Kosteusvaurio pilasi Lasse Laulaisen kodin – nyt hän ponnistelee, jotta muille ei kävisi samoin

Lasse Laulaisen keksimät elementit ovat kolmion muotoisia. Ne estävät esimerkiksi eristeen painumisesta johtuvaa lämpöhukkaa. Lasse Laulainen

Sami Rahkonen

Lasse Laulainen on tehnyt seitsemän vuotta töitä talojen energiatehokkuuden parantamiseksi ja kosteusvaurioiden ennaltaehkäisemiseksi.

Hänen kehittämänsä tuote on Läsä lämmönsäästäjät. Ne ovat kattotuoleihin asennettavia kolmion muotoisia elementtejä, jotka ehkäisevät puhallusvillan painumisesta johtuvaa energiahukkaa sekä kosteus- ja homevaurioriskiä.

Eristysongelmat johtuvat puhallusvillan luonnollisesta ominaisuudesta. Villa painuu aina puhaltamisen jälkeen. Rakennusteollisuudessa tämä on ratkaistu puhaltamalla villaa sen verran enemmän, että painumisen jälkeenkin eristettä on riittävästi.

Paksumpi kerros ei kuitenkaan estä painumisesta johtuvien kylmäsiltojen syntymistä. Kun villa painuu kattotuolin vinosauvojen kohdalta, sauvojen alapuolelle syntyy onkalo, jota kautta lämpö karkaa.

– Villan lisäpuhallus tehdään usein vasta vuosien kuluttua. Sinä aikana on mennyt paljon energiaa hukkaan, Laulainen kertoo.

Hänen laskujensa mukaan energiasäästön ja lisäpuhallustarpeen poistuminen tietävät kymmenessä vuodessa parin tuhannen euron säästöä asukkaalle.

Jos joku talonrakentaja tahtoo Läsät eikä kattoristikkovalmistaja niitä laita, tulen vaikka itse asentamaan ne.

Energiahukan lisäksi onkalot lisäävät kosteusvaurion riskiä, jos talon sisältä pääsee kosteaa ilmaa höyrynsulun läpi yläpohjaan. Ilmavirtaus keskittyy painaumaonkaloiden kohdalle ja kerryttää rakenteisiin jäätä. Ilman lämmetessä jää sulaa, kastelee eristeen ja lisää kosteusvaurion riskiä.

Laulaisen ratkaisu on kattoristikoihin asennettavat eristävät levyt. Kattoristikoiden vinosauvoihin kiinnitettävät levyt estävät kylmäsiltojen muodostumisen, vaikka eristevilla painuu.

Laulainen tietää kokemuksesta, että kosteusvaurioriski ei ole vain teoreettinen. Hän rakensi 1980-luvun lopussa perheelleen omakotitalon, jonka yläpohjaan tuli yleisen tavan mukaan puhallusvillaa lämmöneristeeksi.

Villa painui, mikä synnytti kylmäsiltoja kattoristikoihin vinosauvojen alle. Lisäksi niiteillä kiinnitettyyn höyrysulkuun tuli reikiä, kun villan painoi muovia. Yläpohjassa lämmin ilma tiivistyi ja jäätyi tunnelien suulle. Ilmojen lämmetessä jää suli vedeksi.

Omakotitalon vinon sisäkaton vuoksi kosteus valui seinän väliin ja pilasi talon parissa vuodessa. Perhe sairastui astmaan ja talosta oli rakennettava uudelleen sisäkatto, seinät ja lattia. Korjauskustannukset olivat puolet uuden talon hinnasta.

Laulainen selvitti kodin kosteusongelmien syyn ja teki korjauksen yhteydessä kattoristikoihin eristepalat, jotka estävät kylmäsiltojen synnyn. Läsä oli luotu, mutta vielä silloin Laulainen ei ryhtynyt markkinoimaan ratkaisua muille.

Seitsemän vuotta sitten Laulaisen tytär rakensi talon ja pyysi isäänsä asentamaan eriste-elementit omaan taloonsa.

– Silloin vasta jysähti, että tämä täytyy patentoida, Laulainen kertoo.

Nyt Läsällä on patentti ja useita tutkimuksia todisteena toimivuudesta. Jos ratkaisu vähentää energiahukkaa ja säästää rahaa sekä vähentää pelättyä kosteusvaurion riskiä, miksi tuote ei ole yleisesti käytössä?

– Olen pyrkinyt kaupallistamaan tämän teollisuuden kautta ja se vie aikaa, koska teollisuus on jäykkä toimija. Nyt tarvitaan asialle tietoisuutta, jotta kuluttajat osaavat kysellä tuotteen perään ja siten luoda kysynnän, Laulainen toteaa.

Keksijä on ollut useasti yhteydessä ympäristöministeriöön, joka on laatinut asetuksen rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta. Se astui voimaan vuoden 2018 alussa. Laulaisen viesti on ollut, että sitä edeltävät rakennusmääräykset hyväksyivät rakennusvirheen yläpohjarakenteeseen.

Keskustelu on tuottanut tulosta. Nyt asetus sanoo, että rakennustuotteen, kuten puhalluseristeen, tulee olla käyttötarkoitukseen soveltuva ja säilyttää ominaisuutensa koko rakenteen käyttöiän. Aiemmin sama sisältö oli ohjeena, joka ei velvoittanut yhtä vahvasti.

– Edellisissä määräyksissä eristeen ominaisuuksista johtuvat pysyvät muutokset olivat hyväksyttäviä, uusissa asetuksissa eivät, Laulainen tarkentaa.

Lasse Laulainen on seitsemän vuotta yrittänyt saada tuotettaan markkinoille. Lasse Laulainen

Laulainen on täystyökyvyttömyyseläkkeellä muun muassa astman vuoksi. Hän keskittyy täysin keksintönsä markkinointiin, sillä sitä työtä riittää. Tällä hetkellä Läsiä myy Laulaisen lisäksi ristikkovalmistaja Lakeuden puutuote.

Eri puolilla Suomea toimineen Laulaisen Läsävarasto sijaitsee Laukaassa. Laulainen itse on Äänekosken Suolahdesta kotoisin.

Läsiä on jo pilottikäytössä Jyväskylässä, ja jatkossa Laulainen suunnittelee toimivansa entistä aktiivisemmin Keski-Suomessa.

– Jos joku talonrakentaja tahtoo Läsät eikä kattoristikkovalmistaja niitä laita, tulen vaikka itse asentamaan ne, rakennusalalla pitkään työskennellyt Laulainen lupaa.

Kommentoi