Moni maksaa vuokrat luottokortilla, kun ei halua pyytää apua

Asunnottomien Yötä vietetään valtakunnallisesti lauantaina 17.10. teemalla ”Oma koti hurjan kallis.” Kun tapahtuma on aikaisemmin kohdistunut pääasiassa asunnottomiin, tänä vuonna teemaa on laajennettu erityisesti velkaantumisen ehkäisyn ja asumisen turvaamisen näkökulmasta.

– Valtakunnallinen teema johtuu täysin koronakriisistä. Ihmiset ottavat yhteyttä eri toimijoihin sen takia, että asumisen kulut ovat nousseet. Oma taloudenhallinta muuttuu olennaisesti, kun tulot pienenevät. Silloin haetaan myös enemmän ruoka-apua ja kysytään neuvoa, miten voi säilyttää asuntonsa ja miten selviää tästä tilanteesta, Jyväskylän katulähetys ry:n projektityöntekijä Hanna-Riikka Alasippola kertoo.

Hän jatkaa, että jo nyt kadulla oleviin asunnottomiin koronakriisin seuraukset eivät paljolti vaikuta. He odottavat ja toivovat samalla tavalla kuin ennenkin, että saisivat jostain kodin sekä palvelut, joita he tarvitsevat.

– Sellaisten henkilöiden, joiden talous on ollut hallinnassa, voi olla vaikea hakea apua. Vaikka syy ei ole itsessä, heille on häpeä, etteivät selviä laskuistaan tai velkaantuvat. Sekin on totta, että kun menettää työpaikan tai lomautetaan pitkäksi aikaa, se lamaannuttaa.

Uusi ilmiö on Hanna-Riikka Alasippolan mukaan se, että arkisia menoja maksetaan yhä enemmän luottokortilla.

– Jos luottotiedot ovat kunnossa, eletään luotolla ja ajatellaan, että sen avulla selvitään. Luotolla maksaessa voi kertyä velkaa isojakin summia. Se taas vaikuttaa myöhemmin kuukausimenoihin, koska luottokorttia pitää maksaa takaisin.

Asuminen vie suurimman osan tuloista. Jos palkkatulo pienenee ja jäädään esimerkiksi liiton päivärahoille, tulo pienenee merkittävästi, mutta silti ei saa tukea asumiseen.

Yksi Asunnottomien Yön teemoista on kannustaa hakemaan apua ajoissa, jotta vältytään asunnottomuudelta. Monien voi olla vaikeaa soittaa vuokranantajalle ja pyytää joustoa vuokran eräpäivään.

– Vuokranantajat ymmärtävät, kun vuokralainen selvittää tilanteen. On vuokranantaja yksityinen tai yritys, he tykkäävät siitä, että heihin otetaan yhteyttä. Se on tae vuokran saamisesta, kun tehdään sopimus, Alasippola sanoo.

Monet ajattelevat myös, etteivät he saa apua.

– Suomessa ei ole tarkoitus, että kukaan joutuu asunnottomaksi. Ymmärrän, jos on esimerkiksi tosi kallis vuokra, mutta toisaalta siihenkään ei voi aina vaikuttaa, koska ei ole tarjolla halpojakaan vuokra-asuntoja.

Hanna-Riikka Alasippola työskentelee osa-aikaisesti Pyöräovesta ulos -hankkeessa. 1.6. hän alkoi työskennellä 50-prosenttisesti Helsingin diakonissalaitoksen Hoivalla kotona -palvelussa, jossa tarjotaan tukea ihmisten koteihin Jyväskylässä.

– Tämä on uusi palvelu Jyväskylässä. Teen töitä sellaisten ihmisten kanssa, joilla on asunnottomuuden uhka. Minulle on työurani kautta vahvistunut, että ihmisten pitäisi pystyä asumaan normaalissa asuntokannassa, on elämäntilanne mikä tahansa. Sellainen asuminen olisi normaalia ja tuki tuotaisiin kotiin, Alasippola kuvailee.

Asunnottomien Yö -tapahtuma piti olla 17.10. Kolmikulman aukiolla, mutta tiistaiaamuna tapahtuma päätettiin perua kaupungin koronatilanteen muututtua huonommaksi. Tapahtumalle on oma sivu Facebookissa osoitteessa www.facebook.com/jyvaskylanasunnottomienyo.

Hanna-Riikka Alasippola kertoo, että suunnitelman muututtua asunnottomuusasioiden kanssa tekemisissä olevat työntekijät jalkautuvat kuitenkin keskustaan ja jakavat tietoa. Facebookiin tehdään esimerkiksi videomateriaalia.