Tanssitaito alkaa kävelystä ja hyvästä ryhdistä

Varsinkin miehet sanovat usein, etteivät he osaa tanssia yhtään, heillä ei ole rytmitajua tai he tallovat naisen jalat tanssiessaan.

Joni Ihanus alkoi vetää viime keväänä kurssia tanssitaidottomille miehille ja Dändi-kurssi sai jatkoa syyskuussa.

– Se, miten jokainen kokee tanssitaidottomuuden, on jokaisen itse päätettävissä. Siihen ei ole määrityksiä. Jos itse kokee tanssimisen haasteeksi, silloin ei ole kurssilla mitään ennakkovaatimuksia osaamisen suhteen. Tällä meidän kurssilla ei tarvitse tullessa osata todellakaan mitään.

Joni Ihanus on opettanut tanssia yli kymmenen vuotta. Hän on pitänyt paljon häätanssikursseja ja suurimman osan niistä yksityistunteina. Hänellä on vaimonsa Kathrine Barckin kanssa yritys Tanssikoulu TanssiKymppi, jossa he opettavat tanssia ja erilaista liikuntaa.

– Usein käy niin, että miehet sanovat, etteivät osaa mitään, mutta kurssin jälkeen he lähtevät innokkaina pois ja haluavat oppia lisää.

Tanssitaidottomien kurssi alkaa perusteista eli kuinka seisotaan ryhdissä ja miten kävellään.

– Kaikki tanssit perustuvat kävelemiseen. Jokainen liike tanssissa lähtee periaatteessa samalla tavalla kuin normaali kävelyaskel. Kurssilla opetellaan kolme tanssia, disco, valssi ja jive. Niiden avulla opetellaan eri tempoja ja tanssityylejä, Ihanus kertoo.

Kurssilla ei ole partneria, joten miehet saavat tanssia omalla tasollaan.

Yksi kurssilaisista on isänpäivälahjaksi viime vuonna kurssin saanut Tero Lehtonen.

– Esimerkiksi juhlissa en halunnut mennä tanssilattialle. Vaimoni on hyvä tanssimaan enkä pysynyt tanssilattialla hänen perässään. Olemme myös halunneet tanssista yhteisen harrastuksen. Koulussa oli liikuntatunneilla vähän tanssia ja naimisiin mennessä kävimme lavatanssitunneilla. Muihin kursseihin verrattuna, nyt saan hyvää pohjaa tanssille. Ehkä jonain päivänä osaan tanssia. Aikaisemmin ei ole ollut itsevarmuutta mennä tanssilattialle kovinkaan helposti, Lehtonen sanoo.

Tanssi on ollut hänen mukaansa yllättävän haastavaa liikunnallisesti, ja tiistain tanssitunnin jälkeen pohkeet ovat olleet kipeät seuraavana päivänä.

– Jivessa haasteellista on rytmin nopeus, sillä se on vauhdikas tanssi. Tanssitunnin aikana tulee hiki. Olen huomannut, että kropan koordinaatio on parantunut. Tuntuu mukavalta huomata oma kehitys, ja siitä tulee lisäinnostusta tanssiin.

Tero Lehtonen on kertonut kavereille uudesta harrastuksesta ja he ovat olleet vähän ihmeissään.

– Kun olen kertonut, mitä kurssilla tehdään, he ovat ymmärtäneet, miten liikunnallinen harrastus tanssi on. Sitä ei välttämättä tajuta. Olen huomannut, että tanssissa tarvittava hyvä ryhti on muuttanut ryhtiä muutenkin. Se ei ole armeijamainen jäykkä ryhti, vaan rennon hyvä, Lehtonen kuvailee.

Ensi vuoden alussa järjestetään seuraava tanssikurssi miehille, jotka pitävät itseään tanssitaidottomana.