Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi teatterinjohtaja Marietta Kunnas näytteli lapsena äitinsä tytärtä

Jyväskylän kaupunginteatterin johtajaksi 7.10. valittu Marietta Kunnas haluaa olla nimenomaan jyväskyläläinen teatterinjohtaja.

– Ajattelen, että kaupunginteatteri tarvitsee johtajan, joka sitoutuu kaupunkiin ja tuntee sen. Haluan asua siellä, missä yleisö on. On vaikea päästä sisälle paikkakunnan kulttuurielämään, jos ei asu siellä. Esimerkiksi tamperelaiset teatteritekijät ovat hyvin sitoutuneita tamperelaisuuteen. Ehkä tämä on myös paluu juurilleni. Ajattelin, että hakemalla tätä paikkaa tarjoan omaa tietotaitoani kaupunginteatterin hyväksi.

Marietta Kunnas tuntee Jyväskylän, sillä hän asui Viitaniemessä 20 vuotta. Hänen isänsä Pekka Lappalainen oli Jyväskylän yliopiston kirjallisuuden professori ja äiti Etta-Liisa Kunnas-Lappalainen kaupunginteatterin näyttelijä.

Marietta Kunnas vietti paljon aikaa Väinönkadulla olleessa kaupunginteatterissa ja oli myös avustajana uudessa kaupunginteatterissa. Hänen ensimmäinen näyttämökokemuksensa oli äitinsä tyttärenä 7-vuotiaana.

– Se oli Leipurit-näytelmä. Muistan aina sen hetken, kun äiti toi plarin kotiin, ja siinä luki lause ”Metta pitäisi saada tyttäreksi”. Sydän pysähtyi ja ajattelin, että totta kai haluan näytellä äitini kanssa. Sain roolin, ja minulla oli neljä pukua ja yksi peruukki. Muistan, että aina ennen loppukumarruksia laitoin salaa luomiväriä ja kauneuspilkun poskeen. Ajattelin, että aikuiset eivät huomaa.

Marietta Kunnas jatkaa, että hän on paljolti kasvanut teatterin naisten pukuhuoneessa. Näyttelijät tottuivat, että hän meni sinne tekemään läksyjä koulun jälkeen.

– Kuuntelin aina mielenkiinnolla, kun naiset jakoivat kokemuksia elämästä.

Marietta Kunnas tietää, ettei hän tule pääsemään uudessa työssään helpolla. Hän sanoo olevansa valmis tekemään kovasti töitä.

– Minulla ei ole viisasten kiveä ja tiedän, että kaupunginteatterin remontin tarve on pakottava. Haluan olla mukana Jyväskylän sydän -hankkeessa. Uskon yhteistyöhön ja ihmisten kuuntelemiseen. Minun pitää kuunnella tarkkaan eri asiantuntijoita ja olen optimisti, että selviämme.

Marietta Kunnas oli Lahden ammattikorkeakoulussa yliopettajana, ja tekemisissä myös kunnallisten päättäjien kanssa.

– Olen lukenut hakuprosessin aikana esimerkiksi Jyväskylän kaupunkistrategiaa. Yliopettajan työssä näin, että pitää verkostoitua ja tulla kaikkien kanssa toimeen, Kunnas toteaa.

Tulevien vuosien ohjelmistossa Marietta Kunnas näkee erityisen tärkeänä saada katsomoon lapsia ja nuoria.

– He ovat tärkeitä teatterin tulevaisuuden kannalta. Olen tehnyt nuorten ja teattereiden kanssa yhteisproduktioita, ja haluan panostaa teatterikasvatukseen. Tämä on nykyajan haaste, kun määrärahoja supistetaan, ja kunnilla ei ole varaa viedä koululaisia teatteriin. Teatterikasvatuksessa haluan tehdä yhteistyötä muiden oppilaitosten kanssa, ja nimenomaan nuorten kanssa.

Kunnas haluaa tuoda ohjelmistoon esimerkiksi kotimaisia kantaesityksiä ja musikaaleja. Lisäksi hän haluaa, että keskisuomalaisuus ja jyväskyläläisyys näkyvät ohjelmistossa.

– Alueella on hyviä kirjailijoita, joiden tuotantoa haluan hyödyntää. Tietyllä tavalla lähtisin ruohonjuuritasolta ja kohti kansainvälisyyttä, Marietta Kunnas kertoo suunnitelmistaan.