Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilkka Käsmä on nyt kiireinen mies – kotona kolmevuotias tytär tietää hyvin, mikä on korona

Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaavan lääkärin Ilkka Käsmän, 49, nimi on tullut jyväskyläläisille tutuksi viimeistään korona-aikana: ”Antakaa terveyspalveluiden keskittyä sairaiden hoitamiseen”, ”Tauti ei hyppää pöydästä toiseen”, ”Hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen on kaiken A ja O ”, ”Maskien käyttöön toivotaan nyt laajaa sitoutumista”, Käsmä ohjeistaa, vetoaa ja toteaa kaupungin tiedotteissa sekä medioissa paikallisesti ja valtakunnallisesti.

Eikä hän ainakaan myönnä olevansa kyllästynyt muistuttamaan käsihygieniasta.

– Ihmiset tarvitsevat tietoa. Ja oli muuten todella ilo huomata kaupassa, kuinka paljon ihmisillä oli maskeja käytössä, Käsmä sanoo.

– Samalla tuntuu oudolta, että esiinnyn kaikkialla korona-asiantuntijana, kun tässä vaan koetan tehdä työtäni mahdollisimman hyvin.

Kotona Käsmän kolmevuotias tytär tietää varsin hyvin, mikä on uusi koronavirus ja muistaa mainita aivastaessaan, että ”tämä ei ole koronaa”.

– Mutta ei hän kyllä osaa aivastaa oikein, siis nenäliinaan, Käsmä hymähtää.

Onneksi vaimokin on lääkäri ja ymmärtää.

Vaimo taas sanoo, että Käsmä on koko ajan töissä, ainakin henkisesti.

– Korona pyörii mielessä, ja vaikka olen kotona, olen ihan muilla ulapoilla. Niin paljon on suunniteltavaa ja prosessoitavaa. Onneksi vaimokin on lääkäri ja ymmärtää.

Ennen koronaviruksen rantautumista kaupunkiin tartuntataudeista vastaavan lääkärin toimenkuvaan kuului potilastyön lisäksi selvitellä muun muassa täiden, kihomatojen ja c-hepatiitin polkuja.

– Oli siellä kuppaa ja tippuriakin välissä, Käsmä mainitsee.

Nyt potilastyölle saati kihomadoille ei ole aikaa, sillä tilalle on tullut muun muassa kaupungin kaikkien karanteenitodistusten, eli käytännössä karanteenimääräysten, allekirjoittaminen. Käsmä laskeskelee, että maanantaina niitä oli viikonlopun jäljiltä allekirjoitettavana noin 420.

– Se on jo ihan mekaanista työtä, hän toteaa.

– Mutta tartuntaketjujen jäljittäminen ja karanteenipäätösten tekeminen ei todellakaan ole mikään yhden miehen show. Meillä on todella hyvä tartunnanjäljitystiimi, jonka työtä ohjaan. Käymme kaikki tapaukset läpi yksi kerrallaan.

Käsmän vastuulla on hahmottaa kokonaistilannetta ja viestiä siitä päättäjille.

– Käytännön työ on pitkälti ihan tartuntatietojen vastaanottamista, tilannekuvan päivittämistä sekä yhteydenpitoa. Olen aika paljon kaupungin nykyisten linjausten ja rajoitusten taustalla. Nostan asioita esille, ja sitten niitä mietitään porukalla kaupungin poikkeusolojen johtoryhmässä, Käsmä selventää.

Käsmä on myös tärkeässä roolissa tapahtumien järjestämisessä tai perumisessa, sillä hän tarkistaa Jyväskylän kaikkien yli 50 henkilön julkisten yleisötapahtumien ja -tilaisuuksien koronasuunnitelmat.

Käsmä laskeskelee, että työviikko venyy helposti 50–60 tuntiin, mutta toisaalta työ on erittäin tärkeää ja kiinnostavaa. Hän myöntää, että vastuu painaa ja toteaa heti perään, että vastuuseen kasvaa. Esimakua ehti saada sikainfluenssa-pandemian aikana.

– Onhan tämä äärimmäisen ison mittaluokan asia. Mutta paljon olen huomannut myös hyvää tämän kaiken keskellä. Meillä on ihan hirmuisen hyviä ihmisiä töissä tässä kaupungissa, ja asiat on saatu hoidettua erittäin hyvin, Käsmä kehuu.