Figaro sai biisiinsä Pyhimyksen – Jyväskylän yliopistossa journalistiikkaa opiskeleva laulaja-lauluntekijä on läpimurtonsa kynnyksellä

23-vuotias Joonas Lahtinen, taiteilijanimeltään Figaro on pysynyt korona-aikana kiireisenä. Journalistiikan opinnot Jyväskylän yliopistossa etenevät hiljalleen etänä, joten Espoosta kotoisin olevalla artistilla on ollut aikaa edistää musiikkiuraansa Helsingissä. Etenee Recordsille levyttävä Figaro on julkaissut jo muutaman radiosoittoakin saaneen biisin. Viimeisimpänä ilmestyneeseen Tapoin sut -kappaleeseen hän sai vierailevaksi artistiksi Pyhimyksen.

– Mulla oli siitä biisistä versio, mikä oli melkein kokonaan loppuun tehty. Sitten mietin, että siihen voisi kuitenkin jonkun fiitin pyytää. Ihan ekana tuli mieleen, että sen on pakko olla Pyhimys, Figaro kertoo.

Yhteistyö kaksikon välillä sujui hänen mielestään yllättävänkin sutjakasti.

– Levy-yhtiön kautta Pyhimystä kysyttiin mukaan ja hän vaan lähetti kirjoittamansa versen suoraan takaisin ja äänitti sen. Ei hän edes erikseen vastannut, että tekeekö sitä vai eikö tee. Totesin sitten vaan, että hyvältä kuulostaa.

Figaron kappaleissa kuuluu vahvasti hänen oma kädenjälkensä. Hän kirjoittaa sanoitukset ja säveltää melodioita kitaralla tai pianolla. Nuori monilahjakkuus osaa soittaa myös rumpuja ja levytyksissä kuuluukin välillä hänen omaa soittoaan laulun ohella.

– Tällä hetkellä kirjoitan kaikki tekstit itse. Soitan myös jonkun verran ja sävellän, mutta yleensä tykkään tehdä yhdessä jonkun tuottajan kanssa, että saan toiset korvat siihen prosessiin.

Muistutan jotenkin kissaa. Sitten muistin sen Pinokkion kissan ja päätin, että olen Figaro.

Figaron lähitulevaisuuden suunnitelmissa on julkaista oma debyyttialbumi ja keikkailla koronatilanteen sallimissa rajoissa. Hän kirjoittaa biisejä myös muille artisteille. Tunnetuin julkaisu on tähän mennessä JVG:n tuorein hitti Villi Länsi, johon Figaro teki kertosäkeen.

– Demotettiin se tuottajani Arto Ruotsalan kanssa. Tehtiin alkuperäinen biisi ilman versejä ja lähetettiin se eteenpäin. JVG tarttui siihen ja teki omat versensä, mutta siinä on mun kertsi ja taustalaulujakin jonkun verran.

Oman musiikkityylin kuvailu on monipuoliselle artistitulokkaalle haastava tehtävä.

– Ehkä se on jonkinlaista vaihtoehtoista poppia. Yritän sotkea poppiin vähän muita genrejä. Räppiä, r&b:tä, rokkia. Ihan samalta ei kyllä kuulosta kukaan artisti tällä hetkellä Suomessa, mikä on ihan hyvä juttu sinänsä.

Entä mistä tulee artistinimi Figaro?

– Se on aika outo juttu. Kaverini kanssa joskus pohdittiin, että mikä olisi hyvä nimi. Kelasin, että muistutan jotenkin kissaa. Sitten muistin sen Pinokkion kissan ja päätin, että olen Figaro.