Muurame investoi miljoonia kouluihin – kirjasto palaa Kinkomaalle

Muuramessa investoidaan lähivuosina yli 20 miljoonaa euroja kouluverkkoon. Isolahteen rakennetaan päiväkoti ja samassa yhteydessä kouluun tulee lisätiloja. Urakka maksaa noin kaksi miljoonaa euroa.

Kinkomaan koulun laajennus maksaa vajaat kaksi miljoonaa euroa, Mäkelänmäen uusi koulu vajaat 16 miljoonaa ja Mäkelänmäen koulun yhteyteen rakennettava esikoulu pari miljoonaa.

Lisäksi kunta uusii liikuntahallin 8,5 miljoonalla eurolla.

Parhaillaan käynnissä on Isolahden koulun laajennus, jossa nykyisen koulun yh­teyteen rakennetaan päiväkoti. Laajennukseen tulee myös ruokasali ja opetustiloja. Laajennus valmistuu keväällä ja se on tarkoitus ottaa käyttöön elokuussa 2021.

– Koulun oppilasmäärä on kasvanut kymmenessä vuodessa 25:stä 54 oppilaaseen. Ensi vuona oppilaita on jo 60, kertoo rehtori Pasi Heikkilä.

Remontin yhteydessä Isolahden koulun lämmitysmuoto vaihtuu öljystä maalämpöön.

Vanha koulu on rakennettu vuonna 1976. Sitä on vuosien varrella peruskorjattu ja tekohengitetty.

Reijo Koivuniemi

Kinkomaan koulun, jonka rehtorina Heikkilä myös toimii, laajennus alkaa lokakuun puolivälissä. Kinkomaalla oppilasmäärä on kasvanut ja arvioiden mukaan määrä jää sen verran suureksi, ettei nykyinen, vuonna 2016 valmistunut koulurakennus enää riitä.

– Koulussa on nyt 205 oppilasta ja ensi lukuvuonna tulee 15 oppilasta lisää. Määrä vaikuttaa vakiintuvan 220 oppilaaseen, Heikkilä kertoo.

Oppilasmäärää voidaan arvioida syntyneiden ikäluokkien perusteella. Vuosien 2017–2019 ikäluokasta tulee pienempi, mutta samaan aikaan muuttoliike Muurameen tuo lisää oppilaita kouluihin.

Laajennuksen yhteydessä Kinkomaan koulusta tulee myös kaksisarjainen, mikä tarkoittaa, että jokaisella vuosiluokalla on kaksi ryhmää. Kaksisarjaisuuden vuoksi Kinkomaalle tarvitaan kaksi opettajaa lisää.

Koulu kasvaa Keljonkankaan puoleisesta päädystä kohti viereistä päiväkotia. Lisärakennukseen tulee viisi isompaa luokkaa ja kaksi pienempää tilaa. Yksi nykyisen rakennuksen luokista otetaan ruokalan jatkeeksi.

Uusiin tiloihin tulee myös omatoimikirjasto, jossa ei ole lainkaan henkilökuntaa ja jossa asioidaan kirjastokortin ja tunnusluvun avulla.

– Kinkomaalla on aiemminkin ollut kirjasto, mutta ei viimeiseen kymmeneen vuoteen, Heikkilä kertoo.

Kouluinvestoinnit eivät Muuramessa lopu laajennuksiin. Kunnan keskustassa sijaitseva Mäkelänmäen koulu rakennetaan kokonaan uusiksi ja vanha puretaan. Uuden koulun rakentamisen on määrä alkaa ensi keväänä. Käyttöön uusi 500 oppilaan koulu aiotaan ottaa vuonna 2023.

Ulkokuoreltaan massiivipuinen koulu nousee nykyisen koulun pohjoispuolelle.

– Vanha koulu on rakennettu vuonna 1976. Sitä on vuosien varrella peruskorjattu ja tekohengitetty, mutta nyt on aika rakentaa kokonaan uusi, toteaa Muuramen kiinteistöpäällikkö Reijo Koivuniemi.

Mäkelänmäen koulun pihaan vuonna 2014 tehtyyn laajennukseen remontoidaan tilat esikoululle ja alaluokille. Kun koulut ovat valmiita, myös saman pihapiirin liikuntahalli uusitaan. Liikuntahallin remontti on valmis vuonna 2024.

Remontin yhteydessä Mäkelänmäen koulukokonaisuus liitetään maalämpöön.