Liput liehuvat perjantaina lasten oikeuksille olla lapsi ja heidän hyvälle tulevaisuudelleen

Kuluvalla viikolla vietetään Lapsen oikeuksien viikkoa ja perjantaina 20.11. liputetaan Lapsen oikeuksien päivän kunniaksi. Tänä vuonna viikon teemana on lapsen oikeus tulevaisuuteen.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Järvi-Suomen piirissä työskentelevä Karoliina Vallipuro sanoo, että sanonnankin mukaan lapsissa on tulevaisuus.

– Lapset rakentavat tulevaisuudessa maailmaa eteenpäin. Me rakennamme heille nyt turvallista lapsuutta, mutta myös nuoruutta ja aikuisuutta. Murroskohdissa on erityisen tärkeää miettiä, mitä tapahtuu, kun tehdään pitkälle kantavia päätöksiä, ja miten ne vaikuttavat lapsiin. Nyt olemme moneltakin eri kantilta katsottuna murrosvaiheessa. Niitä on ollut kautta aikojen paljon. Esimerkiksi, kun MLL perustettiin sata vuotta sitten, Suomi oli käynyt sisällissodan. Yhteiskunnan rakentaminen oli silloin tosi tärkeää.

Nykyhetkessä on Vallipuron mukaan ehkä vähän synkkiäkin pilviä. Hän kuitenkin uskoo, että aina on myös paljon hyvää maailman tilanteesta huolimatta.

– Ihmiskuntana voimme rakentaa tulevaisuudesta inhimillisillä arvoilla paljon paremman. Kaikki ei kuitenkaan ole riippuvaista materiasta tai vaikkapa valtion velan määrästä. Sekin vaikuttaa paljon, millaisia olemme toinen toisillemme, Vallipuro sanoo.

Karoliina Vallipuro arvelee, että lapsiin heijastuu tällä hetkellä sama kuin aikuisiin, että tulevaisuudessa on paljon tuntematonta.

– Paljon puhutaan, että tänä vuonna aloittavista eppuluokkalaisista iso osa tulee tekemään työtä, jota ei ole vielä keksittykään. Tulevaisuusajattelu on muuttunut. Ennen luulimme, että tulevaisuuden ammatit ovat selkeitä, samoin tapa millä tavalla eletään. Nyt on ymmärretty, että on paljon sellaista mitä emme tiedä. Toivon, että aikuiset uskovat yhä enemmän lasten unelmiin.

Perheessä on lapsen tulevaisuutta ajatellen tärkeintä, että hän saa elää turvallisen lapsuuden, ja häntä rakastetaan omana itsenään.

– Lasta tuetaan sellaisena kuin hän on, ja hän saa elämän varrella apua mahdollisiin haasteisiin. Tärkeitä ovat turvalliset ja mahdollisimman pysyvät ihmissuhteet, joihin hän voi luottaa. Olennaista on sekin, että lapsi saa elää lapsuuden ilman väkivallan pelkoa. Lapsen pitää saada olla lapsi ilman suurta vastuuta, Vallipuro luettelee hyvän lapsuuden peruspilareita.

Korona muutti keväällä perheiden elämää hyvin paljon. Esimerkiksi päivähoito on tuonut perheille myös turvaa, eli jos perheessä tapahtuu jotain ikävää, lapsi on voinut kuitenkin osallistua varhaiskasvatukseen.

– Kun lapsi ei päässyt varhaiskasvatukseen tai kouluun, se sai tajuamaan, että eihän mikään ole varmaa. Keväällä ja alkukesästä tuli esiin tieto, että lapsilla on jäänyt neuvolakäyntejä väliin. Neuvolat peruivat ei-kiireettömiä aikoja ja toisaalta vanhemmat eivät uskaltaneet viedä lapsiaan neuvolaan. Ennaltaehkäisyn näkökulmasta on äärimmäisen tärkeää, että neuvolassa käydään. Neuvolassa huomataan vanhempien mahdollinen väsymys sekä lapsessa tapahtuvat huolta aiheuttavat muutokset, Karoliina Vallipuro sanoo.

THL:n Mika Salmela on ottanut voimakkaasti kantaa, että esimerkiksi rokoteohjelmaan kuuluvia rokotuksia ei saa jäädä antamatta koronan vuoksi.

Karoliina Vallipuro on MLL:n tukihenkilötoiminnan koordinaattori. Tukihenkilötoiminta on pyörinyt myös koronan aikana.

Henkilökohtaista

Millainen lapsi olit?

Olin kova leikkimään sekä pohdiskelemaan asioita, ja aika herkästi innostuva lapsi. Olin hyvin rakastettu.

Lapsuutesi tärkeä kirja?

Peppi Pitkätossu. Minulla oli paksu kirja, johon oli koottu kaikki Peppi Pitkätossu -kirjat. Se oli minun voimakirjani. Pääasiassa isäni luki sitä minulle. Sanoin aina, että olen maailman vahvin tyttö ja isäni on maailman vahvin mies. Se oli varmaan 4-vuotiaan feminismiä. Tarinat olivat hauskoja, mutta nyt kun luen kirjaa lapselleni, maailmankuva siinä on aika rasistinen. Minua kiehtoi lapsena ajatus, että Peppi on itsenäinen ja vahva sekä tekee mitä huvittaa. Sisimmältään Peppi on hyvin hyväsydäminen ja ihana lapsi.

Mitä kaipaat eniten korona-aikana?

Kaipaan sitä, että saa nauttia siitä tunteesta, että on paljon ihmisiä yhdessä konkreettisesti ja on hauskaa. Kaipaan yhteisiä elämyksiä, joita koetaan yhdessä, oli se sitten konsertti, teatteri tai vaikkapa syntymäpäivät. Olen sanonut, että olisipa iso pöytä, jossa olisi paljon porukkaa ympärillä ja kaikki nauraisivat. Kaipaan myös tietynlaista huolettomuutta ihmisten kohtaamisessa, ettei aina jäytäisi pelko.

Maajussille morsian vai Ensitreffit alttarilla?

Ensitreffit alttarilla. Minusta on kaunis ajatus, että kaksi ihmistä haluaa sitoutua toisiinsa. Se on saatu hyvin kiteytettyä siihen ohjelmaan. Ohjelmasta saa myös neuvoja parisuhteisiin ja elämään yleensä.