peruuntui. Joululahjaksi hän toivoo festarikesää 2021.

– Olisihan se mahtava päästä tekemään omaa työtään. Mutta aika rauhallisesti olen yrittänyt maailmantilaa seurata. Tälle ei nyt vaan voi mitään. Aiemmin olemme keikkailleet monta vuotta ilman taukoja, ja se on ollut raskastakin. Nyt on tullut oikein himo, että pääsisipä keikalle. Aikaisemmin mulla oli enemmänkin ajatus, että pääsisipä tauolle. Tässä mielessä vuosi on tehnyt ihan hyvää, Klemetti hymähtää.

Mutta palataan koronasta takaisin itse asiaan, joulupukkiin.

– Mulle joulupukki ei ole mikään Cola-pukki, Klemetti toteaa ja lisää, ettei myöskään pidä Kirkkopuiston valoporoista.

– Ehkä olen sellainen vanhan ajan ihannoija, romantikko. Porot sinänsä, siis oikeat porot, on kyllä tosi jees.

Haaveilen, että siitä tulee paikka, jossa ihmiset tykkäävät kyläillä.

Vanhan ajan ihannoinnista kielii myös Klemetin vastikään täyttynyt unelma. Hän aikoo viettää joulun uudessa, tai pikemminkin vanhassa, talossaan Luhangassa.

Seuraavaksi muusikon on suunnattava autokouluun.

– Luhangassa ei julkisilla pärjää. Melko nopeasti sieltä ajaa Jyväskylään, onneksi.

Koska muusikolla on ollut vapaa-aikaa poikkeuksellisen paljon, hän ehti käydä miehensä kanssa katsomassa 16 omakotitaloa ympäri Suomen. Kriteerit muodostuivat selkeiksi: vanha talo mieluiten pellon reunassa maaseudulla ja iso piha.

Halusin pitää taikaa yllä aika pitkään, vaikka tiesin, että jotakin epäilyttävää tässä on meneillään.

– Tässä on vähän sitä kaikkea, mitä halusimme. En edes tiennyt, että tuollaisia taloja on: 1930 valmistunut kivitalo, jossa on hyvin erikoinen tunnelma, vähän sellainen ranskalainen fiilis. Talo on todella idyllinen ja yllättävän hyvässä kunnossa. Vesi tulee ja menee, mikä on hyvä asia.

Klemetti on monissa haastatteluissa kertonut olevansa introvertti persoona, viihtyvänsä yksin ja kaipaavansa omaa rauhaa keikkailun vastapainoksi. Sitä pitäisi Luhangassa riittää.

– Tosin keikkailun vähennyttyä olen alkanut kaivata enemmän muita ihmisiä. Korona-aikana olen vähentänyt voimakkaasti sosiaalisia kontakteja; välillä vaan pelottaa niin paljon se tauti ja koko tilanne. Toisinaan huomaan, että en ole nähnyt ketään muuta kuin Pekkaa viikkoon. Kyllä sitä ihminen tarvitsee sosiaalista elämää!

Pariskunta suunnittelee uuteen kotiin myös omaa studiota.

– Haaveilen, että siitä tulee paikka, jossa ihmiset tykkäävät kyläillä. Ja studioon voi kutsua bändejä soittamaan.

Tuija Kytölä tekee tulevalle joulupukille ryppyjä kasvoihin, ja näky peilissä alkaa muistuttaa vanhusta.

Klemetin lapsuudessa, Kuhmossa sukutilalla vieraili aina vanhan ajan joulupukki.

– Sillä oli joku turkis päällä. Sukulaissetä jäi saunaan pitemmäksi aikaa, ja kohta ovelle ilmestyi pukki, Klemetti muistelee.

Hän muistaa myös joulun, jolloin lakkasi uskomasta joulupukkiin.

– Mutta en muista, milloin se oli. Olin lapsellinen tosi pitkään. Leikkiminen oli mulle tärkeää jopa nuoruuteen asti. Halusin pitää taikaa yllä aika pitkään, vaikka tiesin, että jotakin epäilyttävää tässä on meneillään.

Etusivulla nyt