Aasiassa hyvin suosittu K-pop vaatii tanssijoilta tarkkuutta, visuaalisuutta ja voimaa

Jyväskyläläinen K-poptanssiryhmä Weian treenaa lähiviikkoina monta kertaa viikossa, sillä tanssijat valmistautuvat KDC-nimisen tanssikilpailun finaaliin. Kilpailun karsintoihin osallistui syyskuussa liki 30 joukkuetta, joista 14 pääsi 7.11. pidettävään finaaliin.

– K-pop on eteläkorealaista popmusiikkia, jota esittävät K-popryhmät. Biiseihin kuuluu koreografia, joita me harjoittelemme. K-pop on koko Aasiassa iso ilmiö, ja Suomessakin on jo useita kymmeniä tanssiryhmiä, ryhmän tanssija Marianna Manninen kertoo.

Noora Hakkarainen kertoo hurahtaneensa K-popissa ryhmien energiaan.

– Yksi ryhmä voi kokeilla hyvin erilaisia asioita, ja tärkeää on energia. K-pop on musiikin käsitteenä laaja, rockista pianoballadiin, Noora jatkaa.

Marianna Manninen kertoo, että Aasiassa on K-popryhmiä on useita satoja.

– Siellä on idolitehdas, joka tuottaa uusia ryhmiä kuin tehdas. Siellä on koko ajan koe-esiintymisiä, joihin haetaan lahjakkaita nuoria, niin poikia kuin tyttöjäkin. He treenaavat monta vuotta tanssimista ja esiintymistä ja ovat noin 20-vuotiaita, kun saavat aloittaa ryhmänä, Marianna kuvailee.

Hän kertoo löytäneensä K-popin netistä 10-vuotiaana.

– Pikkuhiljaa se kehittyi sairaalloiseksi fanittamiseksi. Nuoreen tyttöön se iski aika kovaa. Nyt olen 18-vuotias ja rauhoittunut, Marianna sanoo nauraen.

Tette Karila innostui lajista kavereiden kautta. Hän on harrastanut tanssia ennenkin.

Seitsemän nuoren tanssijan ryhmä treenaa itsenäisesti ilman valmentajaa. Koreografian hiominen tehdään yhdessä; välillä otetaan puhelimeen video, josta tarkistetaan jokaisen tanssijan osuus.

Yksi tanssi kestää 3 – 4 minuuttia, ja rankkuus riippuu koreografiasta.

– Meillä oli karsinnassa poikaryhmän koreografia, joka vaati paljon voimaa. Siinä oli paljon hyppelyä ja vauhtia. Poikaryhmän koreografia tuo lisähaastetta, Tette Karila kertoo.

– Finaaliin teemme tyttöryhmän koreografian, jossa on tosi paljon pieniä yksityiskohtia. Niihin pitää keskittyä, että kaikki tekevät yksityiskohdatkin tarkasti. Esitykseen pitää valmistautua ilmeitä myöten, Karila sanoo.

Vaatteilla on kilpailutilanteessa tosi iso merkitys ja ne arvostellaan.

– K-pop on hyvin visuaalinen musiikkityyli. Hiukset ja meikki pitää olla kunnossa esiintyessä. Etelä-Korea on muutenkin hyvin ulkonäkökeskeinen, Marianna Manninen pohtii.

– Onhan se myös kivaa, kun kisapäivänä laittaudumme, hän sanoo.