Veini Vehviläinen palasi Jyväskylään, koska halusi haasteita

Torstai 26.11., Vaasa. JYP on matkannut Sportin vieraaksi ja on ottelun toisessa erässä häviöllä lukemin 0–2. Toisen erän alkupuolella tunteet ryöpsähtävät, kun Roope Talaja ajaa JYPin maalille ja törmää Veini Vehviläiseen.

Törmäys ei estä Vehviläistä pelaamasta ottelua loppuun, mutta mies tietää heti, ettei kaikki ole kunnossa.

– Törmäystilanteessa tuli polveen vamma, joka kuvattiin heti pelin jälkeen. Juuri ja juuri pystyin pelaamaan pelin loppuun, mutta nyt ollaan sivussa ainakin joitakin viikkoja, Vehviläinen kertaa.

Vehviläinen ei ole ainoa taukoa viettävä pelaaja, sillä aluehallintovirastojen tiukentamat kokoontumisrajoitukset ajoivat Liigan pidennetylle joulutauolle. Sitä JYP viettää sarjataulukon sijalla 14 hävittyään kuusi ottelua putkeen. Edellisistä 12 ottelusta hurrikaaniryhmä on voittanut vain yhden ja kerännyt yhteensä kuusi pistettä.

Tauko tarjoaa joukkueelle ja sen yksilöille mahdollisuuden harjoitella. Harjoiteltavaa riittää, sillä nuori joukkue on tehnyt paljon virheitä, joista on maksettu takaiskumaaleilla.

– On ollut kaikennäköistä. Täällä olen saanut haasteen, jota en aiemmin ole kohdannut. Sen kautta sijoittumiseni ja kyky lukea peliä ovat kehittyneet, Vehviläinen toteaa.

Täällä on nuori joukkue, joka tekee virheitä. Sitä kautta minullekin on tullut haastavia laukauksia haastavista paikoista.

Vehviläinen lähti JYPistä kesken kauden 2016–17 Sportiin, josta matka jatkui Ouluun.

Yhden mestaruuteen ja yhden hopeamitaliin päättyneen visiitin jälkeen vahti suuntasi Pohjois-Amerikkaan Columbus Blue Jacketsin organisaatioon. NHL-debyyttiä mies ei vielä viime kaudella saanut.

Korona on sotkenut NHL:n ottelukalenteria ja mies päätyi syksyllä JYPiin lainasopimuksella. Lähes neljän vuoden tauon jälkeen hurrikaaninutun veti päälleen henkisesti ja fyysisesti kasvanut mies, joka oli ymmärtänyt päivittäisen laadukkaan tekemisen merkityksen. Kehitettävääkin riitti, minkä takia JYP oli luonnollinen valinta lainaseuraksi.

– Halusin nimenomaan seuraan, jossa haaste on kova. Se ei kehitä, jos torjuu illassa 15 laukausta helposta sektorista. Täällä on nuori joukkue, joka tekee virheitä. Sitä kautta minullekin on tullut haastavia laukauksia haastavista paikoista, Vehviläinen miettii.

Yhteys myös Columbuksen suuntaan on ollut Liiga-visiitin aikana kunnossa.

Seuran maalivahtivalmentajat ovat olleet yhteydessä Vehviläisen kanssa, ja heidän kanssa kehittymistä ja jatkosuunnitelmia on voinut käydä läpi.

Tarkemmat jatkosuunnitelmat ovat kuitenkin vielä auki, sillä kauden alkaminen Pohjois-Amerikassa on vielä kysymysmerkin alla.

– Olen saanut hyvää tukea sieltä suunnasta, mutta en ole kovin tarkasti kärryillä tilanteesta Pohjois-Amerikassa. Sielläkin on hieman pattitilanne päällä, kun säästöjä pitäisi saada aikaiseksi, Vehviläinen viittaa neuvotteluihin NHL-kauden alkamisesta.

Vallitsevassa tilanteessa on mahdollista mennä vain päivä kerrallaan. Tiedusteluihin siitä, onko pelit JYP-nutussa jo pelattu, irtoaa kuitenkin melko selvä toive.

– Toivottavasti olisi vielä JYPissä pelejä jäljellä, vahti toteaa.

Kommentti

Synkkä epävarmuus

JYP ja 14 muuta Liiga-seuraa saivat märän rätin kasvoilleen, kun joulutauon pidentämisestä tiedotettiin viime viikolla. Hurrikaaniryhmän kohdalla tämä tarkoitti kolmen kotiottelun ja kolmen vierasottelun siirtämistä tai perumista. Syksyn aiemmissa tapauksissa ottelut on siirretty myöhempään ajankohtaan, mutta näiden otteluiden kohdalla ei ole vielä tiedotettu, kuinka toimitaan.

Päätöstä ei voinut pitää yllättävänä, sillä koronapandemian synnyttämä tautitilanne on todella paha, ja vain tiukennetuilla rajoitustoimilla tilanteen hallinta on mahdollista.

Tästä huolimatta Liiga-seurojen kannalta tilanne on murheellinen, sillä itse tilanteen estämiseksi on tehty kaikki mahdollinen. Kauden alkaessa JYP oli edelläkävijänä ottelutapahtumien maski­edellytyksen kanssa, eikä Liiga-peleistä ole lähtenyt liikkeelle tartuntaketjuja.

Tästä huolimatta urheiluseurat ovat samanlainen kärsijä, kuin kaikki muutkin tapahtuma-alan edustajat. Pandemian tuomaa synkkää epävarmuutta kuvastaa myös se, että vaikka Liigan jatkumispäivämääräksi on kaavailtu tapaninpäivää, voivat julkisten tapahtumien yleisörajoitukset sysätä jatkoa huomattavasti pidemmälle. Ehkä jopa peruuttaa loppukauden, jos keinoja pelien pelaamiselle ilman yleisöä ei löydy.

JYP on kalenterivuoden aikana käynyt jo kahdet yhteistoimintaneuvottelut. Tämä epävarmuus ei ainakaan pienennä vanhan sanonnan paikkansapitävyyden todennäköisyyttä: Ei kahta ilman kolmatta.