Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keinoladulta helpotusta hiihtohimoon – Laajavuoren ensilumenladun 11. kausi alkoi suhinalla

Laajavuoren hiihtostadionin parkkipaikan laidalla kuuluu suhina. Rytmikäs ääni tulee liikunnasta ja sen ilosta punoittavien ihmisten suksista, jotka ovat päässeet yhdeksän kuukauden tauon jälkeen Laajavuoreen suhisemaan.

Monille tihkusateinen tors­tai on tavallista marraskuista arkipäivää harmaampi, mutta hiihdon harrastajille ilon päivä: Jyväslumi on edellisenä iltana saanut urakan valmiiksi ja aamupäivällä ensilumenladun auki.

– Ensimmäinen hiihtäjä tuli jo kuudelta aamulla, kertoo Jyväslumen Juha Tuikkanen, innokas suksija itsekin.

Parkkipaikan laidalla seisoo koppi, jossa myydään lippuja. Kopin vieressä suhinaa kuuntelevat Tuikkasen lisäksi Pekka Sulkula ja Paavo Räisänen.

Ensilumenladulle alkanut kausi on yhdestoista. Tänä vuonna latu on kilometrin mittainen ja sitä hiihdetään eri suuntaan kuin ennen. Suunnan muutoksella on vaihtelun lisäksi parannettu mäenlaskun turvallisuutta.

– Alkuun voi kiertää alhaalla tasaista kierrosta ja kun tuntuma on hallussa, kiertää koko lenkkiä, Sulkula vinkkaa.

Ensimmäinen hiihtäjä tuli jo kuudelta aamulla.

Juha Tuikkanen

Tuikkanen, Sulkula ja Räisänen arvelevat, että tällä kaudella ladulle on erityisen paljon kysyntää.

– Korona sulki liikuntapaikat aikaisin keväällä, joten ihmisille on kertynyt hiihtopainetta. Myös omaan hyvinvointiin kiinnitetään jatkuvasti enemmän huomiota, Tuikkanen listaa.

– Hiihto on monipuolinen laji, siinä tarvitaan ylä- ja alavartalon lihaksia, Sulkula jatkaa.

Räisänen uskoo, että suurin selittäjä viime vuosina kasvaneelle hiihtoinnostukselle on välineiden kehitys.

– Kaikki osaavat perinteistä hiihtoa ja karvapohjasuksien ansiosta ei tarvitse perehtyä suksien voiteluun, vaan voi vaan aloittaa, hän toteaa.

Jyväslumi säilöö ensilumenlatua varten kesäksi noin 6 000 kuutiota tykkilunta sahanpurujen alle. Syksyllä lunta on jäljellä noin 4 500–5 000 kuutiota.

Viikko sitten maanantaina talkooporukka kuori purut pois lumen päältä ja levitti kaivinkoneen sekä kahden kuorma-auton avulla lumet laduksi. Lumen tykityksen ja latujen kunnossapidon Jyväslumi ostaa Laajikselta.

Keinoladun kustannukset katetaan pääsymaksulla ladulle. Myös kausikortin voi ostaa. Kausikortti kannattaa, jos kauden aikana käy keinoladulla yli 10 kertaa. Kausi kestää siihen saakka, että luonnonladut ovat hiihtokunnossa.

Ladulla kiertää viikonlopun vilkkaimpina aikoina 100–150 hiihtäjää kerralla. Hyvän päivän aikana suksijoita käy noin 500. Onko keinolatu hyvä bisnes?

– Viime vuosina olemme jääneet voitolle, mutta palkkaa tästä ei nosteta, vaan talkoilla tehdään, Tuikkanen toteaa.