Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Esa Linnan kolumni: | Suhteellisuuden­tajua etsimässä

Kirjoittaja on nuorisonohjaaja ja Nuorisotyö-lehden päätoimittaja

Tämän kuun alussa Elokapina-liikkeen mielenosoituksesta syntyi suurempi kohu, mitä mielenosoituksen järjestäjätkään odottivat. Poliisi päätyi lopulta poistamaan mielenosoittajat pippurisumutteella, vaikka mielenosoittajat istuivat rauhallisesti maassa.

On totta, että poliisi oli antanut jo käskyn mielenosoittajille poistua paikalta ja pois kannettujen mielenosoittajien paikat valtasivat aina toiset mielenosoittajat. Poliisi teki omasta työstään selvityksen ja antoi sille puhtaat paperit. Virkavalta ei tainnut kuitenkaan ottaa huomioon sitä mielikuvaa, mikä syntyy valokuvista ja videoista, joissa väkivallattomia, maassa istuvia mielenosoittajia suihkutetaan pippurisumutteella suoraan silmiin.

Moni Elokapinan toimintaan osallistuneista ovat nuoria aikuisia ja osa taas alaikäisiä nuoria, eli juuri sitä ikäluokkaa, johon nuorisotyökin kohdentuu. Nuorisotyössä puhutaan usein siitä, kuinka nuorten elämässä muutama kuukausikin tuntuu pidemmältä ajalta kuin meillä jämähtäneillä keski-ikäisillä. Onkin harmi, että mielenilmauksesta syntynyt kohu on vienyt huomiota pääasialta eli ilmastonmuutoksen aiheuttamasta ahdistuksesta.

Kun mieltä osoittaneet nuoret ovat keski-ikäisiä, voi maailmamme olla erinäköinen kuin nyt kun luonnon ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet. Minun ikäiseni jampat ovat eläkkeellä jupisemassa, miksei silloinen hallitus hoida nopeammin myrskyjen aiheuttamia tuhoja.

Huvittavinta kohussa on kuitenkin ollut pöyristyminen, jota maassa istuminen ja poliisin käskyjen noudattamatta jättäminen on saanut aikaan. Elokapinaa on verrattu käsittämättömästi toimintatavaltaan uusnatseihin ja terrorismiin.

Jos kelataan vain pari vuosikymmentä taaksepäin, nähtiin Suomessa ainakin sodan jälkeisellä ajalla ennennäkemätön väkivaltainen mellakka.

Tuhannet pääkaupunkiin rynnineet mellakoitsijat hirttivät ministeriä esittävän nuken. Lampaiden päitä oli tungettu keppien päähän (ei ole tietoa, tapettiinko lampaat tätä varten), Mannerheimintiellä sytytettiin vaarallisia tulipaloja ja mellakoitsijoiden aseina oli pesäpallomailoja ja talikoita.

Asialla olivat nuo pahimmat anarkistit koskaan – maanviljelijät! Syynä hurjistumiselle oli kärjistettynä se, että heille oli luvassa EU:lta vähemmän rahaa (kyseessä oli Etelä-Suomen maatiloja koskevasta tuesta luopuminen).

Muutama vuosi aiemmin maanviljelijät vastustivat EU:hun liittymistä mielenosoituksessa, jolloin he estivät liikennettä kasaamalla suuria kasoja lunta keskelle Helsinkiä. Elokapinan mielenosoituksessa olleita on riepoteltu somessa ja mediassa sen vuoksi, että he estivät istumisellaan liikennettä. Mielenilmauksesta aiheutui HSL:n mukaan jonkin verran haittaa linja-auto- ja raitiovaunuliikenteelle.

Elokapinan mielenosoitukseen osallistuneita oli pari sataa. Maanviljelijöitä oli mellakoimassa 8 000. Mutta sehän on ihan eri asia.