Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt on erityisen tärkeää suojautua influenssaa vastaan – rokotusaikoja jaossa maanantaista alkaen

Tänä vuonna Jyväskylässä ei jonoteta Kyllön pihassa kausi-influenssarokotusta, vaan sen saa varaamalla ajan omalle terveysasemalle. Sama koskee myös Uuraisia ja Hankasalmea, jotka järjestävät kausi-influenssarokotukset ajanvarauksella.

– Meillä oli suunnittelutyöryhmä, joka alkoi keväällä suunnitella syksyn kausirokotuksia. Mietimme jo silloin, ettei voida ehkä järjestää joukkorokotustapahtumaa. Nyt on erittäin tärkeää suojautua myös influenssaa vastaan. Varsinkin, jos kuuluu riskiryhmään, on suositus ottaa influenssarokotus. Eli ei pidä jättää ottamatta rokotetta sen vuoksi, ettei uskalla tulla koronan pelossa ter­veysasemalle. Rokotusopastaja ohjaa rokotukseen tulevia ja huolehtii turvavälien toteutumisesta, osastonhoitaja Mirva Molkkari sanoo.

Ajanvaraus tehdään terveysasemille ja neuvoloihin ensisijaisesti verkossa sähköisen ajanvarauksen kautta 26.10. alkaen.

– Suosittelemme tekemään ajanvarauksen pääasiassa nettiajanvarauksella, mutta ajan pystyy varaamaan myös puhelimella. Ajanvarauksessa on takaisinsoittonumero, josta soitetaan myöhemmin asiakkaalle. Varsinaiset rokotukset alkavat marraskuun alussa. Maanantaisin ei ole rokotuspäiviä, koska maanantai on aina niin ruuhkainen kaikesta muusta toiminnasta. Torstaisin teemme iltaan meneviä rokotuksia, ja viikonloppuisin ei rokoteta, Mirva Molkkari kertoo.

Rokotukset päädyttiin toteuttamaan ajanvarauksella, jottei ole useita asiakkaita yhtä aikaa odottamassa rokotusta tai seurannassa. Kun rokotus otetaan, siihen sisältyy niin sanottu 20 minuutin turva-aika terveydenhuollon tiloissa. Rokotteen jälkeen on seuranta-aika sen vuoksi, että jos rokotteesta tulee sivuvaikutuksia, asiakas on vielä turvallisesti terveysasemalla.

Jos rokotteen ottajalla ei ole tietotaitoa tietokoneen käytöstä tai käytössä tietokonetta, voi ajanvarauksen hoitaa esimerkiksi omainen. Palvelukotien henkilökunta rokottaa asiakkaat itse.

– Annamme jo nyt influenssarokotuksia terveysasemilla sairaanhoitajan tai lääkärin käynneillä. Jos tulee esimerkiksi diabeteshoitajalle tai muulle sovitulle vastaanottokäynnille, niin rokotus hoidetaan sillä käynnillä eli ei tarvitse varata erikseen rokotusaikaa.

Lasta odottavat ja lapsiperheet ottavat yhteyttä neuvolan puhelinpalveluun. Koululaisten ja opiskelijoiden ajanvaraukset tehdään koulu- ja opiskeluterveydenhuollon kautta.

Viime kaudella terveydenhuollon yksiköissä annettiin hieman yli 29 000 influenssarokotusta. Näistä joukkorokotustapahtumissa ja terveysasemilla annettiin noin 16 000 ja loput neuvoloissa, kouluilla ja opiskeluterveydenhuollossa noin 12 000 rokotetta.

– Annamme rokotteita kevääseen asti eli niin kauan kuin rokotteesta on hyötyä, Mirva Molkkari toteaa.

Sähköiseen ajanvaraukseen pääsee verkkosivun www.jyvaskyla.fi/terveys/terveysasemat/rokotukset kautta.