Avovankilassa tehdään täytettä pukinkonttiin, mutta joulua ei juhlita yhdessä

Avovankilan pajan ohjaaja Petri Peltonen esittelee vankien tekemiä tuotteita. Ehdoton hitti on tuulimylly, joita tehdään ja myydään kymmeniä vuosittain. Sami Rahkonen

Sami Rahkonen

Jyväskylässä valtateiden kainalossa valmistetaan puu- ja tekstiilituotteita avovankilan uudella pajalla. Laukaan vanhassa avovankilassa tehtiin rakennustöitä, kiinteistönhuoltoa ja ikkunoiden kunnostusta. Jyväskylän Tourulaan muuton myötä ne vaihtuivat pieneen puupajaan, jossa syntyy tuotteita muun muassa pukinkonttiin.

– Hittituote on tuulimylly. Niitä on myyty ympäri Suomen, kertoo pajan ohjaaja Petri Peltonen.

Tuotevalikoimasta löytyy lisäksi erilaiset kellot, leipälapiot, korut, kuksat, puunkantotelineet, sienituolit sekä pienet suola-astiat. Pajalla korjataan myös vankien vaatteita sekä neulotaan sukkia ja kudotaan.

Alun perin Jyväskylän avovankilaan suunniteltiin omaa vankilamyymälää, mutta Peltosen mukaan se on toistaiseksi unohdettu.

– Tuotteita on myynnissä Kauppakeskus Forumissa Spesia-puodissa sekä Viadia-torilla Ahjokeskuksessa. Lisäksi niitä voi tilata verkosta tai suoraan meiltä, Peltonen kertoo.

Verkosta tuotteet löytyvät osoitteesta vankilatuote.fi. Tuotteista saaduilla tuloilla rahoitetaan pajan toimintaa ja hankitaan lisää rakennusmateriaaleja.

Meillä on täällä lämmin ja leppoisa tunnelma.

Petri Peltonen
Avovankilassa tehtyjä tuotteita on myynnissä Spesia-puodissa kauppakeskus Forumissa sekä Viadia-torilla Ahjokeskuksessa. Petri Peltonen

Vankilan paja on paikka, jossa kaikki vangit aloittavat.

– Avovankilaan tullaan vapautumisvaiheessa totuttelemaan siviilielämään. Pajalla tehdään kuntouttavaa työtoimintaa, jossa arvioidaan samalla työkykyä ja ylläpidetään sitä, Peltonen kertoo.

– Pajalla ollaan parista viikosta kuukauteen. Tavoitteena on, että kaikki vangit jatkavat joko opiskelemaan tai työskentelemään yrityksiin ja yhdistyksiin ja hankkivat samalla työnäyttöjä sekä kokemusta.

Avovankilan vankien tuomiot vaihtelevat lyhyistä elinkautisiin.

– Tärkeää olisi, että syntyy jatkumo eikä kukaan jäisi tyhjän päälle.

Pajalla puu taipuu moneksi. Petri Peltonen

Vangit käyvät pajalla töissä. Päivä alkaa kahdeksalta, välissä on ruokatunti ja työpäivä päättyy kello 15.45. Vankilassa on 60 paikkaa, joista 20 on naisille. Korona-aikaan pajalla voi olla kerrallaan vain kymmenen henkeä.

– Pajalla on iso merkitys vangeille. Tämä tuo yhteisöllisyyttä ja onnistumisen kokemuksia. Lisäksi tekeminen on terapeuttista ja siinä saa jotain näkyvää aikaan, Peltonen sanoo.

Vielä lisäksi

Petri Peltonen, miten päädyit vankilaan?

Alun perin TE-toimistossa olleen ilmoituksen kautta.

Millainen kokemus sinulla on puutöistä?

Olen koulutukseltani puuseppä ja tehnyt töitä puun parissa 1980-luvun lopulta.

Pelottaako työskennellä vankilassa?

Ei pelota. Meillä on täällä lämmin ja leppoisa tunnelma. Suurimmat riskit ovat melko pitkälti samat kuin missä tahansa muillakin työpaikoilla. Voi esimerkiksi vuolla vahingossa sormeen.

Miten alku uudessa paikassa Tourulassa on sujunut?

Hyvin on mennyt. Naapurusto tuntuu mukavalta. Ei meitä ole häiritty.

Miten vankilassa vietetään joulua?

Aika moni käyttää lomia joulun aikana, mutta eivät kaikki. Vankilassa jokainen viettää joulua tyylillään, yhteistä joulun viettoa ei ole.

Kommentoi