Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vastuulääkäri Ilkka Käsmä ei suosittele päästämään joulupukkia ovesta sisälle

Jyväskylän tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä toteaa, että joulupukki kannattaa tänä vuonna jättää tilaamatta – tai ainakaan sitä ei kannattaisi päästää ovesta sisälle.

– En suosittele, että kenenkään perheeseen kutsutaan vieraita ihmisiä. Kyllä siinä riskin ottaa, jos kotiinsa päästää henkilön, joka ei kuulu lähipiiriin. Vaikka se henkilö olisikin joulupukki, Käsmä sanoo.

Jos pukki jostain syystä kuitenkin on tulossa, kannattaa vierailun aikana pitää kunnon turvavälit ja käyttää maskia – myös joulupukin. Halailla ei saa, eikä mennä vanhaan tyyliin pukin polvelle istumaan, vaikka uskaltaisikin.

– Maski estää suorat pisaratartunnat myös pukin parran päälle laitettuna. Aina parempi, jos sekä pukin kutsuneella perheellä että joulupukilla on maskit.

Käsmä kuitenkin muistuttaa, että maskin käyttöön liittyy aina omat riskinsä, ja pahimmassa tapauksessa se voi toimia viruksen levittäjänä.

– Maskin käyttö on oma taiteenlajinsa, ja joulupukin täytyisi ainakin huolellisesti muistaa vaihtaa maski jokaisen vierailun jälkeen.

Kyllä siinä riskin ottaa, jos kotiinsa päästää henkilön, joka ei kuulu lähipiiriin.

Käsmä ehdottaakin, että joulupukkia ihailtaisiin ainoastaan ikkunan takaa tai korkeintaan ulkona turvavälit huomioiden. Myös THL suosittelee, että joulupukkia pyydettäisiin jättämään lahjasäkki ulos: pukkia voi tervehtiä ikkunasta tai ulkona etäisyyden päästä.

Mutta entä jos joulupukki on visusti karanteenissa ennen kierrostaan? Voiko silloin puhua turvallisesta joulupukista?

– No jos joulupukki pystyy olemaan kaksi viikkoa ihan täydessä umpiossa, ettei tapaa ketään eikä käy missään, ollaan varmaan melko turvallisilla vesillä. Mutta erittäin tarkka hygienia pitää olla, ettei vaan käsien kautta vie virusta talosta toiseen. On siinä se riski olemassa, että virus tarttuu pinnoilta. Jos pukin rukkasissa on vaikka ovenkahvasta eritettä, virus voi levitä. Eihän koronavirus ole mitenkään erityisen sitkas, mutta se on kuitenkin mahdollista, Käsmä pohtii.

– Ison vastuun kyllä ottaa sellainen henkilö, joka alkaa tällaisena aikana joulupukiksi. Ja onhan siinä joulupukin omakin terveys vaarassa, hän lisää.

Sen enempää kuin joulupukkiakaan, Käsmä ei suosittele kutsumaan jouluvierailulle myöskään sukulaisia tai ystäviä, joiden kanssa ei olla muuten tiiviisti tekemisissä. Riskialttein vaihtoehto on koota ihmisiä eri puolita Suomea viettämään joulua yhdessä.

– Nyt vietetään poikkeuksellista joulua, eikä kokoontumisia suositella. Toivon, että isovanhemmat viettäisivät joulun omissa kodeissaan, vaikka se ikävää onkin. Toisaalta, jos isovanhemmat kuuluvat perhepiiriin eli heidän kanssaan vietetään muutenkin päivittäin aikaa, voi joulunkin olla yhdessä.

Käsmän omaan perhepiiriin ja joulunviettoon kuuluu kiinteästi myös anoppi.

– Eli mummo. Hänen kanssaan olemme tekemisissä joka ikinen päivä muutenkin. Mutta joulupukkia meille ei tule, vaikka tytär sitä kovasti toivookin.