Foodinin tehtaalla on täysi tohina – yrittäjä Maria Jalkanen on kotoisin vähävaraisesta perheestä ja painottaa, että hyvä ruoka kuuluu kaikille

Foodinin uudella tehtaalla Jyväskylän Kanavuoressa valmistuu parhaillaan muun muassa raakasuklaapatukoita, hasselpähkinä-raakasuklaalevitettä, maca-jauhetta ja kookoslastupusseja.

Foodin-brändin alla toimiva, luomuelintarvikkeita sekä luonnontuotteita maahantuova ja valmistava Rawmance Oy avasi uuden, noin neljän miljoonan euron tuotantolaitoksen lokakuun alussa.

– Käytännössä pakkaamme tai valmistamme 97 prosenttia kaikista tuotteistamme itse. Esimerkiksi oliiviöljy pullotetaan valmiiksi Kreetalla, jotta se säilyy tuoreena, toinen yrittäjistä, luova johtaja Maria Jalkanen sanoo.

Tehtaan yhteyteen on suunnitteilla myös tehtaanmyymälä. Tavoitteena on, että myymälä avaa ovensa viimeistään ensi vuoden alussa.

Jalkanen toteaa, että Foodinille räätälöidyssä tehtaassa on pystytty ottamaan huomioon heille tärkeät asiat, kuten ympäristöystävällisyys. Tehtaan katolla on aurinkovoimala, joka kattaa käytännössä kaiken sähköntarpeen.

– Sähköntuotannon määrässä on totta kai paljon heittoa siinä, onko pilvinen vai aurinkoinen päivä. Aurinkoisina päivinä pystymme myymään sähköä verkkoon, sillä tuotamme sitä enemmän kuin tarvitsemme. Teemme yhteistyötä jyväskyläläisen Green Carbon Finlandin kanssa. He laskevat talon hiilijalanjäljen, ja voi olla, että pääsemme aika lähelle hiilineutraaliutta.

Tuloerot vaikuttavat ravitsemukselliseen hyvinvointiin merkittävästi.

Maria Jalkanen summaa, että nyt edessä on Foodinin uusi aika. Uuden tehtaan voimalla tuotantoa pystytään jatkossa kasvattamaan ja työntekijämäärää lisäämään. Tällä hetkellä yritys työllistää 50 henkilöä.

Myös vientisuunnitelmia on, kunhan aika on sopiva.

– Haluamme kasvattaa luomu- ja luonnontuotealaa koko ajan suuremmaksi. Ensimmäiset askeleet on jo otettu, ja teemme markkinatutkimusta useammassa maassa.

Maria ja Lasse Jalkanen ylsivät lokakuussa ratkenneessa valtakunnallisessa Vuoden nuori yrittäjä -kilpailussa toiselle sijalle. Keväällä he saivat Keski-Suomen vuoden nuori yrittäjä -palkinnon.

Pariskunta on vienyt Foodinia yhdessä eteenpäin vuodesta 2015.

Maria Jalkanen on itse kotoisin vähävaraisesta, seitsemänlapsisesta perheestä ja haluaa tehdä töitä sen eteen, etteivät terveellinen ruoka ja luomutuotteet ole vain hyvätuloisten etuoikeus.

– Tuloerot vaikuttavat ravitsemukselliseen hyvinvointiin merkittävästi, ja halpaa tuotetaan ja tehdään usein laadun kustannuksella. Panostamme omaan tuotantoon sillä ajatuksella, että saamme myös luomutuotteista sen hintaisia, että vähävaraisillakin on varaa valita. Terveellinen, hyvä ruoka kuuluu kaikille, Maria Jalkanen sanoo.