Kiertueen täydeltä rillumareitä – uuden albumin julkaisseen Viikatteen fanituotevalikoimassa on muun muassa kasvomaskeja

Viikate julkaisi Rillumarei-albumin perjantaina 2.10., ja bändin solisti-nokkamies Kaarle Viikate vaikuttaa olevan uutukaisestaan erittäin innoissaan.

– Rillumarei on teema, jonka ympärillä koko Viikate-homma on pyörinyt viimeisimmät 24 vuotta. Se on hyvä otsikko myös ajankuvaan, hän pohtii.

– Ja rillumarei näyttäytyy erilaisena eri aikakausina. Parikymppisenä asiat näyttäytyvät hyvin erilaisessa valossa kuin nelikymppisenä.

Kouvostomolliksi tyylilajinsa nimennyt metalliyhtye tekee parhaillaan levynjulkaisukiertuetta ja keikkailee myös Jyväskylän Lutakossa lauantaina 24.10.

– Sovimme jo ajat sitten keikkoja paikkoihin, jotka pystyvät myös nykyohjeistuksilla niitä järjestämään. Meillä oli siinä mielessä hyvä tuuri.

Rillumarei nousi viime viikolla Suomen albumilistan kakkoseksi ja fyysisen albumilistan kärkeen.

Olen harrastanut fanituotteiden ostamista vuosikymmenet, ja se näkyy myös tässä.

Kaarle Viikate toteaa, että yleisön palaute on ollut erittäin positiivista.

– Kuuntelijoilta on tullut heittoja, että tämä on paras Viikatteen levy. Lisäksi on näitä, jotka ovat edellisen kerran kuunnelleet meitä joskus vuonna 2005 ja nyt sitten palanneet meidän musan pariin. Se on ollut mukavaa.

Koronakevät antoi bändille aikaa tehdä albumia sovituksineen kaikessa rauhassa.

– Nyt pystyi oikeasti olemaan levyn äärellä. Ja mulla oli kaikki tekstit valmiina studioon mentäessä. Pystyin olemaan läsnä ja nauttimaan kunnolla siitä hommasta, eikä mun tarvinnut esimerkiksi paeta hätäpäissään johonkin nurkkahuoneeseen kirjoittamaan.

Kaarle Viikate kuvailee bändin uutta musiikkia ”tanssittavammaksi”. Tanssisali Lutakossa yleisö kuitenkin istuu koronarajoitusten mukaisesti omilla paikoillaan pöytien ääressä. Solisti on sitä mieltä, ettei asetelma vaikuta keikkakokemukseen ainakaan esiintymislavan puolella: Viikatteen keikoilla ei yleensäkään ole ollut tapana sen erityisemmin tanssia, eikä niillä toisaalta harrasteta myöskään raskaamman musiikin puolelta tuttuja mosh pitejä.

– Vuorovaikutuksen saa kyllä aikaiseksi ilman jorauspaardeja. Meidän keikkahommat muutenkin perustuvat musan kuuntelemiseen ja seuraamiseen.

– Tämän keikan Viikate niin sanotusti tanssahtelee Rillumarein ympärillä, vaikka jotain vanhempaakin toki soitetaan.

Ajankuva näkyy myös Viikatteen fanituotevalikoimassa, johon kuuluu nykyään muun muassa Viikate-kasvomaskeja.

– Olen harrastanut fanituotteiden ostamista vuosikymmenet, ja se näkyy myös tässä. Bändipaitoja tulee edelleen pidettyä, vaikka lähtökohtaisesti jotkut voisi ajatella, että on pikkupoikien hommaa pitää bändikamaa. Ehkä en ole edennyt vielä siitä pikkupoika-asteesta.