Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jyväskyläläinen Markku Tuhkala seurasi viime viikolla Yhdysvaltain presidentinvaaleja vankalla kokemuksella. Hän on saanut äänestää neljää edellistä presidenttiehdokasta, ja näissäkin vaaleissa, koska hänellä on kaksoiskansalaisuus.

Tuhkala työskenteli Yhdysvalloissa 20 vuotta ja palasi Suomeen vuonna 2015. Hän asui perheineen kolmessa osavaltiossa: Wisconsinissa, New York Statessa ja Etelä-Carolinassa.

Suomalaisesta näkökulmasta katsottuna presidentinvaalikamppailu ja itse vaalit ovat erikoista seurattavaa.

– Kaksipuoluejärjestelmä näkyy silloin selvimmin. Vaaleissa äänestetään presidentin lisäksi myös esimerkiksi senaattoreita, poliisipäällikköä ja kaupungin talouspäällikköä. Rahalla on suuri merkitys eli käytännössä superrikkaat voivat vaikuttaa vaaleihin todella paljon. Vaalirahoitus tai -mainonta ei ole rajoitettua eikä edes kontrolloitua totuuden suhteen, Markku Tuhkala kertoo.

Kaksipuoluejärjestelmä vaikuttaa hänen mukaansa myös siihen, että vaikka laitettaisiin massamurhaaja presidenttiehdokkaaksi, puolueen kannattajat äänestävät häntä.

– Viha toista puoluetta kohtaa on niin syvällä, että se mahdollistaa kenen tahansa suosion. Tällä kertaa oli vastakkain iäkkäät ehdokkaat. Yhdysvalloissa arvostetaan kokemusta. Työyhteisössäni saatettiin pyytää 75-vuotias mies konsultiksi eli siellä ikää arvostetaan.

Joe Biden oli demokraateille Markku Tuhkalan mukaan turvallinen ehdokas. Vaihtoehtoja oli runsaasti esivaaleissa, mutta pienet asiat voivat kaataa mahdollisen ehdokkuuden.

– Esimerkiksi yksi ehdokas sanoi alkuvaiheessa, ettei kannata aseita. Silloin hänen pelinsä on pelattu. Jos on aseita vastaan tai et ole uskonnollinen, ei ole mitään mahdollisuuksia ehdokkuuteen. Sen vuoksi esimerkiksi Donald Trump piti jokin aika sitten kädessään raamattua ja halusi vaikuttaa uskonnollisiin äänestäjiin, Tuhkala toteaa.

Markku Tuhkalan mukaan Yhdysvaltain poliittinen kulttuuri kehittyy koko ajan huonompaan suuntaan.

– Trump on käytöksellään luonut uuden ala-arvoisen mallin kampanjointiin ja käyttäytymiseen yleensä. Negatiivinen mainonta on ollut suosituinta jo vuosikymmenet. Sillä ratkotaan presidenttikandidaatit, ja kansa joutuu valitsemaan vähemmän huonon kahdesta parjatusta kandidaatista. Trump on muuttanut kulttuuria niin, että politiikasta on tullut tositv:n tapaista viihdettä.

Nykyisen presidentin puheista ja kirjoituksista on etsitty valheita koko hänen presidenttikautensa ajan. Tuhkala toteaakin, että Yhdysvalloissa valehtelu on normaalia, nykyään jopa hyväksyttävää, ja sillä myös menestyy.

– Työpaikalla joskus ihmettelin, miksi ilmiselvä valehtelu hyväksytään. Sain vastaukseksi, että se ei haittaa, koska kaikki tietävät, milloin tai ketkä valehtelevat. Tämä näkyy myös politiikassa. Vaikka Trumpin valheet paljastetaan, kansa ei välitä.

Osa kansasta myös hyväksyy presidentin käytöksen, vaikka eivät sallisi samaa keneltäkään muulta.

– Haastatteluissa ihmiset sanovat, etteivät he pidä siitä, miten Trump puhuu. Kun kysytään, puhuuko isäsi näin, puhutko itse tai haluatko, että lapsellesi puhutaan sillä tavalla, niin vastaus on aina ei. Seuraavaksi he toteavat, että Trump puhuu ja ei sille voi mitään, Tuhkala toteaa.

Tuhkalalla on vuosien ajalta kokemusta Yhdysvaltain arkipäiväisestä rasismista.

Hän toteaa, että asiaa ei ehkä huomaa, jos käy lomamatkalla, mutta kun asuu siellä ja eri puolilla maata, totuus paljastuu.

– Rasismia on varsinkin etelävaltioissa edelleen. Rotu­sota on mustilla niin syvällä, että jos menee mustien asuma-alueella vaikkapa ostoskeskukseen, saa tuntea, ettei ole toivottu. On vaan väärän värinen, se riittää. Oli aika erikoista tajuta, että ihonvärin perusteella olet rasisti ja paha.

– Kerran olin kaverini kanssa kävelyllä ja huomasimme tulleemme mustien alueelle. Tumman miehen kanssa ollut pieni lapsi huusi meille ”fucking nazis”.

Trump on tehnyt Tuhkalan mukaan aiemmin piilevästä rasismista hyväksyttävää ja saanut äärioikeistolaiset ryhmät rohkeammiksi sekä väkivaltaisemmaksi.

– Ennen Trumpin kautta oli vain piilevää laajalle levinnyttä rasismia. USA:ssa rotu pitää kertoa virallisissa dokumenteissa. Kun sain liikenteessä kirjallisen huomautuksen laittomasta U-käännöksestä, rotuni oli ruksattu ”caucasian” eli valkoihoinen. Jos minulta olisi sitä kysytty, olisin sanonut kuuluvani ”ihmisrotuun”, Tuhkala sanoo.

Vaikka Yhdysvalloissa on ongelmia, muun muassa terveydenhuollon heikkous suomalaiseen järjestelmään verrattuna, löytää Markku Tuhkala hyvääkin.

– Jos olet hyvin koulutettu ja terve, on USA ainakin rahallisesti parempi maa. Puolensa on myös edullisilla autoilla ja bensalla. Myös matkailu on USA:ssa helppoa ja ilmasto on yleensä miellyttävämpi, Tuhkala sanoo.

– Suomessa taas kaikki huvit ovat raskaammin verotettuja, mutta tarpeelliset asiat ovat joko ilmaisia tai verovaroin kompensoituja. Jos tarvitset koulutusta tai kansallista terveydenhoitoa, on Suomi ehdottomasti parempi. Jos nautit luonnosta ja turvallisuudesta, on Suomi myös parempi maa asua.