Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Avovankilassa tehdään täytettä pukinkonttiin, mutta joulua ei juhlita yhdessä

Jyväskylässä valtateiden kainalossa valmistetaan puu- ja tekstiilituotteita avovankilan uudella pajalla. Laukaan vanhassa avovankilassa tehtiin rakennustöitä, kiinteistönhuoltoa ja ikkunoiden kunnostusta. Jyväskylän Tourulaan muuton myötä ne vaihtuivat pieneen puupajaan, jossa syntyy tuotteita muun muassa pukinkonttiin.

– Hittituote on tuulimylly. Niitä on myyty ympäri Suomen, kertoo pajan ohjaaja Petri Peltonen.

Tuotevalikoimasta löytyy lisäksi erilaiset kellot, leipälapiot, korut, kuksat, puunkantotelineet, sienituolit sekä pienet suola-astiat. Pajalla korjataan myös vankien vaatteita sekä neulotaan sukkia ja kudotaan.

Alun perin Jyväskylän avovankilaan suunniteltiin omaa vankilamyymälää, mutta Peltosen mukaan se on toistaiseksi unohdettu.

– Tuotteita on myynnissä Kauppakeskus Forumissa Spesia-puodissa sekä Viadia-torilla Ahjokeskuksessa. Lisäksi niitä voi tilata verkosta tai suoraan meiltä, Peltonen kertoo.

Verkosta tuotteet löytyvät osoitteesta vankilatuote.fi. Tuotteista saaduilla tuloilla rahoitetaan pajan toimintaa ja hankitaan lisää rakennusmateriaaleja.

Meillä on täällä lämmin ja leppoisa tunnelma.

Petri Peltonen

Vankilan paja on paikka, jossa kaikki vangit aloittavat.

– Avovankilaan tullaan vapautumisvaiheessa totuttelemaan siviilielämään. Pajalla tehdään kuntouttavaa työtoimintaa, jossa arvioidaan samalla työkykyä ja ylläpidetään sitä, Peltonen kertoo.

– Pajalla ollaan parista viikosta kuukauteen. Tavoitteena on, että kaikki vangit jatkavat joko opiskelemaan tai työskentelemään yrityksiin ja yhdistyksiin ja hankkivat samalla työnäyttöjä sekä kokemusta.

Avovankilan vankien tuomiot vaihtelevat lyhyistä elinkautisiin.

– Tärkeää olisi, että syntyy jatkumo eikä kukaan jäisi tyhjän päälle.

Vangit käyvät pajalla töissä. Päivä alkaa kahdeksalta, välissä on ruokatunti ja työpäivä päättyy kello 15.45. Vankilassa on 60 paikkaa, joista 20 on naisille. Korona-aikaan pajalla voi olla kerrallaan vain kymmenen henkeä.

– Pajalla on iso merkitys vangeille. Tämä tuo yhteisöllisyyttä ja onnistumisen kokemuksia. Lisäksi tekeminen on terapeuttista ja siinä saa jotain näkyvää aikaan, Peltonen sanoo.