Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perinteinen deittailija – vaikka koronatilanne eristi Mikaela Rannon, 23, asuntoonsa, on vuosi ollut yksi hänen parhaistaan

Koronavirus ja sen mukanaan tuomat rajoitukset ovat työntäneet ihmisiä eristyksiin maailmanlaajuisesti viime keväästä asti. Deittisovellukset näkivät tilanteessa markkinaraon, ja esimerkiksi Tinder avasi viime keväänä maksuttomassa sovellusversiossaan rajat kirjaimellisesti koko maailmalle – keskisuomalainen sinkku saattoi etsiä kumppania 160 kilometrin etäisyyden sijaan vaikkapa Los Angelesista asti.

Toisenlaista kekseliäisyyttä osoittivat itse seuraa etsivät ja rajoitusten myötä sosiaalista seuraa vailla olleet suomalaiset, joiden toimesta muun muassa perustettiin Facebookiin Korona-ajan sinkut -ryhmä. Ryhmässä haetaan pilke silmässä ja tositarkoituksella seuraa ja jaetaan ajatuksia toisten sinkkujen kanssa. Siis vertaistukea ja seuraa niitä tarvitseville.

Jyväskyläläinen kolmannen vuoden luokanopettajaopiskelija Mikaela Ranto, 23, on perinteinen deittailija. Tinder löytyy puhelimesta, mutta siellä hän ei ole ikinä ollut mitenkään hirveän aktiivinen.

– Ehkä se on sellaista ”pelaamista”. Juttelen harvakseltaan ja miten nyt jaksan olla yhteydessä varsin tuntemattomiin ihmisiin. Normaalisti ihmisiä tulee tavattua ihan livenä, Ranto kertoo.

Tapaamiset ovat yleensä tapahtuneet opiskelijabileissä ja -tapahtumissa sekä yliopistolla ylipäänsä. Opiskelijatapahtumia ei ole kuitenkaan viime keväänä tai tänä syksynä järjestetty lähes ollenkaan, eikä kontaktiopetustakaan ole käytännössä ollut.

– Totta kai korona vaikutti deittailuun. Ei tule käytyä missään ylimääräisissä paikoissa tai satuttua tilanteisiin, joissa voisi sattumalta tavata jonkun. Mutta ihme kyllä, tässä vuodessa on ollut todella hyvät puolensa.

Ihan hyvää ajanviettoa Tinder kuitenkin on, sitä ei voi kieltää.

Korona on antanut Rannolle paljon aikaa olla itsensä kanssa ja opetella olemaan yksin. Vuosi 2020 on ollut yksi hänen parhaistaan.

Sinkkuna hän on ollut nyt reilun vuoden verran, ja kuluneeseen vuoteen on kuulunut vain satunnaista tapailua.

– Minulle koronan tuomat rajoitukset ovat näkyneet päinvastaisena kuin sinkkujen kohdalla voisi olettaa. Uskon, että ihminen voi olla onnellinen muissakin muoteissa kuin yhteiskunnan asettamissa normeissa.

Ranto tiedostaa sen, että on laajan lähipiirinsä myötä onnekkaammassa asemassa kuin monet muut.

– Tilanne on varmasti turhauttava niille, jotka haluavat aktiivisesti löytää jonkun kumppanikseen. Rajoitusten puitteissa tapaamiset tapahtuvat tällä hetkellä käytännössä vain deittisovelluksissa.

Syksyn alussa Mikaela Ranto ylitti itsensä. Hän kävi ensimmäistä kertaa aidoilla Tinder-treffeillä.

– Se oli tosi jännittävää. Vaikkei niistä parista treffikokemuksesta mitään syntynytkään, olipahan sekin kortti katsottu.

Koronan tartuntaluvut olivat tuossa vaiheessa sen verran matalat, että Ranto uskaltautui hyvillä mielin treffeille. Nyt joulun alla hän ei lähtisi omaa tai läheistensä terveyttä turhaan riskeeraamaan.

– Omaan sukuuni kuuluu riskiryhmäläisiä, eivätkä tartuntaluvut näytä juuri nyt ollenkaan hyviltä. Ehkä tilanne on toinen vaikkapa ensi keväänä.

Tinderin käyttö on Rannolla kasvanut tänä vuonna, johtuen hänen mukaansa lisääntyneestä vapaa-ajasta. Hän uskoo kuitenkin edelleen aitoihin, sattumalta vastaan tuleviin kohtaamisiin.

– Ei sitä voi korvata. En usko väkisin ihmisten löytymiseen vaan siihen, että vastaan tulee oikea ihminen oikeassa tilanteessa.

– Ihan hyvää ajanviettoa Tinder kuitenkin on, sitä ei voi kieltää, Ranto naurahtaa.