Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Moni haki kuusen tänä vuonna verkosta – pienet sekä suuret ruukkukuuset kasvattavat suosiotaan

Osa joulunviettäjistä on innostunut tilaamaan joulukuusensa verkkokaupasta kotiin kuljetettuna. Perinteiseen tori- ja myymälämyyntiin verrattuna verkkokauppa on kuitenkin vielä melko pienimuotoista.

Säynätsalolainen kukka- ja hautauspalveluyrittäjä Kirsi Vähäjylkkä on myynyt Jyväskylässä joulukuusia lähes 30 vuotta ja kertoo, että hänen tänä vuonna perustamansa verkkokauppa on ylittänyt kaikki odotukset myös perinteisten joulukuusien sekä ruukkukuusien myynnissä.

– Pelotti, että entäs jos sairastun itse tai joudun karanteeniin, enkä voi pitää kauppaa auki, ja ajattelin kokeilla joulukuusien verkkokauppa- ja kotiinkuljetuskampanjaa. Se on ollut kyllä todella suosittu, olemme vieneet kuusia Jyväskylän keskustaankin, Vähäjylkkä kertoo.

Vähäjylkän mukaan tämän vuoden trendi on ruukkukuuset, pienet sekä isot.

– Meidän myymämme ruukkukuuset on kasvatettu Eurassa. Rahti oli aika kallis, joten niitä piti tilata paljon. Riski pelotti etukäteen, mutta kaikki ovat menneet kaupaksi jo ajat sitten, Vähäjylkkä sanoo.

Ruukkukuusen ajatuksena on, että se säilyy pitempään ja sen voi istuttaa joulun jälkeen vaikkapa omalle pihalle tai pitää terassilla. Suurimmat Vähäjylkän myymät ruukkukuuset olivat 170-senttisiä.

Jotkut istuttavat kuusen maahan ja nostavat taas seuraavaksi jouluksi ruukkuun sisälle.

Kirsi Vähäjylkkä

– Jotkut istuttavat sen maahan ja nostavat taas seuraavaksi jouluksi ruukkuun sisälle. Näin lauhoina talvina se voi onnistuakin.

Myös Viherlandia laittoi joulukuusia verkkokauppaan tänä vuonna ensimmäisen kerran. Yrittäjä Jyrki Tahvonen kuvailee verkkokaupan olevan tällä hetkellä lähinnä lisäpalvelu heille, jotka eivät myymälään pääse.

– Kotiinkuljetuksia on ostettu paljon, mutta enemmän niin, että kuusi käydään valitsemassa myymälässä. Verkkokaupasta on tilattu kymmeniä kuusia, kun myymälässä niitä myydään kuutisensataa, Tahvonen kertoo.

Hänen mukaansa Etelä-Suomessa ollaan kuusien verkkokaupassa jo pidemmällä.

– Uskon, että kuusien verkkokauppa kasvattaa ensi vuonna täälläkin suosiotaan enemmän, kunhan se tulee ihmisille tutuksi.

Joulukuusikauppa.fi toimittaa tänä vuonna verkkokaupan kautta tuhatkunta Eurassa kasvatettua kuusta ympäri Suomen.

Toimitusjohtaja Tuomas Nuotion mukaan joulukuusien verkkokauppatilausten määrä on vähintäänkin tuplaantunut edellisestä vuodesta.

Jyväskylässä yrityksellä ei ole joulukuusien torikauppaa, mutta verkkotilauksia on Nuotion mukaan toimitettu myös Jyväskylän seudulle.

Yrityksellä on muun muassa pääkaupunkiseudulla oma kotiinkuljetuspalvelu, mutta Jyväskylään kuuset saapuvat postissa.

Nuotion mukaan Posti on pelittänyt kuusenkuljetusvälineenä yllättävän hyvin.

– Kuusi pakataan laatikkoon ja sidotaan niin hyvin, ettei se vaurioidu. Voisin sanoa, että 95-prosenttisesti kuusi on seuraavana päivänä lähetyksestä asiakkaalla. Totta kai joitakin yksittäisiä kuusia on ollut, jotka eivät ole menneet perille, Nuotio kertoo.

Myös Tuomas Nuotion mukaan ruukkukuuset ovat olleet tänä vuonna todella suosittuja.

Tyttärensä Elina Lamminahon kanssa Joulukuusimyynti.fi:tä pyörittävä korpilahtelainen Veikko Lamminaho kasvattaa kuusia Korpilahdella ja Viitasaarella. Kuusien verkkokauppa on käynyt tänä vuonna entistä vilkkaammin, mutta pääpaino on edelleen torimyynnissä. Lamminaholla on torimyyntiä ja kotiinkuljetusta Jyväskylässä sekä Tampereella.

Lamminahon mukaan verkkokaupassa olisi kuusille varmasti enemmänkin kysyntää, jos kuusien hinta ei poikkeaisi niin paljoa torimyynnistä.

– Olen laittanut verkossa myytävien kuusten hinnan melko korkeaksi, sillä toimitamme kaikki kuuset perille asti itse ja valitsemme sinne parhaat yksilöt.