”Uutta musiikkia syntyy, jos on syntyäkseen” – vuodenaikoja rakastava Aili Ikonen pyyhkii keväällä pölyt pois ja syleilee syksyllä tummuutta

Aili Ikonen on monipuolisesti lahjakas muusikko: hän säveltää, sanoittaa, soittaa ja laulaa. Tästä on todisteena, että hän julkaisi tänä syksynä kolmannen soololevynsä Suru ei oo suora viiva, tekee soolokeikkoja ja laulaa Rajaton-lauluyhtyeessä. Jyväskylässä hänen piti esiintyä seuraavan kerran Jyväskylä Big Bandin 50-vuotisjuhlassa lauantaina 31.10., mutta konsertti on peruttu. Uutta konserttipäivää etsitään parhaillaan.

Uusin levy oli Ikosen mukaan parin vuoden projekti.

– Monesti oman levyn valmistuttua ajattelen, etten tee enää uutta musiikkia. Sitten menee jonkin aikaa, ja ideoita alkaa syntyä. Oman musiikin tekeminen on ollut itselle tärkeä asia pitkään. Olen löytänyt roolia siinäkin asiassa entistä enemmän. On luottoa, että materiaalia syntyy, kun on syntyäkseen. Oman musiikin tekeminen on henkireikä itselleni, ja olen kiitollinen, että on sekin väylä musiikin esittämisen lisäksi.

Tehdessään uutta musiikkia Aili Ikosella vaihtelee, kumpi tulee ensin, teksti vai sävel.

– Useimmiten tulee ensin teksti. Työskentelen paljon pianon kanssa. Alan pyöritellä mielessäni lauseita ja etsin sanoja. Olen välillä tietoisesti yrittänyt tehdä lauluja myös laulamalla. Parhaimmat laulut syntyvät silloin, kun musiikki ja sanat tulevat samaan aikaan. Uudella levylläkin on muutama sellainen. Silloin tuntuu, että laulu virtaa minusta läpi, ja olen niihin biiseihin tyytyväisin.

Luonto ja varsinkin vesiaihe inspiroivat Ailia hyvin paljon.

– Tunneihmisenä vuodenajoilla on minulle iso merkitys. Uudelle levyllä olevassa Kevät-biisissä on vahva fiilis, joka on minulla aina keväisin. Aurinko paistaa ja paljastaa menneet pölyt, jotka tekisi mieli ravistella pois. Nautin kaikista vuodenajoista, ja kevät on ehkä ristiriitaisin. Se on vähän vaikeakin vuodenaika.

Yksi uuden levyn teemoista on luopuminen. Syksy on Ikosen mukaan vertauskuvallisesti luopumisen aikaa. Silloin pitää päästää irti valosta ja lämmöstä, Ailin sanoin syleillä tummuutta.

Aili Ikonen saa esittää Jyväskylä Big Bandin 50-vuotisjuhlassa omaa tuotantoaan, kunhan konsertti toteutuu.

– Odotan erityisesti laulua, jonka sävelsin kuusi vuotta sitten tilausteoksena Jyväskylä Big Bandille. Minun piti olla konsertissa solistina, mutta minulla oli pieni vauva ja en päässyt laulamaan. Orkesteri on minulle merkityksellinen urani kannalta, sillä se on ensimmäinen iso orkesteri, jonka solistina olen esiintynyt, Ikonen kertoo.

Aili Ikonen asui lapsuuden ja nuoruuden Korpilahdella, ja vanhemmat asuvat siellä edelleen.

– Käymme siellä aina, kun ehdimme ja keikkareissulla saatetaan yöpyä vanhempien luona. Meillä on mökki Korpilahdella, ja kesällä vietämme aikaa Päijänteen rannalla mahdollisimman paljon.