Parhaillaan televisiossa pyörivällä Temptation Island Suomi -tuotantokaudella on mukana sinkkujen joukossa jyväskyläläinen Joni Daniel Wallén, 22. Tarkkakorvaiset katsojat ovat saattaneet huomata, että Wallénin puheessa kuuluu vahva Lapin murre. Ohjelmatiedotteissa hän käytti itsestään nimitystä pohjoisen tummin ori.

– Olen Enontekiöltä kotoisin. Olen asunut myös Torniossa, Oulussa, Rovaniemellä ja sitten täällä Jyväskylässä. Juuret ovat siellä Enontekiöllä, Wallén selventää taustaansa.

Hän muistelee kesän Tempparit-kuvauksia lämmöllä.

– Se oli ihan hieno kokemus. En kadu sitä. Varsinkin muiden sinkkuäijien kanssa meillä hitsaantui tosi hyvin porukka yhteen. Ollaan edelleen hyviä kavereita.

Wallénille on tosin edelleen epäselvää, kuka hänet ohjelmaan ilmoitti. Itse hän ei hakemusta tuotantoyhtiölle lähettänyt.

– Varmaan kaksi vuotta sitten joku minut ilmoitti siihen, kun tuotannosta laitettiin viestiä. Olin vuoden vastaamatta siihen viestiin. Viime keväänä sitten vastasin, että nyt mie voisin lähteä. Joku minut on sinne ilmoittanut, eikä vieläkään ole siitä kertonut. Minut sitten haluttiin siihen mukaan. Ajattelin, että sama se nyt on mennä. Eipä siinä mitään menetäkkään, Wallén kertoo.

Niinhän se täällä menee, että synnytään, eletään ja kuollaan.

Joni Daniel Wallén

Koronatilanteen vuoksi aiemmilta kausilta tutut Thaimaan aurinkorannat vaihtuivat kotoisiin Vuokatin maisemiin, mutta sekään ei seikkailuhenkistä Lapin miestä haitannut.

– Sehän mulla oli motivaationa lähteä, että olisin saanut sen ilmaisen ulkomaanmatkan. Mutta oli meillä hienot puitteet täällä Suomessakin Vuokatissa. Kyllä mie tykkäsin.

Alkusyksyllä Wallénia kohtasi suuri suru, kun hänen 52-vuotias isänsä menehtyi äkilliseen sairaskohtaukseen.

– Aivan yhtäkkiä tuli lähtö. Se oli kyllä yllätys ja järkytys kaikille. Mutta niinhän se täällä menee, että synnytään, eletään ja kuollaan. Liian aikaisin vain tuli lähtö isän kohdalla, Wallén huokailee.

– Isä ei kerennyt katsomaan tätä ohjelmaa, mutta kyllä hän sen näkee tuolta jostakin pilvien päältä.

Wallénin isä vietti koko elämänsä poromiehenä Enontekiöllä. Myös Wallénilla on omia poroja suvun perintönä. Poronhoidosta hän ei ole kuitenkaan tehnyt itselleen ammattia.

– Minulla on talonrakentajan paperit ja olen niitä hommia enimmäkseen tehnyt. Myös maarakennushommia ja purkuhommia eli aika paljon rakennusalaan liittyvää. Viime talvena myin kyllä vakuutuksia ja sähköäkin puhelinmyyjänä.

Wallén kävi aikoinaan peruskoulun Jyväskylässä ja muutti kaupunkiin uudelleen työn perässä puolitoista vuotta sitten. Yhteensä hän laskeskelee asuneensa Jyväskylässä kymmenisen vuotta. Jossain vaiheessa edes saattaa olla taas maisemanvaihdos.

– No vähän olisi hinkuja muuttaa Tampereelle. En tiedä mistä se ajatus tulee. Haluttaisi vaan koko ajan mennä joka paikkaan. En malta olla paikallaan. Tampere olisi taas uusi kokemus.

Tänä syksynä Wallén saa kuitenkin vielä jännittää, millainen huipennus katsojille Temptation Islandissa tarjoillaan.

– On siitä kuitenkin aikaa, eikä ihan kaikkea enää muista. Ja onhan se kokemus kuvauksista tietysti erilainen verrattuna siihen, kun se ohjelma tulee ulos tiivistettynä jaksona. Muistuu sitten mieleen, että mitä sitä on tullut tehtyä, Wallén naurahtaa.

Henkilökohtaista

Mitä harrastat?

Jääkiekkoa ja kuntosalia. Kiekon osalta aloitan nyt toisen kauden Vaajakosken Pelikaaneissa. Viime kausi pelattiin kolmosdivaria, mutta nyt noustiin kakkosdivariin. Siellä pelailen vasempana pakkina. Mulla ehti tulla seitsemän vuoden tauko jääkiekosta, kunnes aloitin kolme vuotta sitten uudestaan Rovaniemellä Napapiirin Panttereissa Lappi-Liigassa.

Mistä vuodenajasta pidät eniten?

Keväästä. Se on mukavaa aikaa olla pilkkimässä tuolla pohjoisessa. Aurinko paistaa, ja saa aika hyvin nollata itsensä.

Millaista musiikkia kuuntelet?

Jos kysytään kenen keikalla haluaisin olla, niin vuonna 1985 olisin kyllä halunnut olla Queenin keikalla. Aika paljon kuuntelen vanhaa iskelmämusiikkia ja myös räppiä. Kyllä jyväskyläläinen Gettomasa on suosikkini tällä hetkellä.

Mikä on suosikkipaikkasi?

Kyllä se varmaan on tuo koti Enontekiön Hetassa. Se on suurin osa omaa identiteettiä. Enempi koti on siellä kuin täällä Jyväskylässä.

Millaisia tulevaisuuden haaveita sinulla on?

Terveenä kun pysyisi. Se on kaikista tärkeintä. Ja rauhanturvaajaksi olen hakenut, mutta eipä sieltä ole kuulunut mitään. Se olisi semmoinen homma, mikä haluttaisi käydä katsomassa, jos siihen pääsisin.