Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jääskelässä järvet muuttuvat viinaksi – historialliselle tilalle rakennetaan nyt tislaamoa

Vaajakoskelle Jääskelän tilan entiseen hevostalliin rakennetaan parhaillaan tislaamo-panimoa, jossa tehdään muun muassa vodkaa, giniä, viskiä ja oluita.

– Nyt laitamme tulemaan Jyväskylän 200-vuotisjuhlaviskiä, jotta se saa rauhassa kypsyä tammitynnyreissä seuraavat 17 vuotta, Villa Jääskelän yrittäjä Raimo Tittonen sanoo.

Tittosen lisäksi tulevalla tislaamo-panimolla, 1 000 Lakes Distilleryllä, on tällä hetkellä noin 200 omistajaa ja suuret suunnitelmat. Matkailutilalle rakentuva tislaamo-panimo rahoitetaan osin osakeannilla, joka käynnistyi viime keväänä. Halukkaat ovat voineet ostaa itselleen osuuden matkailutoimintaa ja tislaamo-panimoa pyörittävästä Jääskelä Innovation Oy:stä, minimisijoituksenaan 200 euroa. Tittosen mukaan kasassa on jo yli 200 000 euroa.

Osakkeenomistajille on luvattu etuja uusista tuotteista ja Jääskelän palveluista.

1 000 Lakes Distilleryn tavoitteena on päästä kansainvälisille markkinoille. Kansainvälistyminen on Tittosen mukaan huomioitu tislaamon brändiä luodessa.

– Suomalaiset tuotteet ovat maailmalla kovassa nousussa, Tittonen toteaa ja mainitsee, että juomat nimetään suomalaisten järvien mukaan.

– Ajatuksena on mielikuva Suomesta niin puhtaana maana, että järvistäkin voi juoda. Tai jopa muuttaa ne viinaksi, Tittonen sanoo nauraen.

Tuotekehitystilat ovat jo käytössä, ja parhaillaan rakennetaan isompia tuotantotiloja. Tavoitteena on, että rakennukset valmistuvat vuoden alussa ja toiminta saadaan kunnolla käyntiin viimeistään keväällä.

1 000 Lakes Distilleryltä on jo valmistunut esimerkiksi tilan oman lammen mukaan nimetty Pahalampi-hamppuolut, jonka hamppu on peräisin naapuritilalta. Tittosen mukaan tislaamon periaatteisiin kuuluukin käyttää lähitilojen raaka-aineita ja valmistaa tuotteet mahdollisimman pienellä hiilijalanjäljellä, jopa hiilineutraalisti.

– Käytämme esimerkiksi ginissä läheltä kerättyä katajanmarjaa, kuusenkerkkää ja puolukkaa. Vaihdamme tilan öljykattilat omaan lämpölaitokseen, jossa hyödynnämme hakkeen lisäksi muun muassa aurinkokennoja.