Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rakkaudesta räppiin – jyväskyläläis-äänekoskelainen duo räppäsi kymmenen vuotta lähinnä autossa

Äänekoskelainen Matias Linna, 28, on täpinöissään. Syynä on MANIA-räppiduon kolme viikkoa sitten julkaistu omakustannealbumi. Kaverina Linnalla on räppäämässä jyväskyläläinen Jani Lehtola, 25.

Kaksikko on freestyle-räpännyt kymmenen vuoden aikana tuhansia tunteja. Räppäämistä treenattiin aluksi muun muassa Linnan Toyota Corollassa, ympäri Äänekoskea ja Jyväskylää ajellessa.

– Ja ylipäätään autossa. Olen edelleen työni puolesta paljon autossa, ja kolmenkin tunnin ajomatka menee helposti räpätessä. Ihan vaan omaksi iloksi ja siksi, että nautin siitä niin paljon, Matias Linna sanoo.

Linna kertoo olleensa räpin suurkuluttaja yläkoulu­ikäisestä asti. Freestyle-räpin SM-kisoja seurattuaan hän innostui kokeilemaan lajia myös itse.

– Ajattelin, että mäkin varmaan pystyisin, jos treenaisin. Poltin cd-levylle Youtubesta ladattuja biittejä ja aloin vaan räpätä. Olin 18 ja tein silloinkin reissutyötä. Vietin viisikin tuntia päivässä autossa räpäten systemaattisesti kaikki matkat. Fiilistelin Janille räppäämistäni, ja sekin innostui treenaamaan.

Puolentoista viime vuoden ajan kaksikko on tehnyt yhdessä biisejä, joiden tuottajaksi he saivat jyväskyläläislähtöisen Axel Pielmannin.

– Aiheet vaihtelevat syvästi henkilökohtaisista fiilispohjaisiin, fiktiivisiin stooreihin. Olemme ottaneet rohkeasti mukaan melodisuutta ja koemme myös onnistuneemme siinä, Linna kuvailee.

Palo musiikin tekemiseen on kova, ja kaksikon tavoitteena on saada tehtyä uutta musiikkia varten sopimus levy-yhtiön kanssa.

– Olemme ottaneet yhteyttä levy-yhtiöihin, mutta vastausta ei ole kuulunut. Aika moni muukin varmaan yrittää ottaa yhteyttä, Linna toteaa nauraen.

– Nyt meillä on näyttönä kokonainen albumi. Olemme ihan tyytyväisiä siihen, miten paljon striimauksia biisimme ovat saaneet ilman minkäänlaista markkinointia tai mediahuomiota.