Tommi Soidinmäki faneineen joutui some-huijareiden kynsiin: ”2020 on ajanjakso, jonka muistan aina”

Töiden peruuntumisessa on jotain hyvääkin. Tommi Soidinmäki on ehtinyt kuntoilla ja retkeillä enemmän kuin pitkään aikaan. Tommi Soidinmäen kotialbumi

Riina Sydänmaanlakka

Jyväskyläläisellä laulajalla Tommi Soidinmäellä on ollut haastattelua edeltävänä päivänä pitkästä aikaa kunnon keikkareissu Kuopiossa sekä VIP-tapahtuma Tampereella hänen suunnittelemiensa uusien korujen tiimoilta. Keikalla meni poikkeuksellisen myöhään, ja mies kertoo olevansa väsynyt mutta onnellinen. Pari tuntia vierähti ihan vaan fanien kanssa jutellessa.

– Olin niin fiiliksissä illasta, etten saanut unta. Pääsin kohtaamaan pitkästä aikaa yleisöä ja ylipäätään ihmisiä. Fanien tsemppaus ja tuki on näinä aikoina todella tärkeää ja antaa paljon voimaa loppuvuoteen, Soidinmäki sanoo.

Mutta pelkkää hyvää fiilistä reissu ei tuonut. Keskustelun aiheena fanien kanssa oli tällä kertaa myös se, että kymmenet Tommi Soidinmäet, jotka eivät oikeasti ole Tommi Soidinmäkiä, ovat lähetelleet Facebookissa kaveripyyntöjä, naisten ulkonäköä ylistäviä viestejä ja mikä pahinta – tilitietojen kalasteluviestejä, joiden vastaanottajien väitetään voittaneen rahaa Soidinmäen järjestämissä arpajaisissa.

Soidinmäen mukaan hänen nimissään on tehty jo useita kymmeniä vale­profiileja Facebookissa sekä Instagramissa, ja kun vanhoja ilmiannetaan, uusia syntyy.

– Tänään tuli jo kolme uutta valeprofiilia. Olen korostanut seuraajille omassa, virallisessa Facebook-profiilissani, että älkää missään tapauksessa antako näille huijareille mitään henkilökohtaisia tietojanne, vaan ilmiantakaa huijarit ja ilmoittakaa tarvittaessa poliisille, Soidinmäki kertoo uupuneena.

Mutta vastaiskuna huijari tai huijarit ovat tehneet uusia profiileja, joissa he väittävät olevansa oikea Tommi Soidinmäki.

– Suoraan sanottuna tämä on ollut ihan helvetillistä ja vienyt todella paljon energiaa.

Eräs nainen oli jo matkustanut Lahteen, koska huijari oli lähettänyt hänelle treffipyynnön Soidinmäen nimissä. Jotkut sen sijaan ovat saaneet feikki-Soidinmäeltä kehuja ulkonäöstään sekä ehdotuksia lähemmästä tutustumisesta.

– Onneksi monet seuraajat ovat lähettäneet kuvakaappauksena viestejä minulle ja kysyneet, onko asia tosiaan näin. Ja tietysti jotkut ovat olleet harmissaan, että viestin lähettäjä en olekaan minä. Pelkästään yhden viikonlopun aikana vastasin yli 200 viestiin ja kerroin yksityiskohtaisesti, miten asiat ovat.

Soidinmäki kertoo tekevänsä rikosilmoituksen pian, ja monet huijatuksi tulleet seuraajat ovat hänen mukaansa ottaneet jo yhteyttä viranomaisiin.

Soidinmäki ei ole ainut julkisuuden henkilö, joka on viime aikoina joutunut huijareiden ”apuvälineeksi”: muun muassa Paula Koivuniemen Facebook-sivulla kerrottiin sunnuntaina, että hänen nimissään on tehty huijausprofiili.

– Esiintyjät ja ylipäätään julkisuuden henkilöt, joilla on paljon seuraajia, ovat otollinen väline huijareille.

Toinen Soidinmäen suunnittelemista uusista koruista, Tulisielu, symboloi sitä, että periksi ei pidä antaa. Ajatus on perin ajankohtainen taiteilijalle, jolta on tänä vuonna peruttu 168 keikkaa sekä kaksi kesäteatteriroolia.

Soidinmäki mainitsee, että bändin kanssa oli jo keikkareissulla puhetta mahdollisen uuden ammatin opiskelemisesta. Mutta ei hän urastaan aio luopua, vaikka vakavaksi välillä vetääkin.

Tällä hetkellä mieltä piristää paitsi valmistuneet korusarjat, myös vuodenvaihteessa julkaistava sinkku sekä yksittäiset keikat.

– En ole luonteeltani negatiivisten asioiden vatvoja. Ei se mitään auta, jos päivät pitkät poraan keikkatilannetta tai muuta. Sen myönnän, että kevät oli todella rankka.

Kesällä laulaja purki energiaansa pihatöissä ja sai toteutettua muun muassa kauan toivomansa vesiputouksen.

– Olen myös ehtinyt nähdä kavereita ja kuntoilla enemmän kuin pitkiin aikoihin sekä päässyt auttamaan kotitilalla Pylkönmäellä. Totta kai töiden menetys ja uran pysähtyminen ovat näytelleet isoa roolia ajatuksissani, mutta en halua antaa alavireisyydelle liikaa tilaa, Soidinmäki pohtii.

– Kaiken kaikkiaan vuosi 2020 on ajanjakso, jonka muistan aina.

Henkilökohtaista

Miten ja missä asut?

Puuppolassa omakotitalossa.

Jos sinun pitäisi vaihtaa identiteettiä jonkun kanssa, kenen kanssa vaihtaisit?

Christopher Nolanin kanssa. Hän on ohjaajana huikea visionääri. Pidän hänen ohjaustavastaan ja tuotoksistaan todella paljon.

Mihin baariin menet Jyväskylässä?

Yksi kantapaikkani on Hemingway’s. Korona-aikana en ole kyllä juuri käynyt sielläkään, ainoastaan alkusyksystä ulkoterassilla. Muutenkin olen käynyt kaupungilla vain hoitamassa pakolliset asiat.

Laulatko suihkussa?

En laula.

Entäs autossa?

En sielläkään, ellen sitten vaikka jotain konserttijuttua treenaa. Autossa syntyy usein luovia ideoita, ja nimenomaan hiljaisuudessa. Tykkään olla autossa yksin, enkä edes kuuntele siellä musiikkia.

Millaisella autolla ajat ja kuinka kovaa?

Olen ollut Volvo-mies henkeen ja vereen jo toistakymmentä vuotta. Tällä hetkellä mulla on maasturi, Volvo XC60. Nuorempana kaasujalka oli ehkä raskaampi, mutta nykyään olen maltillisempi kuski. Pyrin lähtemään mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään.

Unelma, jonka aiot vielä toteuttaa?

Elokuvarooli. Mieluiten hahmo, joka on mahdollisimman kaukana mun omasta persoonasta.

Kommentoi