Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rakkaasta harrastuksesta ammatiksi – Tiina Pietiläinen sai hoitovapaalla ollessaan tilaisuuden testata, voisiko maalata tauluja työkseen

Taidemaalari Tiina Pietiläinen järjestää samanaikaisesti kaksi taidenäyttelyä kotikaupungissaan Jyväskylässä. Hänen maalauksiaan oli Jyväskylän kaupunginkirjastossa Thousand and one lakes -näyttelyssä marraskuun loppuun saakka. Vaajakosken kirjaston näyttely Children of nature on esillä vuoden loppuun asti.

Pietiläinen on maalannut ja piirtänyt koko ikänsä. Hän on kahden pienen lapsen äiti, ja tällä hetkellä hoitovapaalla päivätyöstään.

– Minulla on ollut nyt hoitovapaalla mahdollisuus kokeilla, voinko saada rakkaasta harrastuksesta itselleni ammatin. Olen haaveillut asiasta salaa jo pitkän aikaa, Pietiläinen kertoo.

Pietiläinen maalaa pääasiassa akryylimaaleilla, joten hän ei tarvitse työskennellessään liuottimia. Hän maalaa kotonaan keittiön lattialla, ja työskentelee lasten ehdoilla.

– Lapset ovat tottuneet siihen, että he saattavat esimerkiksi syödä ruokapöydässä samalla kun minä maalaan vieressä, Pietiläinen hymyilee.

Taiteen tekemisen into on tarttunut myös hänen lapsiinsa, ja Pietiläisen esikoinen on kertonut haluavansa maalariksi, joka maalaa autoja ja dinosauruksia. Usein innoitusta Pietiläisen maalauksiin tulee ympäröivästä arjesta.

Teoksen kipinänä saattaa olla vaikkapa se, että kuorin lapsille appelsiinia ja inspiroidun sen väristä.

– Teoksen kipinänä saattaa olla vaikkapa se, että kuorin lapsille appelsiinia ja inspiroidun sen väristä, Pietiläinen kuvailee.

Hän ammentaa abstrakteihin teoksiinsa ideoita luonnosta. Etenkin vesistöt ovat järvien keskellä Jyväskylässä kasvaneelle Pietiläiselle rakkaita. Monissa maalauksissaan Pietiläinen onkin käsitellyt ihmisen luontosuhdetta, ja etenkin suhdetta vesistöihin. Hän on maalatessaan pohtinut, kuinka luonnon merkitys ihmiselle on korostunut viime aikoina, ja toisaalta myös millaisen arvomaailmallisen perinnön siirrämme tulevaisuuteen.

– Vuodenajat vaikuttavat selvästi maalausteni väreihin. Kesällä syntyi paljon sinisävyisiä teoksia, ja syksyn tullen oranssi ja ruskea alkoivat kiehtoa minua.

Pietiläinen on kiinnostunut leikittelemään teoksissaan sekä elementeillä että väreillä.

Hän maalaa usein kerroksellisesti, ja valmiissa maalauksessa saattaa olla parhaimmillaan kymmeniä päällekkäisiä pintoja.

– Nautin maalaamisen prosessista. On myös aina hieno hetki nostaa seinälle valmis maalaus, Pietiläinen kertoo.