Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Edith, 1 v 10 kk, juoksee kovaa vauhtia alamäkeen ja harjoittelee juostessaan sanaa ”tontille”.

Savulahden tuleva asuinalue näyttää tällä hetkellä lähinnä ryteiköltä, jossa töröttää kylttejä, mutta Melissa Rissasella, 26, ja Jaakko Irvalla, 32, on jo melko selkeä visio: yhteen kerrokseen noin 120 neliötä, tumma sävy, korotettu huonekorkeus, isot ikkunat, neljä makuuhuonetta, viihtyisä ja käytännöllinen piha, kunnon sauna sekä palju.

Toki suunnitelmat ehtivät todennäköisesti muuttua vielä monta kertaa, sillä rakentamaan pääsee aikaisintaan ensi vuoden elokuussa.

Jyväskylän kaupunki sai Ruokkeentien länsipuolelle rakentuvan Savulahden alueen 24 omakotitontille ennätykselliset 178 hakemusta. Tontit voi joko ostaa tai vuokrata. Asunnontarpeen perusteella mukaan valitut hakijat pääsivät valitsemaan omat tonttinsa arvotussa järjestyksessä. Tontit maksavat noin 40–45 000 euroa.

Tontit ovat jatkoa Ruokkeentien toisella puolella sijaitsevalle Savulahden alueelle.

Rissasen ja Irvan perhe oli yksi niistä onnekkaista, jotka valikoituvat Savulahden tuleviksi asukkaiksi. Kaikki tontit jaettiin lapsiperheille, joten vipinää ei tältä alueelta tulevina vuosina puutu.

Nyt Kuokkalassa asuessa olemme huomanneet, miten tärkeää olisi oma rauha.

– Jännitin ihan hirveästi, saammeko me edes sitä vuoronumeroa, jolla tontin pääsee valitsemaan. Saimme numeron 16, Melissa Rissanen kertoo innoissaan.

Perhe ehti etsiä omaksi rakennuspaikaksi ja pihamaaksi sopivaa tonttia 1,5 vuotta. Kriteereinä oli sijainti lähellä palveluita ja ennen kaikkea koulua. Savulahdessa nämä asiat toteutuvat, sillä Palokan marketeille on kaksi kilometriä ja vieressä on uudenkarhea päiväkoti-koulu.

– Eikä tontti saanut olla ison mäen päällä, pariskunta toteaa miltei yhteen ääneen.

Savulahteen rakentuu nuoren perheen ensimmäinen oma koti. Edithin syntymän jälkeen pariskunnalle alkoi hyvin pian kirkastua, ettei kerrostalossa asuminen ole tämän perheen unelma, eikä vuokraakaan kannata ehkä loputtomiin maksaa.

– Nyt Kuokkalassa asuessa olemme huomanneet, miten tärkeää olisi oma rauha. Ja oma piha! Meidän koiratkin joutuvat asumaan tällä hetkellä mun vanhemmilla, Rissanen kertoo.

Toisaalta myynnissä olevat omakotitalot olivat pariskunnan mukaan joko remontin tarpeessa tai niin hintavia, että he laskeskelivat uuden talon rakennuttamisen olevan järkevä vaihtoehto.

– Näin saa juuri sellaisen kuin haluaa, Rissanen sanoo ja arvioi, että talon rakentamisen budjetti on noin 250 000 euroa.

Tontti on kooltaan 800 neliötä. Syrjemmältä olisi ehkä saanut isomman tontin, mutta koulun läheisyys painoi puntarissa enemmän.

– Olemme molemmat kotoisin Laukaasta, ja itse asuin kahdeksan kilometrin päässä kirkonkylältä. Kouluun piti pyöräillä isoa tietä, jossa ajoi rekkoja. Haluan, että omilla lapsillani on helpompi koulumatka, Rissanen sanoo.

Vaikka Rissanen ja Irva haluavatkin mahdollisimman valmiin ratkaisun, rakennuttajilla on pähkäiltävänään ja hoidettavanaan vielä monta asiaa.

– Onneksi tässä on hyvin aikaa. Voi olla, että varsinaiset rakennushommat menevät vuoden 2022 puolelle.

– Ihan mahtavaa, että saatiin tämä tontti, niin pääsee oikeasti jo konkretisoimaan suunnitelmia.