Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Martat vinkkaa: näin vähennät energiankulutusta kotona

– Kotitaloudessa voidaan tehdä pieniä tekoja, joilla on suuret vaikutukset, muistuttaa kotitalousasiantuntija Tuija Elomäki Keski-Suomen Martat ry:stä.

Asumisen osuus energian loppukäytöstä on Suomessa noin 20 prosenttia. Tuota osuutta kotitaloudet voivat kaventaa energiaa säästävillä kotikonsteilla.

Energiansäästöön tähtäävät toimet ovat tarpeen. Energiankulutus ja -tuotanto ovat globaalisti merkittävimpiä ilmastonmuutosta kiihdyttävien kasvihuonekaasujen lähteitä.

Kotioloissa energiansäästäminen merkitsee usein myös pienempää sähkölaskua. Säästöjä voi lähteä etsimään esimerkiksi lämmityskuluista.

– Kodeissa suuri osa energiankulutuksesta tulee lämmityksestä. Asumistottumuksia muuttamalla lämmityskuluihin on mahdollista vaikuttaa. Huonelämpötilan laskeminen asteella merkitsee jo selvää säästöä. Viileämpi huonelämpötila on hyväksi myös terveydelle, toteaa Elomäki.

Oleskelutiloissa suositeltu lämpötila on noin 20–21 astetta. Makuuhuoneen lämpötilaksi riittää 18–20 astetta. Vielä viileämpänä voi pitää tilat, joissa oleskellaan vähemmän.

Myös liian tehokas ilmanvaihto hukkaa lämpöä. On hyvä tarkistaa, että ilmanvaihto on säädetty oikein.

Tuija Elomäki

Patterien ja termostaattien toimivuus, samoin kuin ikkunoiden ja ovien tiiviys, on syytä aika ajoin tarkistaa. Pattereita ei saa peittää huonekaluilla tai verhoilla, jotta lämpö pääsee kiertämään.

– Jos tuntuu, että on liian kuuma, säädetään ensimmäisenä pattereita pienemmälle, eikä lähdetä tuulettamaan lämpöä pihalle. Varsinkin lämmityskaudella nopea tuulettaminen on parempi kuin se, että ikkunaa pidetään pitkään auki.

– Myös liian tehokas ilmanvaihto hukkaa lämpöä. On hyvä tarkistaa, että ilmanvaihto on säädetty oikein, Elomäki muistuttaa.

Käyttöveden lämmitys on kotitalouden toiseksi suurin energian käyttökohde.

– Ratkaisevaa lämpimän veden kulutuksessa on suihkussa kulutettu aika. 15 minuutin suihku voi kuluttaa energiaa yhtä paljon kuin sähkösaunan lämmittäminen. Perussääntö on se, että esimerkiksi hiuksia pestessä suihku laitetaan kiinni saippuoinnin ajaksi. Ja tietysti mieluummin suihku kuin kylpy.

– Sähkökiuas on teholtaan kodin suurin yksittäinen sähkölaite. Saunaa ei siis kannata pitää päällä tyhjillään. Saunomisen lämpötilan laskeminen sadasta asteesta noin 70–80 asteeseen säästää lämmitykseen kuluvaa sähköä kolmanneksen. Tällä muutoksella voi jokaista saunomiskertaa kohti säästä noin kaksi euroa, laskee Elomäki.

Valaistukseen, sähkölaitteisiin, pyykinkuivaukseen ja kylmäsäilytykseen liittyvillä säästötoimilla on vakaa asema energiajärkevässä mallissa.

– Sammutetaan sähkölaitteesta virta aina kun sitä ei käytetä. Pyykki on järkevää kuivattaa ulkona, jos mahdollista. Hehku- ja halogeenilamput sekä loisteputket on hyvä vaihtaa ledeihin, listaa Elomäki.

Energiansäästäjän muistilistalla jääkaapin optimilämpötila on +2 – +6 astetta, pakastimen noin –18 astetta. Aina välillä kylmälaitteet pitäisi siirtää pois paikoiltaan ja imuroida pois energiankulutukseen vaikuttavat pölykertymät. Samalla olisi hyvä puhdistaa myös kylmälaitteiden tiivisteet.