Tessa Virta sai joululevylle laulamaan kaikki toivomansa artistit

Pianisti Tessa Virta on säestänyt uransa aikana Suomen tunnetuimpia artisteja. Hän on tehnyt musiikkia ja esiintynyt 30 vuotta kontrabassoa soittavan aviomiehensä Olli Peuhun kanssa. Ajatus yhteisestä levystä syntyi viime vuoden syksyllä, ja jos koronasta on jotain hyötyä, he saivat kaikki toivomansa artistit helposti mukaan joululevylle.

Joulun Tähdet -levy julkaistiin marraskuun alussa ja se äänitettiin viime heinäkuussa. Mukana ovat Pentti Hietanen, Johanna ja Ville Rusanen, Mari Palo, Mikael Konttinen, Sami Saari, Hanna Kronqvist ja Pekka Kuivalainen. Tessan ja Ollin lisäksi levyllä soittaa kitaristi Peter Enberg.

– Olemme tehneet Ollin kanssa vuosien aikana paljon yhteistyötä eri artistien kanssa, ja mitään ei ole heidän kanssaan tallennettu levylle. Mietimme, että siinä olisi idea, ja emme ole myöskään tehneet koskaan joululevyä. Sovitukset ovat aika pelkistettyjä, koska joulu ei kaipaa mielestäni paljon taustaa. Kaikki ovat levyllä hienoja laulajia, ja heille riittää pieni säestys. Laulut äänitettiin livenä eli laulajat ja soittajat olivat samassa tilassa. Levy on siis vähän kuin livekonsertti, Tessa Virta kuvailee.

Levyllä soivat muun muassa klassikot En etsi valtaa loistoa, Varpunen jouluaamuna ja Oi kuusipuu. Lisänä ovat hieman jatsahtavat Joululaulu eli The Christmas Song sekä Joulutaivas tähtineen eli Have Yourself a Merry Little Christmas.

– Valitsin biisit sillä ajatuksella, mikä biisi sopii kenellekin laulajalle. Jokaisessa kappaleessa on vahvoja melodioita, ja mukana on isoja suomalaisia klassikkoja. Halusin mukaan muutaman amerikkalaisen jouluklassikon, joita esittävät Sami Saari ja Mikael Konttinen. Näissä lauluissa saa mukaan myös jazzharmoniaa.

Levyn erikoisuus on se, että siinä laulavat ensimmäistä kertaa levyllä yhdessä oopperalaulajat, sisarukset Johanna ja Ville Rusanen.

Levyn ”sivutuotteena” syntyi musiikkikustantamo Fennica Gehrmanin kustantama Joulujazzia pianolle -nuottikirja, joka sisältää Tessa Virran sovituksia suosituista joululauluista.

Kuluva vuosi on ollut yrittäjäpariskunnalle talou­dellisesti hyvin raskas. Maaliskuun jälkeen he ovat tehneet kaksi keikkaa ja lisäksi yksityiskeikan. Ennen joulua heillä piti olla muutama konsertti, mutta ne peruuntuivat kokoontumisrajoitusten myötä. Ensi vuosikin on muusikoille suuri kysymysmerkki.

Sitä ennen on kuitenkin joulu ja sitä perhe tulee viettämään Tessa Virran kotikaupunkiin Jyväskylään hänen äitinsä kuvataiteilija Ulla Virran luokse. Hänen käsialaansa on myös joululevyn kansitaide.

Jouluun kuuluvat perinteiset asiat, kuten joulupuuro, saunominen ja joulupukin vierailu.