Ossi Paananen huomasi Taidetyöpajalla, miten tärkeää musiikki hänelle on

Jos nuorella on elämässään tilanne, ettei hänellä ole töitä tai opiskelupaikkaa tai hän haluaisi muuten miettiä mitä seuraavaksi tekee, on yksi vaihtoehto mennä kolmeksi kuukaudeksi Jyväskylän Taidetyöpajalle. Tarjolla on arjen taitopajoja sekä ammatillisia pajoja.

26-vuotias Ossi Paananen jäi elokuussa työttömäksi ja vaimonsa suosituksesta haki Taidetyöpajan Vola-bändipajalle. Nyt on viimeinen kuukausi menossa ja Ossi on tyytyväinen ratkaisuunsa. Hän soitti useita vuosia ammatikseen rumpuja jyväskyläläisessä bändissä, mutta jättäytyi siitä pois viime talvena. Jossain vaiheessa hän ajatteli jopa, että soittaminen ei enää kuulu hänen elämäänsä.

– Pajalla olen huomannut, miten tärkeä asia musiikki on itselleni. Olin vähän hukassa välillä musiikin suhteen. Bändin jälkeen oli vaikea rakentaa elämää, kun on laittanut siitä ison osan musiikkiin eikä ole oikein koulutusta muulle alalle. Pajalla olen saanut hyviä eväitä tulevaisuutta ajatellen, Paananen kertoo.

Jarkko Lapikisto on työskennellyt Taidetyöpajalla seitsemän vuotta ja on tällä hetkellä yksilövalmentajana Vola-bändipajalla. Hän tekee pajan aikana nuorten kanssa muun muassa heidän jatkosuunnitelmiaan.

Vuosia Veturitalleilla nuorisonohjaajana työskennellyt Seppo Pohjolainen siirtyi tänä syksynä Taidetyöpajalle työvalmentajaksi.

– Teen paljolti samoja hommia kuin Veturitalleilla, ja nyt on musiikki pääpainona. Yhdessä Jarkon kanssa mietimme nuorten ammatillisia polkuja. Minun työssäni on pääpaino musiikilla ja vastaan ryhmän musiikillisesta tuotannosta, Pohjolainen toteaa.

Ossi Paananen kertoo, että ryhmäläiset soittavat yhdessä paljon, ovat äänittäneet tekemäänsä biisiä, tutustuivat levytysstudion toimintaan Vaajakoskella ja edessä on vielä striimikeikka. Se on torstaina 3.12. Lutakossa ilman yleisöä kello 14.00. Keikka on nähtävillä Taidetyöpajan Youtube-kanavalla.

Musapajaan otetaan kahdeksan 17–29-vuotiasta nuorta. Taidetyöpajan pajoille voi tulla työkokeiluun tai kuntouttavaan työtoimintaan. Elämäntilanne ja tavoitteet ratkaisevat mitä nuoret valitsevat.

– Koronan takia meille tuli syksyn aikana paljon hakijoita. Onneksi meillä on paljon erityylisiä ja -pituisia pajoja. Kolmen kuukauden mittainen Vola-paja on sopiva. Kuukaudet työskennellään tiiviisti, ja tällä tavalla saadaan autettua mahdollisimman montaa nuorta, Jarkko Lapikisto sanoo.

Haku seuraaviin pajoihin alkaa kuluvalla viikolla. Pajahaku on avoinna Taidetyöpajan nettisivuilla. Kaikki hakijat kutsutaan haastatteluihin.

Seppo Pohjolainen oli luomassa Jyväskylä Rock Academyn toimintaa ja se siirtyy ensi vuoden alussa Taidetyöpajan yhteyteen.

– Rock Academyn siirtyminen Vola-pajan osaksi oli luonnollinen siirtymä. Näin toiminnalle saatiin uusi koti ja Academyn toiminta liittyy hyvin paljon Vola-pajan sisältöön. Nyt saamme vierailijoita ja musaklinikoita samalla kahdelle toimijalle.

Nykyinen Academy-toiminta päättyy kahdelta bändiltä, Terromanialta ja Säätövaralta vuoden lopussa. Bändit julkaisevat singlet ja niiden kunniaksi ne vetävät keikat Veturitallien Kiskoklubilla perjantaina 27.11.

– Kaupungilla on isot säästötavoitteet, joten toiminnan yhdistämisellä tulee säästöäkin, Pohjolainen sanoo.