Elokuva-arvio: John Carpenter vie kulttiklassikossa katsojan vähän erilaiselle riemulomalle Manhattanilla

Kurt Russell muistetaan yhä parhaiten roolistaan Snake Plisskeninä. Elokuva

J. K.

Yhdysvalloissa käsistä lähteneen rikollisuuden seurauksena Manhattan on aidattu valtavaksi vankilaksi, jossa kriminaalit elävät omissa oloissaan. Kun kaapattu Air Force One laskeutuu saarelle, ”pyydetään” entistä huippusotilasta ja nykyistä pankkirosvoa Snake Plisskeniä ( Kurt Russell) hakemaan presidentti ( Donald Pleasence) saarelta.

Palkinnoksi luvataan rikosrekisterin pyyhintä. Porkkanan lisäksi tarjolla on myös keppiä, sillä mikäli Pilssken ei suorita tehtävää 22 tunnissa, avaavat kaulaan istutetut implantit hänen valtimonsa.

Pako New Yorkista (1981) sijoittuu John Carpenterin kultakaudelle, jonka voi katsoa alkaneen Hyökkäyksestä poliisiasemalle (1976) ja päättyneen The Thingiin (1982).

Tuona aikana hän käsikirjoitti, tuotti ja ohjasi vaatimattomilla budjeteilla joukon lajityyppiään uudistaneita ja aikaa hyvin kestäneitä genre-elokuvia, kuten slasherin perusasetelmat popularisoineen Halloweenin (1978).

Carpenter on esikuvansa Howard Hawksin tavoin kuvannut usein kovan paineen alla toimivia miehiä. Asetelmaan on tavannut kuulua myös tiukasti rajattu ympäristö, tällä kertaa aidattu saari ja ajallisesti vajaa vuorokausi. Samaa tiukkuutta on myös itse elokuvassa, joka ei sisällä ylimääräistä rakkaustarinaa tai turhaa dialogia, ainoastaan juonta eteenpäin vievää toimintaa kiehtovassa ympäristössä.

Toteutus on kestänyt aikaa hyvin, eikä pieni budjetti näy ikävästi missään. Erityisen onnistunut on osittain pienoismallein luotu New York, joka on kuin Gotham City, josta sähkölasku on maksamatta ja Batman eläkkeellä. Miljöön ja punkhenkisten resupekkojen vaikutusta myöhempiin post-apokalyptisiin elokuviin ja tietokonepeleihin on vaikea liioitella.

Taustalla näkyy myös Watergate-skandaalin, ydinsodan uhan ja Vietnamin sodan tuottama pessimismi, jossa ei ole sijaa lähimmäisenrakkaudelle vaan kaikkien perusmotiivit ovat puhtaan itsekkäitä.

Disneyn entinen lapsitähti Kurt Russell tekee sotilasuran pankkirosvon kunniakkaaseen ammattiin vaihtaneena Snakena roolin, josta hänet edelleen parhaiten muistetaan.

Karhealla äänellä lakonisen säästeliäästi sutkautteleva antisankari on suora jälkeläinen Clint Eastwoodin spagettiwesternien nimettömälle asesankarille. Mielleyhtymää ei ainakaan vähennä Lee Van Cleefin valinta vankilanjohtajaksi.

Roolitus on muiltakin osin rautainen sisältäen muun muassa Ernest Borgninen vankilasaaren ainoana taksikuskina, Isaac Hayesin kaupunkia johtavana ”herttuana” ja Harry Dean Stantonin keljuna keinottelijana.

Carpenter paitsi tuotti, kirjoitti ja ohjasi elokuvansa, usein myös sävelsi niiden musiikin. Pako New Yorkista -elokuvan syntetisaattoriteema kuuluu hänen parhaimpiinsa ja on olennainen osa tunnelman luomista ja ylläpitämistä.

Pako New Yorkista.

Ohjaus: John Carpenter.

Pääosassa: Kurt Russell. 94 min. K15

****

Katsotuimmat

The Croods: A New Age

Risto Räppääjä ja väärä Vincent

Tenet

Escape from New York

Palm Springs

Viikonloppu, Finnkino, Jyväskylä

Kommentoi