Rikkinäisten astioiden uusi elämä – Maria Kuparin mosaiikkiteoksissa jokaisella palalla on tärkeä rooli

Jyväskyläläinen mosaiikki­taiteilija Maria Kupari kokosi Paratiisi-nimisen näyttelyn Jyväskylän pääkirjastoon, kansalaisopiston Aulagalleriaan. Kupari valmistaa mosaiikkiteoksensa kierrätysmateriaalista. Hänen käsissään hajonneet ja huonokuntoiset posliiniastiat saavat uuden elämän osana taideteosta.

Kuparin teoksista tarkkasilmäiset saattavat bongata esimerkiksi mummonsa vanhoista kupeista tai lapsuutensa lautasesta tuttuja kuvioita.

– Rikkinäiset astiat ovat ihanteellista materiaalia, koska ne eivät enää aja alkuperäistä tarkoitustaan. Työskennellessäni leikkaan astioista eri muotoisia keramiikkapaloja ja kiinnitän ne vaneripohjaan. Mosaiikkitekniikka sallii jatkuvan kokeilun ja oman ilmaisun kehittämisen, Kupari kuvailee.

Teoksissaan hän hyödyntää myös muun muassa posliinisia koriste-esineitä, helmiä tai vaikkapa ­vanhoja posliinieristimiä. Taiteen tekemiseen liittyy oivaltamisen iloa.

– Näyttelyssä on teoksia, joissa olen käyttänyt metalli­osia pappani vanhoista kärrynpyöristä, jotka olivat lahoamassa lapsuudenkotini pihan reunalla, Kupari sanoo.

Hänen taiteessaan värit ovat tärkeässä roolissa.

Kuparilla on taito saada kokonaisuudesta harmoninen, vaikka teos koostuu lukuisista pienistä palasista. Välillä hän leikittelee yllättävilläkin väriyhdistelmillä. Kupari on kiinnostunut ihmiskasvoista ja eläinhahmoista ja kuvaa niitä monissa teoksissaan.

– Näyttelyn uusimmat teokset ovat kolme kookasta paratiisiteemaista mosaiikkireliefiä, Kupari kertoo.

Kupari on tehnyt mosaiik­kia jo yli kymmenen vuoden ajan, mutta löytää tekniikasta jatkuvasti uusia puolia. Mosaiikin tekeminen on hidasta ja vaatii keskittymistä, kärsivällisyyttä ja kokonaisuuden hahmottamista. Ison teoksen parissa Kupari käyttää useita kymmeniä työtunteja.

– Työskentely on palkitsevaa. Työn ääressä unohdan itseni. Mosaiikkien luominen onkin hyvä mielenterveyden itsehoitomuoto, Kupari kertoo hymyillen.

Maria Kupari: Paratiisi

Kansalaisopiston Aulagalleria, Jyväskylän pääkirjasto 3.–28.11.2020.