Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona-ajan rajoitukset eivät huonontaneet ikäihmisten elämänlaatua niin paljoa kuin pelättiin

Kevään suositukset yli 70-vuotiaiden vetäytymisestä karanteeniin eivät huonontaneet merkittävästi ikäihmisten elämänlaatua – ainakaan, jos Jyväskylän yliopiston AGNES-hankkeen tutkimuksen tuloksia on uskominen.

Tutkimukseen osallistui yli 800 iältään 77–87-vuotiasta ihmistä.

– Elinpiiri pieneni toki paljon, sillä esimerkiksi suurin osa harrastustoiminnasta loppui. Tähän liittyi myös riskejä aktiivisen toimintakyvyn kannalta. Samalla ihmiset kuitenkin lisäsivät vapaa-ajan liikuntaa ja ulkoilua, gerontologian professori Taina Rantanen Jyväskylän yliopistosta summaa.

Paljon pelättyä yksinäisyyden lisääntymistä tutkimuksessa ei juuri havaittu verrattuna tilanteeseen kaksi vuotta aikaisemmin. Esimerkiksi koronakevään aikana 87-vuotiaista miehistä 88 prosenttia ja naisista 80 prosenttia ei kokenut yksinäisyyttä. Vastaavat luvut kaksi vuotta aiemmin olivat 90 prosenttia ja 92 prosenttia.

Rantanen kertoo itsekin yllättyneensä siitä, ettei eristäytyminen heikentänyt ikäihmisten elämänlaatua niin merkittävästi kuin pelättiin.

– Ehkä tässä vaikuttaa se, että iäkkäämmillä ihmisillä on takanaan paljon koettua elämää, mikä voi auttaa laittamaan asioille mittasuhteet. Samalla pitää muistaa, että puhutaan keskiarvosta: porukassa on ihmisiä, joiden elämänlaatu huononi.

Samalla pitää muistaa, että puhutaan keskiarvosta: porukassa on ihmisiä, joiden elämänlaatu huononi.

Tutkimuksessa nousi esiin myös se, että monet olivat varsin ärtyneitä kevään viestinnästä: ”vanhuksista” puhuttiin ikään kuin holhottavana joukkona, jota edusti kuvissa usein ryppyinen käsi rollaattorin kahvassa. Rantanen toteaa, että tämä mielikuva on useimmiten hyvin kaukana nykyajan yli 70-vuotiaista.

– Uutisoinnille tyypillistä on, että nostetaan esiin yksittäisiä ihmisiä, joilla menee hirveän huonosti. Toki me kaikki tiedämme, että näitäkin tapauksia on olemassa.

Rantanen toteaa, että käsitykset vanhuudesta laahaavat muutenkin jäljessä. Tämä taas voi vaikuttaa ihmisten käsityksiin omasta itsestä.

– Ihmiset rupeavat vähän niin kuin itsekin syrjimään itseään. Monet miettivät, että pitääkö muuttua toisenlaiseksi, kun täyttää 65. Pitääkö laittaa Reino-tossut jalkaan?

Myös tutkimus todistaa muutoksen. Vanhuus on muuttunut – tai oikeastaan siirtynyt – samalla kun toimintakykyä on tullut lisää. Jyväskylän yliopiston tutkimuksen mukaan 70–85-vuotiaiden toimintakyky on nykyään merkittävästi parempi kuin 90-luvulla. Mutta kuka sitten on vanha?

– Sanoisin, että vanhuus alkaa noin kymmenen vuotta ennen kuolemaa. 65 ikävuoden ja vanhuuden välissä on 10–15 vuotta, joka ei ole vanhuutta, emmekä oikein tiedä, mikä sen nimi on. Ehdotan, että tätä ajanjaksoa voisi kutsua myöhäiskeski-iäksi.